Ευρώπη

22 Μαρτίου 2017 09:39

Σάλος από τη δήλωση Ντάισελμπλουμ για “τα ποτά και τις γυναίκες”

Text to Speech

Οργισμένοι Υπουργοί και Ευρωβουλευτές στρέφονται εναντίον του επικεφαλής του Eurogroup για τις δηλώσεις του. "Δεν ζητάω συγγνώμη" επιμένει.

Σάλος από τη δήλωση Ντάισελμπλουμ για “τα ποτά και τις γυναίκες”

Σάλο έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ για τις χώρες του Νότου. Η άρνησή του να ζητήσει συγγνώμη ενώπιον των ευρωβουλευτών για τις προσβλητικές του δηλώσεις εις βάρος των χωρών του νότου, προκάλεσε την έντονη αντίδραση τόσο ευρωβουλευτών όσο και Υπουργών των χωρών.

«Στη διάρκεια της κρίσης στην ευρωζώνη οι χώρες του βορρά έδειξαν αλληλεγγύη στις χώρες που αντιμετώπιζαν κρίση. Εγώ, ένας σοσιαλδημοκράτης, πιστεύω ότι η αλληλεγγύη είναι εξαιρετικά σημαντική. Όμως αυτός που τη ζητά έχει και υποχρεώσεις. Δεν μπορώ να σπαταλώ όλα μου τα χρήματα για σναπς και γυναίκες και στη συνέχεια να ζητώ υποστήριξη», είπε ο επικεφαλής του Eurogroup σε συνάντευξή του την περασμένη Δευτέρα.

Ευρωβουλευτής του είπε ότι πρέπει να ζητήσει συγγνώμη από τις χώρες και ο Ντάισελμπλουμ του απάντησε «όχι, σίγουρα όχι».

«Οι δηλώσεις αυτές είναι αξιοθρήνητες», απάντησε χθες ο Ισπανός, οικολόγος ευρωβουλευτής Έρνεστ Ουρτασούν. «Ίσως είναι αστείο για εσάς, αλλά εγώ δεν πιστεύω ότι είναι (αστείο)».

«Αυτή η δήλωση είχε στόχο να ξεκαθαρίσει απολύτως τι σημαίνει αλληλεγγύη κατά τη γνώμη μου», εξήγησε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Ο Ισπανός Γκαμπριέλ Μάτο εκτίμησε από την πλευρά του ότι ο Ντάισελμπλουμ έχει χάσει «την ουδετερότητά του» και «την αξιοπιστία του». Νωρίτερα, ο ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίνδος είχε δηλώσει: «πιστεύω ότι είναι ένα ατυχές σχόλιο».

«Αναρωτιέμαι πραγματικά πώς ένας άνθρωπος με τέτοιες απόψεις μπορεί ακόμη να θεωρείται ικανός να είναι πρόεδρος του Eurogroup», είχε επισημάνει ο επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατικών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Ιταλός Τζιάνι Πιτέλα, εκτιμώντας ότι οι δηλώσεις του Ντάισελμπλουμ ήταν «απρεπείς», «σοκαριστικές» και «μεροληπτικές εις βάρος των χωρών του νότου της Ευρώπης».

«Απολύτως απαράδεκτες» χαρακτήρισε τις δηλώσεις ο Πορτογάλος υπουργός Εξωτερικών, ο Σοσιαλιστής Αουγκούστο Σάντος Σίλβα, και πρόσθεσε ότι «δεν είναι σε θέση να παραμείνει επικεφαλής του Eurogroup».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

VIDEO