Βαλκάνια

30 Δεκεμβρίου 2018 10:45

Διογκώνονται οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Βελιγράδι (βίντεο)

Text to Speech

Περίπου 25.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στο κέντρο της σερβικής πρωτεύουσας κατά του Προέδρου Βούτσιτς.

Διογκώνονται οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Βελιγράδι (βίντεο)

Διογκώνεται το κίνημα διαμαρτυρίας εναντίον του Αλεξάνταρ Βούτσιτς, καθώς το Σάββατο περίπου 25.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στο Βελιγράδι κατά του Σέρβου Προέδρου.

Οι διαδηλωτές έκαναν πορεία στο κέντρο της πρωτεύουσας, χωρίς να σημειωθεί κανένα επεισόδιο, σε αρκετά ήρεμη ατμόσφαιρα, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Πολλοί φώναζαν συνθήματα όπως «κλέφτη Βούτσιτς», ενώ άλλοι κράταγαν πλακάτ στα οποία είχαν γράψει φράσεις όπως «όχι, δεν θα το βουλώσω» ή «φτάνει πια με ψέματα», «γιατί πολεμάμε με γειτονικές χώρες», και «δεν είμαι ηλίθιος».

Αρκετοί είχαν σφυρίχτρες, θυμίζοντας τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις της δεκαετίας του ’90 και της εποχής του Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Ήταν εμφανής η πρόθεση των διοργανωτών να ανακαλέσουν στη μνήμη εκείνες τις διαδηλώσεις, που οδήγησαν στην πτώση του Μιλόσεβιτς, καθώς ακουγόταν μουσική εποχής από φορτηγό με ηχεία στην κεφαλή της πορείας.

AP - ΣΕΡΒΙΑ - ΑΝΤΙΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Πρόεδρος Βούτσιτς, ερωτηθείς για τις κινητοποιήσεις, είπε ότι είναι «διατεθειμένος να ακούσει αυτά που λένε οι πολίτες που διαδηλώνουν, αλλά όχι όσα λένε οι ψεύτες της αντιπολίτευσης».

Το κίνημα αυτό, που αποκτά ορμή τις τελευταίες εβδομάδες, αποτελεί την πρώτη μεγάλης έκτασης αμφισβήτηση του Βούτσιτς από την άνοιξη του 2017, όταν χιλιάδες νεαροί πολίτες του Βελιγραδίου βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν μετά την επικράτησή του στις προεδρικές εκλογές.

Η πρώτη διαδήλωση έγινε την 8η Δεκεμβρίου, έπειτα από έκκληση του συνασπισμού αυτού, αφού ένας από τους ηγέτες του, ο Μπόρκο Στεφάνοβιτς, τραυματίστηκε σοβαρά όταν δέχθηκε επίθεση στα τέλη του Νοεμβρίου, πριν από μια πολιτική συγκέντρωση στο νότιο τμήμα της χώρας

Σε πρόσφατη έκθεσή του, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «προέτρεψε έντονα τις σερβικές αρχές» να «βελτιώσουν την κατάσταση όσον αφορά την ελευθερία της έκφρασης και την ελευθερία του Τύπου».

VIDEO