Ευρώπη

14 Ιανουαρίου 2019 16:32

Υπέκυψε στα τραύματά του ο δήμαρχος του Γκντανσκ, που μαχαιρώθηκε σε ομιλία (βίντεο)

Text to Speech

Έχασε τη μάχη για τη ζωή ο Πάβελ Αντάμοβιτς. Σοκαρισμένη η κοινή γνώμη στην Πολωνία από την επίθεση.

Υπέκυψε στα τραύματά του ο δήμαρχος του Γκντανσκ, που μαχαιρώθηκε σε ομιλία (βίντεο)

Ο δήμαρχος της πολωνικής πόλης Γκντανσκ, Πάβελ Αντάμοβιτς, ο οποίος μαχαιρώθηκε το βράδυ της Κυριακής, κατά τη διάρκεια φιλανθρωπικής εκδήλωσης, υπέκυψε τελικά στα τραύματά του, όπως ανακοινώθηκε από το νοσοκομείο στο οποίο είχε διακομιστεί.

«Παρά τις προσπάθειές μας, δεν καταφέραμε να τον σώσουμε», δήλωσε ο γιατρός Τόμας Στέφανιακ.

Ο 53χρονος Αντάμοβιτς υποβλήθηκε σε πολύωρη χειρουργική επέμβαση τη νύχτα και εν συνεχεία τέθηκε σε μηχανική υποστήριξη. Είχε χάσει τεράστια ποσότητα αίματος και πλήθος πολιτών ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για αιμοδοσία.

Εκατοντάδες πολίτες ανταποκρίθηκαν στην έκκληση για δωρεά αίματος. «Σήμερα είχαμε τρεις φορές περισσότερους δωρητές από ό,τι συνήθως... είναι μία ένδειξη αλληλεγγύης σε αυτό το δράμα», δήλωσε ο υπεύθυνος του τοπικού κέντρου αιμοδοσίας.

AP - ΠΟΛΩΝΙΑ - ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΓΚΝΤΑΝΣΚ - ΕΠΙΘΕΣΗ ΜΕ ΜΑΧΑΙΡΙ

Η επίθεση προκάλεσε σοκ στην Πολωνία, χώρα που δεν έχει γνωρίσει ανάλογη επίθεση μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος, εδώ και τριάντα χρόνια, πέραν της δολοφονίας ενός στελέχους του κυβερνώντος PiS (Κόμμα Δικαίου και Δικαιοσύνης) στο Λοτζ το 2010.

Ορισμένοι σχολιαστές αναρωτιούνται μήπως η επίθεση στο Γκντανσκ ευνοήθηκε από την ατμόσφαιρα που έχει δημιουργήσει η βιαιότητα του πολιτικού διαλόγου ανάμεσα στο PiS και την κεντρώα αντιπολίτευση.

«Θεωρώ ότι η γενική ατμόσφαιρα στην Πολωνία μπορεί να παίζει κάποιον ρόλο. Βρίζονται, επιτίθενται ο ένας στον άλλον. Υπάρχει ένα κλίμα επιθετικότητας στον αέρα», δήλωσε ένας 30χρονος κάτοικος του Γκντανσκ, βγαίνοντας από το κέντρο αιμοδοσίας.

AP - ΠΟΛΩΝΙΑ - ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ

Ο δράστης της επίθεσης είναι ένας άνδρας 27 ετών, που βγήκε από την φυλακή αφού εξέτισε πενταετή ποινή φυλάκισης, καταδικασμένος για ένοπλες επιθέσεις κατά τραπεζών στην πόλη.

Ο 27χρονος όρμησε στο βήμα, και αφού μαχαίρωσε επανειλημμένως τον δήμαρχο, άρπαξε το μικρόφωνο και δήλωσε ότι μπήκε στην φυλακή ενώ ήταν αθώος από την προηγούμενη κεντρώα Κυβέρνηση της Πλατφόρμας των Πολιτών και ότι βασανίσθηκε. «Γι’ αυτό πεθαίνει ο Αντάμοβιτς», πρόσθεσε.

ΠΟΛΩΝΙΑ - ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΓΚΝΤΑΝΣΚ - ΕΠΙΘΕΣΗ ΜΕ ΜΑΧΑΙΡΙ

Η Πλατφόρμα των Πολιτών υποστήριξε τον Πάβελ Αντάμοβιτς κατά τις δημοτικές εκλογές του 2018.

Όμως σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, τα κίνητρα του δράστη, του Στέφαν Β. ήταν μάλλον προσωπικά, παρά πολιτικά. Κατά την διάρκεια της παραμονής του στην φυλακή η ψυχική του υγεία επιδεινώθηκε σημαντικά.

AP - ΠΟΛΩΝΙΑ - ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΓΚΝΤΑΝΣΚ - ΕΠΙΘΕΣΗ ΜΕ ΜΑΧΑΙΡΙ

Ο Πάβελ Αντάμοβιτς, δήμαρχος του Γκντασνκ από το 1998, δέχθηκε την επίθεση κατά την διάρκεια εκδήλωσης για την συγκέντρωση πόρων υπέρ οργάνωσης που χρηματοδοτεί την αγορά ιατρικού εξοπλισμού παρουσία εκατοντάδων ανθρώπων, καθώς βρισκόταν στο βήμα.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο Πρόεδρος της Πολωνίας, Αντρέι Ντούντα και ο Πρωθυπουργός, Ματέους Μοραβιέτσκι, εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους προς τον δήμαρχο του Γκντανσκ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

VIDEO