Τουρκία

05 Σεπτεμβρίου 2018 23:35

Γερμανός ΥΠΕΞ: Η Τουρκία προχωρά με ταχύτητα προς την Ευρώπη

Text to Speech

Επαφές με Ερντογάν και Τσαβούσογλου είχε ο Γερμανός Υπουργός Εξωτρικών στην Τουρκία. Τι είπαν για το προσφυγικό και τις... παρεξηγήσεις.

Γερμανός ΥΠΕΞ: Η Τουρκία προχωρά με ταχύτητα προς την Ευρώπη

Δεν είναι μυστικό οι ανησυχίες μας, δήλωσε πριν μπει στη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, ωστόσο μετά στη συνέντευξη τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, το κλίμα ήταν πιο θερμό και υποστήριξε την Άγκυρα στο θέμα της Συρίας και των προσφύγων.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία Μαρία Ζαχαράκη, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου εξέφρασε την ανησυχία του ότι ενδέχεται να περάσουν στην Τουρκία άλλα δύο εκατομμύρια πρόσφυγες από το Ιντλίμπ, λέγοντας ότι καταβάλλουν προσπάθειες ώστε να τερματιστούν οι επιχειρήσεις στην πόλη της Συρίας.

Στη συνέντευξη τύπου ο Τούρκος υπουργός είπε ότι οι δύο χώρες έζησαν γεγονότα τα οποία μακάρι να μην γίνονταν, προσθέτοντας ωστόσο ότι τώρα οι σχέσεις τους θα έρθουν σε καλύτερο σημείο.

Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός είπε ότι η συνέχιση των σχέσεών τους με εποικοδομητικό τρόπο έχει στρατηγική σημασία για τη Γερμανία. «Η Τουρκία προχωρεί με ταχύτητα προς την Ευρώπη», είπε ο Χάικο Μάας σημειώνοντας ότι υπήρξαν παρεξηγήσεις μεταξύ των δύο χωρών και τα συζήτησαν κι αυτά. Ανέφερε ότι συζήτησαν και τις εξελίξεις στα σύνορα της Τουρκίας. Είπε ότι η Τουρκία έχει δίκαιο να ανησυχεί, προσθέτοντας ότι στηρίζουν την Τουρκία στο θέμα της συνόδου της Τεχεράνης.

Στο θέμα της μη απελευθέρωσης των 7 Γερμανών πολιτών που κρατούνται στις φυλακές της Τουρκίας, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι δεν υπάρχουν όροι ή παζάρια στο θέμα αυτό. 

Πάντως, όπως αποκάλυψε ο εκπρόσωπος τύπου του Τούρκου προέδρου, Ιμπραχίμ Καλίν, ο Ταγίπ Ερντογάν θέλει να απευθύνει ομιλία στους Τούρκους της Γερμανίας στο τέλος του μήνα, που θα επισκεφτεί το Βερολίνο, και αναζητείται το κατάλληλο μέρος. Από την πλευρά της Γερμανίας, πάντως, δεν έχει επιβεβαιωθεί αν θα του δοθεί άδεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

VIDEO