Τουρκία

05 Ιανουαρίου 2018 11:57

“Πυρά” Ερντογάν κατά ΗΠΑ για την καταδίκη του Τούρκου τραπεζίτη

Text to Speech

Αμερικανικό σχέδιο συνωμοσίας και …δάκτυλο Γκιουλέν “βλέπει” πίσω από την δικαστική απόφαση ο Τούρκος Πρόεδρος.

“Πυρά” Ερντογάν κατά ΗΠΑ για την καταδίκη του Τούρκου τραπεζίτη

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατήγγειλε σήμερα μια «σειρά σοβαρών συνωμοσιών» εναντίον της Τουρκίας, που έχουν εξυφανθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, μετά την καταδίκη στη Νέα Υόρκη ενός Τούρκου τραπεζίτη στο πλαίσιο δίκης για παράκαμψη των αμερικανικών κυρώσεων κατά του Ιράν.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες διευθύνουν αυτήν τη στιγμή μια σειρά σοβαρών συνωμοσιών. Όχι μόνο δικαστικών, αλλά και οικονομικών συνωμοσιών», δήλωσε ο Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου στην Κωνσταντινούπολη, προτού επιβιβαστεί στο αεροπλάνο που θα τον μεταφέρει στο Παρίσι. όπου θα συναντηθεί με τον Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Μεχμέτ Χακάν Ατίλα, πρώην αναπληρωτής γενικός διευθυντής της τουρκικής κρατικής τράπεζας Halkbank, κρίθηκε ένοχος την Τετάρτη στη Νέα Υόρκη για τραπεζική απάτη και συνωμοσία σε μια υπόθεση δισεκατομμυρίων δολαρίων.

AP - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΡΝΤΟΓΑΝ

«Αν αυτό είναι το αμερικανικό όραμα για τη δικαιοσύνη, τότε ο κόσμος είναι καταδικασμένος», υποστήριξε ο Ερντογάν αναφερόμενος στη δίκη αυτή, που προκαλεί φόβους για οικονομικές κυρώσεις εις βάρος της Halkbank, οι οποίες θα έχουν ισχυρές επιπτώσεις στην τουρκική οικονομία.

Ο Τουρκοϊρανός επιχειρηματίας Ρεζά Ζαράμπ, που βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της πολύκροτης δίκης, κατέθεσε κατά του Ατίλα και ενέπλεξε τον ίδιο τον Πρόεδρο Ερντογάν και Υπουργούς της τουρκικής κυβέρνησης.

Η Άγκυρα έχει απορρίψει κατ’ επανάληψη όλες τις κατηγορίες στη δίκη αυτή, χαρακτηρίζοντάς την “συνωμοσία” που εξύφανε ο ιμάμης Φετουλάχ Γκιουλέν, που ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες και κατηγορείται από την Τουρκία ότι ενορχήστρωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του 2016.

Η δίκη αυτή «είναι η απτή απόδειξη της συνεργασίας ανάμεσα στη FETO (ακρωνύμιο που χρησιμοποιεί η Άγκυρα για τα δίκτυα που διευθύνει ο Γκιουλέν), την αμερικανική δικαιοσύνη, το FBI και τη CIA», δήλωσε χθες ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπεκίρ Μποζντάγ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

VIDEO