Ευρώπη

14 Ιουνίου 2017 17:10 Τελευταία ενημέρωση : 07 Μαΐου 2021 16:54

Φονικός “Πύργος της Κολάσεως” στο Λονδίνο (βίντεο)

Διάβασέ μου το...

Τουλάχιστον δώδεκα οι νεκροί, μέχρι στιγμής. Δεκάδες αγνοούμενοι. Γονείς έριξαν τα παιδιά τους από τα παράθυρα για να τα σώσουν.

Φονικός “Πύργος της Κολάσεως” στο Λονδίνο (βίντεο)
-

Σε τουλάχιστον 12 νεκρούς ανέρχεται ο απολογισμός από τη φονική πυρκαγιά που ξέσπασε λίγο πριν από τη 1 τα ξημερώματα σε 24ώροφο ουρανοξύστη στο δυτικό Λονδίνοόπως επιβεβαίωσε η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου, που με ανακοίνωση της προειδοποιεί ότι ο αριθμός των νεκρών πιθανότατα θα αυξηθεί καθώς υπάρχουν δεκάδες αγνοούμενοι.

Οι Αρχές έχουν επιβεβαιώσει ότι έχουν μεταφερθεί 70 τραυματίες στα νοσοκομεία της βρετανικής πρωτεύουσας, ενώ σύμφωνα με την Πυροσβεστική υπάρχει ακόμα άγνωστος αριθμός εγκλωβισμένων μέσα στο κτήριο, όσο η επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη.

Στο κτήριο υπάρχουν κυρίως κατοικίες και το ότι η φωτιά ξέσπασε αργά το βράδυ, αυξάνει τους φόβους για μεγάλο αριθμό εγκλωβισμένων. Ωστόσο, όπως λέγεται, το ότι είναι περίοδος Ραμαζανίου, γλίτωσε πολλούς που εκείνη την ώρα ήταν ξύπνιοι.

Mέχρι στιγμής πάντως, δεν έχουν γίνει γνωστές υπηκόοτητες των ενοίκων του πολυώροφου κτηρίου. Σε κάθε περίπτωση, η Ελληνική Πρεσβεία στο Λονδίνο ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τις εκεί Αρχές.

Σε βίντεο που έχουν τραβηχτεί φαίνονται άνθρωποι μέσα στον Grenfell Tower να εκλιπαρούν για βοήθεια, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που βγαίνοντας έξω είπαν ότι είδαν συνανθρώπους τους να έχουν παραμείνει στα φλεγόμενα διαμερίσματα. Την ίδια ώρα γίνεται λόγος για πανικόβλητους ανθρώπους που πηδούσαν από τα παράθυρα για να σωθούν, όμως ούτε αυτό έχει επιβεβαιωθεί.

AP - Λονδίνο - φωτιά - ουρανοξύστης - εγκλωβισμένοι

Γονείς έριξαν τα παιδιά τους από τα παράθυρα για να τα σώσουν

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες ενοίκων και γειτόνων που διασώθηκαν, όπως εκείνη της 25χρονης Αλίσα, η οποία διαμένει σε απόσταση πέντε λεπτών από τον Grenfell Tower και η οποία ήταν έξω για φαγητό με τον αδελφό της μέχρι αργά λόγω Ραμαζανιου και όταν επέστρεψαν είδαν το κτίριο στις φλόγες.

Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, κάποιος έριξε ένα μωρό από το παράθυρο του φλεγόμενου κτιρίου, το οποίο έπιασε ένας από τους γείτονες που είχαν συγκεντρωθεί στο σημείο του δυστυχήματος.

Η Σαμίρα Λαμράνι είπε ότι είδε μια γυναίκα να προσπαθεί να σώσει το μωρό της πετώντας το από το παράθυρο του "ενάτου ή δεκάτου ορόφου", ενώ από κάτω περίμενε κόσμος για να το πιάσει.

"Οι ένοικοι έβγαιναν στα παράθυρα των διαμερισμάτων τους ουρλιάζοντας. Τα παράθυρα ήταν μισάνοιχτα, μια γυναίκα έκανε χειρονομίες ότι πρόκειται να πετάξει το μωρό της και αν μπορεί κάποιος να το πιάσει. Ένας άνδρας έτρεξε και κατάφερε να το πιάσει".

"Η φίλη της κόρης μου είπε ότι παρατήρησε κάποιον που είχε φτιάξει ένα είδος αυτοσχέδιου αλεξίπτωτου με το οποίο προσπαθούσε να πέσει από το παράθυρό του".

AP - Λονδίνο - ουρανοξύστης - φωτιά

Η πυροσβεστική υπηρεσία λέει ότι θα επιχειρεί στο πολυώροφο κτίριο για τις επόμενες 24 ώρες

Για τουλάχιστον ακόμα 24 ώρες θα επιχειρούν οι πυροσβέστες στην πυρκαγιά του 24ώροφου κτιρίου εργατικών κατοικιών στο δυτικό Λονδίνο, όπως ανακοίνωσε σήμερα η πυροσβεστική υπηρεσία.

