Ευρώπη

13 Φεβρουαρίου 2019 22:44

“Χαστούκι” για τον Πέδρο Σάντσεθ η απόρριψη του προϋπολογισμού

Text to Speech

Μόλις οκτώ μήνες μετά την άνοδό του στην εξουσία, ο σοσιαλιστής Πρωθυπουργός της Ισπανίας αναμένεται να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

“Χαστούκι” για τον Πέδρο Σάντσεθ η απόρριψη του προϋπολογισμού

Οι Ισπανοί βουλευτές απέρριψαν σήμερα τον πρώτο προϋπολογισμό του σοσιαλιστή Πρωθυπουργού, Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία οκτώ μήνες, εξέλιξη που αναμένεται να τον αναγκάσει να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Κυβερνητική πηγή δήλωσε πως ο Σάντσεθ θα κάνει δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου του οποίου θα προεδρεύσει την Παρασκευή.

Μια πλειοψηφία 191 βουλευτών σε σύνολο 350 τάχθηκαν υπέρ τροποποιήσεων που είχαν σκοπό να μπλοκάρουν τον προϋπολογισμό και κατατέθηκαν κυρίως από το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, τους φιλελεύθερους Ciuadadanos, καθώς και από τα δύο καταλανικά κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της περιφέρειας, με αποτέλεσμα το κείμενο να μην τεθεί καν σε ψηφοφορία.

Ο Σάντσεθ έφυγε από τη Βουλή μερικά λεπτά αργότερα χωρίς να κάνει δηλώσεις.

ΙΣΠΑΝΙΑ - ΠΕΔΡΟ ΣΑΝΤΣΕΘ

Επικεφαλής κυβέρνησης μειοψηφίας, που διαθέτει μόνο 84 σοσιαλιστές βουλευτές σε σύνολο 350, ο Σάντσεθ είχε υποσχεθεί κατά την άνοδό του στην εξουσία τον Ιούνιο να προκηρύξει γρήγορα εκλογές, προτού αλλάξει γνώμη και αποφασίσει να υποβάλει ένα σχέδιο προϋπολογισμού στην προσπάθεια να παραμείνει στην εξουσία μέχρι το τέλος της νομοθετικής περιόδου το 2020.

Όμως έπειτα από την εξέλιξη αυτή, η προκήρυξη πρόωρων εκλογών φαίνεται πιο πιθανή ακόμη κι αν ο Σάντσεθ μπορεί θεωρητικά να παρατείνει τον προηγούμενο προϋπολογισμό και να παραμείνει στην εξουσία.

Η 28η Απριλίου και η 26η Μαΐου, ημερομηνία κατά την οποία θα διεξαχθούν οι προσεχείς ευρωεκλογές, οι δημοτικές και οι περιφερειακές εκλογές στην Ισπανία, έχουν αναφερθεί από τον Τύπο ως πιθανές ημερομηνίες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

VIDEO