Γενικά

07 Δεκεμβρίου 2017 13:58

Ο τουρκικός Τύπος για όσα είπαν Ερντογάν και Παυλόπουλος

Text to Speech

Πώς είδαν και την "αντιαπράθεση" του Τούρκου Προέδρου με τον Αλέξη Τσίπρα. «Διθύραμβοι» για τις τουρκικές προκλήσεις ενώπιον της πολιτικής ηγεσίας της χώρας.

Ο τουρκικός Τύπος για όσα είπαν Ερντογάν και Παυλόπουλος

Διθυράμβους για όσα είπε ο Τούρκος Πρόεδρος ενώπιον του Έλληνα ομολόγου του στο Προεδρικό Μέγαρο επεφύλαξαν τα τουρκικά ΜΜΕ.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στη  Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη, στις ιστοσελίδες τους τα μεγαλύτερα μέσα μαζικής ενημέρωσης στην γείτονα, τονίζουν τα ζητήματα για τουρκική μειονότητα και τις θρησκευτικές ελευθερίες στην Θράκη που έθεσε ο Τούρκος Πρόεδρος και λιγότερο στην άρνηση της Αθήνας ακόμη και να ανοίξει συζήτηση για πιθανή αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης.

«Λογομαχία στις κοινές δηλώσεις στην Αθήνα - Σκληρές δηλώσεις απο Ερντογάν», τιτλοφορεί το άρθρο της η Χουριέτ.

Συνάντηση - Ερντογάν - Παυλόπουλος - Τουρκικός Τύπος

Η Μιλιέτ γράφει «Έδωσε ρέστα ο Ερντογάν για τη Λωζανη στην ιστορική επίσκεψή του»

Συνάντηση - Ερντογάν - Παυλόπουλος - Τουρκικός Τύπος

«Σκληρός ο Ερντογάν απέναντι στον Έλληνα ομόλογό του: “Εάν δεν είμασταν εμεις η χώρα σας…”, γράφει η Ακσάμ.

Συνάντηση - Ερντογάν - Παυλόπουλος - Τουρκικός Τύπος

Το Χαμπέρ Τουρκ τονίζει «προστριβές για τη Λωζάνη στην ιστορική επίσκεψη στην Ελλάδα. Άκουσε τον Έλληνά ομόλογό του, πήρε σημειώσεις και απάντησε σκληρά σε ζωντανή μετάδοση, “Οι μουσουλμάνοι της Δυτικής Θράκης δεν μπορούν να εκλέγουν τους θρησκευτικούς τους ηγέτες. Σημαίνει ότι η Λωζάνη δεν εφαρμόζεται”, τονίζοντας και την πρόταση του Τούρκου Προέδρου “αν δεν είμασταν εμείς δεν θα μπαίνατε στο ΝΑΤΟ”.

Συνάντηση - Ερντογάν - Παυλόπουλος - Τουρκικός Τύπος

Η εφημερίδα Σταρ στην ιστοσελίδα της έχει τίτλο «στο ΝΑΤΟ μπήκατε χάρη σε μας».

Συνάντηση - Ερντογάν - Παυλόπουλος - Τουρκικός Τύπος

H Σαμπάχ γράφει «Σκλήρυνση Ερντογάν. Καθαρά μηνύματα από Ερντογάν στην Ελλάδα, “Μέσα σε 94 χρόνια άλλαξαν πολλά”.

Αναλυτές στο CNN Turk: δεν υπάρχει θέμα επικαιροποίησης της Συνθήκης της Λωζάννης, αλλά εφαρμογή της

Η τροποποίηση ή επικαιροποίηση της Συνθήκης της Λωζάνης δεν είναι στην ατζέντα της Άγκυρας αυτή τη στιγμή, σχολίασε ο γνωστός Τούρκος δημοσιογράφος Μουράτ Γετκίν έπειτα από τον έντονο διάλογο μεταξύ του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και του Έλληνα ομόλογό του Προκόπη Παυλόπουλο, τονίζοντας ωστόσο ότι τίθεται θέμα εφαρμογής της συνθήκης της Λωζάνης στη Δυτική Θράκη και στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου.

Μιλώντας στο τουρκικό κανάλι CNN Turk,  ο Μουράτ Γετκίν ανέφερε ότι το θέμα τέθηκε χθες από τον Ταγίπ Ερντογάν στη συνέντευξή του στο ελληνικό κανάλι ΣΚΑΙ παρόλο που στην ατζέντα της Τουρκίας δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Όπως είπε, υπάρχει θέμα σε σχέση με την εφαρμογή της Λωζάνης και αναρωτήθηκε εάν χριεάζεται να αλλάξει η συνθήκη για να εφαρμοστεί.

Ο Μουράτ Γετκίν επεσήμανε τη σημασία της Συνθήκης για την Τουρκία λέγοντας ότι η Λωζάνη είναι η ιδρυτική συνθήκη της χώρας. «Υπάρχουν προβλήματα με την εφαρμογή της, αυτό είναι αλήθεια. Ένα, υπάρχουν προβλήματα με την εφαρμογή της συνθήκης στη Δυτική Θράκη. Δεύτερον υπάρχουν προβλήματα με την εφαρμογή της συνθήκης στο θέμα αφοπλισμού νησιών που παραβιάζει χρόνια η Ελλάδα», είπε ο Μουράτ Γετκίν σχολιάζοντας ότι στην ουσία ο Ταγίπ Ερντογάν ήθελε να τονίσει το ζήτημα της εφαρμογής της συνθήκης.

Ο ανταποκριτής του CNN Turk Γιώργος Κιρμπάκης ανέφερε ότι πρόκειται για δηλώσεις ασυνήθιστες σε μια συνέντευξη τύπου, καθώς το καλωσόρισμα μεταξύ των δύο προέδρων κράτησε μόνο ένα λεπτό και αμέσως μπήκαν σε διάλογο για τη Συνθήκη της Λωζάνης ενώπιον των δημοσιγράφων, κάτι που αναμενόταν να γίνει πίσω από τις κλειστές πόρτες. Ωστόσο είπε ότι είναι νωρίς να εξαχθούν συμπεράσματα αφού η πραγματική συνάντηση είναι αυτή με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Νέο "κρεσέντο" για τις δηλώσεις με τον Τσίπρα

Νέο κρεσέντο στήριξης στον Ταγίπ Ερντογάν από τα τουρκικά ΜΜΕ ακολούθησε τις κοινές δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα με τον Πρωθυπουργό,μ τις οποίες μετέδωσαν ζωντανά, όπως κι αυτές με τον Προκόπη Παυλόπουλο, όλα τα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα της γείτονος. 

Στην ιστοσελίδα της, η Χουριέτ έχει τίτλο  «αυτή την φορά,  απάντηση Ερντογάν στον Τσίπρα σε ζωντανή σύνδεση», ενώ η Μιλιέτ κάνει λόγο για «Ιστορικό ξεσπάθωμα στην Ελλάδα. Ο Ερντογάν τα είπε στον Τσίπρα κατά πρόσωπο και σε ζωντανή σύνδεση». 

Η Ακσάμ γράφει «ο Ερντογάν απάντησε στον Τσίπρα για τη Λωζάνη», ενώ η Σαμπάχ έχει τίτλο «ο Ερντογάν υποστήριξε τους Τούρκους της Δυτικής Θράκης. Ο Έλληνας Πρόεδρος σιώπησε». 

Η Σαμπάχ έχει τίτλο «Ιστορική μέρα στην Ελλάδα. Μάθημα του Προέδρου Ερντογάν στον Τσίπρα μπροστά στα μάτια της διεθνούς κοινότητας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

VIDEO