«Ήταν μια πολύ μεγάλη και πολύ σοβαρή πυρκαγιά. Αναμένω ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία του Λονδίνου θα είναι στο σημείο για την κατάσβεση της πυρκαγιάς για τις επόμενες τουλάχιστον 24 ώρες», δήλωσε η Επίτροπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του Λονδίνου Ντάνι Κότον.

Η Κότον δήλωσε επίσης ότι ένας αριθμός πυροσβεστών υπέστη ελαφρά τραύματα κατά τη διάρκεια του συμβάντος, στο οποίο τουλάχιστον έξι άτομα έχασαν τη ζωή τους και πάνω από 70 τραυματίστηκαν.

AP - Λονδίνο - ουρανοξύστης - φωτιά

AP - Λονδίνο - ουρανοξύστης - φωτιά

AP - Λονδίνο - ουρανοξύστης - φωτιά

Την βαθιά της θλίψη εκφράζει η Μέι 

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι εκφράζει την «βαθιά θλίψη» της για τις ζωές που χάθηκαν στην πυρκαγιά του 24ώροφου κτιρίου εργατικών κατοικιών στο δυτικό Λονδίνο που μετατράπηκε σε πύρινη κόλαση παγιδεύοντας τους κατοίκους του.

«Η πρωθυπουργός διακατέχεται από βαθιά θλίψη για την τραγική απώλεια ζωών στο Grenfell Tower και ενημερώνεται συνεχώς για την κατάσταση», δήλωσε ένας εκπρόσωπός της προσθέτοντας ότι έχει συγκαλέσει διακυβερνητική σύσκεψη για τον συντονισμό της αντιμετώπισης της κατάστασης.

AP - Λονδίνο - ουρανοξύστης - φωτιά

Η πυρκαγιά ξέσπασε κάτω από άγνωστες αιτίες, στο δεύτερο όροφο και μέσα σε δύο ώρες είχε τυλίξει ολόκληρο το κτήριο. Στην ενημέρωση της Πυροσβεστικής αναφέρθηκε ότι τα αίτια της πυρκαγιάς διερευνώνται, το ίδιο σημειώθηκε από αστυνομικές πηγές. Ανεπιβεβαίωτες αναφορές, ωστόσο, κάνουν λόγο για βραχυκύκλωμα σε κάποιο από τα διαμερίσματα.

Σε κάθε περίπτωση, ώρες μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς το κτήριο ακόμα καπνίζει, ενώ οι φόβοι για κατάρρευσή του παραμένουν αυξημένοι. Από τις πρώτες πρωινές ώρες, άλλωστε, το 24 ορόφων κτήριο έχει πάρει κλίση. Μάλιστα, για αυτόν ακριβώς το λόγο, έχει φτάσει στο σημείο μηχανικός.

AP - Λονδίνο - φωτιά - ουρανοξύστης

Στο σημείο έσπευσαν εξ αρχής πάνω από 40 οχήματα της Πυροσβεστικής, με περισσότερους από 250 πυροσβέστες, καθώς και δεκάδες αστυνομικοί και ασθενοφόρα.

Καταγγελίες από τους ενοίκους

«Βροχή» πέφτουν οι καταγγελίες από τους ενοίκους των εκατοντάδων διαμερισμάτων. Σύμφωνα με κάποιους, έλαβαν μήνυμα να μην βγουν από τα σπίτια τους προτού ειδοποιηθούν. Η καταγγελία αυτή έχει πάρει διαστάσεις, με τον δήμαρχο του Λονδίνου να τονίζει πως πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες.

AP - Λονδίνο - φωτιά - ουρανοξύστης

Την ίδια ώρα σχεδόν όλοι όσοι κατάφεραν να διαφύγουν από το φλεγόμενο κτήριο, λένε ότι δεν υπήρξε κάποιος συναγερμός για τη φωτιά. Χαρακτηριστικό είναι ότι ένας άνδρας είπε πως κάποιος ένοικος του από πάνω ορόφου χτυπούσε τις πόρτες στα από κάτω διαμερίσματα, καθώς έβγαινε, για να βγουν και οι υπόλοιποι.

AP - Λονδίνο - φωτιά - ουρανοξύστης

Επιπλέον, κάτοικοι καταγγέλλουν ότι ήταν θέμα χρόνου να συμβεί κάτι τέτοιο, καθώς το κτήριο δεν είχε εξόδους κινδύνου. Να σημειωθεί ότι πρόσφατα ο ουρανοξύστης ανακαινιστεί.

AP - Λονδίνο - φωτιά - ουρανοξύστης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

VIDEO