Ευρώπη

19 Απριλίου 2018 13:52

Ψήφισμα Ευρωκοινοβουλίου: η Τουρκία πρέπει να απελευθερώσει τους Έλληνες στρατιωτικούς

Text to Speech

Τι αναφέρει το ευρώ-"ράπισμα" στον Ερντογάν. Η εκτίμηση Κουβέλη για την ...τροχοπέδη στις εξελίξεις λόγω εκλογών.

Ψήφισμα Ευρωκοινοβουλίου: η Τουρκία πρέπει να απελευθερώσει τους Έλληνες στρατιωτικούς

Οι ευρωβουλευτές κάλεσαν τις τουρκικές αρχές, με ψήφισμά τους την Πέμπτη, να ολοκληρώσουν ταχέως τις δικαστικές διαδικασίες και να απελευθερώσουν τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, στέλνοντας ακόμη ένα ηχηρό ευρωπαϊκό μήνυμα στην Τουρκία.

Στο κείμενο τους ψηφίσματος οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί κρατούνται σε τουρκικές φυλακές για περισσότερο από ένα μήνα χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, με αποτέλεσμα να αγνοούν το αδίκημα για το οποίο κατηγορούνται. Σημειώνουν ακόμη ότι προηγούμενες υποθέσεις τυχαίας διέλευσης των συνόρων είτε από Έλληνες είτε από Τούρκους στρατιωτικούς διευθετούνταν κατά το παρελθόν επιτόπου σε επίπεδο τοπικών στρατιωτικών αρχών των δύο πλευρών. 

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί τις τουρκικές αρχές «να ολοκληρώσουν ταχέως τις δικαστικές διαδικασίες, να απελευθερώσουν τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς και να τους επιστρέψουν στην Ελλάδα». Τις καλεί επίσης να «ακολουθήσουν επιμελώς τις νομικές διαδικασίες και να σεβαστούν πλήρως, για όλους τους εμπλεκόμενους, τα ανθρώπινα δικαιώματα που κατοχυρώνονται στο διεθνές δίκαιο, περιλαμβανομένης της σύμβασης της Γενεύης». 

Το ΕΚ ζητάει από το Συμβούλιο, την Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης και τα κράτη μέλη της ΕΕ «να επιδείξουν αλληλεγγύη προς την Ελλάδα» και να ζητούν την άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών σε οποιεσδήποτε επαφές ή επικοινωνίες τους με Τούρκους ηγέτες και αρχές, στο πνεύμα του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας.

Το μη νομοθετικό ψήφισμα εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία (607 ψήφους υπέρ, 7 κατά, 18 αποχές). 

Παπαδημούλης: αποτέλεσμα κοινού αγώνα όλων των Ελλήνων ευρωβουλευτών

Αμέσως μετά την έγκριση του ψηφίσματος, ο Αντιπρόεδρος του ΕΚ και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, δήλωσε ό,τι «είναι ένα ηχηρό ράπισμα στα μάγουλα της ηγεσίας Ερντογάν, για τις αυθαίρετες ενέργειές της, που παραβιάζουν το κράτος δικαίου και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Το αποτέλεσμα αυτό το πετύχαμε γιατί όλοι οι Έλληνες ευρωβουλευτές, ανεξαρτήτως κόμματος, δουλέψαμε με ομοψυχία, σοβαρότητα και εθνική συνεννόηση και κάναμε τη θέση της Ελλάδας θέση ολόκληρης της ΕΕ. Δεν θα σταματήσουμε τον αγώνα, έως ότου τα δύο παιδιά μας επιστρέψουν στην πατρίδα, το ελληνικό στράτευμα και τις οικογένειές τους. Ο αγώνας συνεχίζεται».

Πάντως, ο Αν. ΥΕΘΑ, Φώτης Κουβέλης εκτίμησε ότι η προκήρυξη εκλογών στην Τουρκία θα καθυστερήσει τις εξελίξεις σε ότι αφορά την απελεθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, μια θέση την οποία διατυπώσε απο το βράδυ της Τετάρτης και ο αναλυτής Σάββας Καλεντερίδης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

VIDEO