Κόσμος

20 Ιουνίου 2019 07:47 Τελευταία ενημέρωση : 20 Ιουνίου 2019 13:50

Η τουρκική προκλητικότητα στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ

Διάβασέ μου το...

Το μήνυμα αξιωματούχου της ΕΕ στον Αναστασιάδη. Νέα παρέμβαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την Τουρκία. Τηλεφωνική επικοινωνία Κατρούγκαλου-Μπόλτον.

Η τουρκική προκλητικότητα στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ
-

Το ζήτημα των μέτρων κατά της Τουρκίας για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, αναμένεται να συζητηθεί κατά τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, Ελλάδα και Κύπρος θα θέσουν επίσης θέματα εξωτερικών σχέσεων της ΕΕ και ειδικά τις τουρκικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο. Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξει εκ νέου σαφής καταδίκη της τουρκικών παράνομων ενεργειών στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και το Αιγαίο, και ανάδειξη των επιπτώσεων τους στις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Σε συνέχεια των σαφών αποφάσεων από το χθεσινό Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, ο Πρωθυπουργός, σε συντονισμό με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας θα επιμείνει ως προς την ταχεία εξέταση και υιοθέτηση μέτρων κατά της Τουρκίας όσο εκείνη επιμένει σε αυτή τη συμπεριφορά, τονίζοντας ότι δεν τίθεται μόνο θέμα επίδειξης αλληλεγγύης προς την Κύπρο, αλλά και ευρύτερα στρατηγικής αποτροπής κινδύνων που επηρεάζουν το σύνολο της Ε.Ε.

Λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής, πραγματοποιήθηκε συνάντηση, ανάμεσα στον Ντόναλντ Τουσκ και τον Νίκο Αναστασιάδη.Ο Κύπριος πρόεδρος ενημέρωσε τον ευρωπαίο αξιωματούχο για την κατάσταση στην ΑΟΖ της Κύπρου και τις τουρκικές προκλήσεις.

Μέσω Twitter ο Ντ. Τουσκ τόνισε ότι, «περιμένω η Σύνοδος Κορυφής να επιβεβαιώσει την πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο και την ετοιμότητά να αντιδράσει κατάλληλα».

«Για πρώτη φορά η τουρκική προκλητικότητα αντιμετωπίζεται με έργα», δήλωσε στο euronews ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργος Κατρούγκαλος, αναφερόμενος στην απόφαση που έλαβε την Τρίτη το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε στον ρόλο της Ελλάδας και της Κύπρου ως παράγοντες σταθερότητας στην περιοχή, υπογραμμίζοντας ότι το Διεθνές Δίκαιο και η υπεράσπιση των συμφερόντων της Ελλάδας στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας, αποτελεί πάγια πολιτική της χώρας απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.

«Ήρθε η ώρα να περάσουμε από τα λόγια στις πράξεις», υπογράμμισε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου.

Ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε ότι «ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μπορεί να βασίζεται στην αλληλεγγύη των ομολόγων του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», ενώ εξέφρασε και την ελπίδα, τα συμπεράσματα που υιοθέτησαν ομόφωνα οι υπουργοί Ευρωπαϊκών θεμάτων να εγκριθούν από τους ευρωπαίους ηγέτες κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τις εξωτερικές σχέσεις.

Συγκεκριμένα, ο αξιωματούχος αναφέρθηκε στο σημείο όπου οι υπουργοί ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, να προτείνουν «κατάλληλα μέτρα» έναντι της Τουρκίας «χωρίς καθυστέρηση». Δεν περιμένω να παρουσιαστούν τα μέτρα, αλλά είναι σημαντικό να υπάρξει έγκριση του κειμένου με την ίδια ή παρόμοια γλώσσα, καθώς αυτό θα δώσει ακόμα μεγαλύτερη έμφαση», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι «οι απαιτήσεις και οι προσδοκίες» της Κύπρου ικανοποιήθηκαν.

Η συζήτηση αυτή θα λάβει χώρα κατά το πρώτο μέρος της Συνόδου Κορυφής το απόγευμα, οπότε θα υιοθετηθούν όλα τα επίσημα συμπεράσματα, συμπεριλαμβανομένων αυτών που αφορούν στη διεύρυνση. «Δεν άνοιξε κάποια πόρτα, αλλά ούτε και έκλεισε», σχολίασε ο αξιωματούχος της ΕΕ αναφερόμενος στην απόφαση των υπουργών να αναβάλουν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τη Β. Μακεδονία και την Αλβανία για τον ερχόμενο Οκτώβριο. Τόνισε δε εκ νέου, τη σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας.

Παρ όλα αυτά, συνεχίζει τις προκλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία. Στις 12:00 θα πραγματοποιηθεί η τελετή αποχώρησης του δεύτερου γεωτρύπανού της, ΓιαβούζΤην τελετή ανακοίνωσε ο Υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, μέσω Twitter, ο οποίος και θα είναι παρών.

Νέα παρέμβαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Ανησυχία εκφράζουν οι ΗΠΑ «για τους ισχυρισμούς της Τουρκίας ότι θα προβεί σε γεωτρήσεις σε περιοχές που διεκδικεί η Κύπρος». Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ καλεί «όλα τα μέρη να ενεργήσουν με αυτοσυγκράτηση» και τονίζει ότι «δεν είναι προς το συμφέρον κανενός να εμπλακεί σε προκλητική ρητορική ή δράση».

Τέλος, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρει: «Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να κατανέμονται ισομερώς και μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης».

Τηλεφωνική επικοινωνία Κατρούγκαλου-Μπόλτον

Tο ζήτημα των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και θέματα ασφαλείας αμοιβαίου ενδιαφέροντος βρέθηκαν στο επίκεντρο τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Αμερικανού Προέδρου, Τζον Μπόλτον.

Ο υπουργός Εξωτερικών έθεσε επίσης στον κ. Μπόλτον την ανάγκη να ενισχυθεί περαιτέρω το σαφές μήνυμα της διεθνούς κοινότητας για τον τερματισμό τους.

Αντιδράσεις στην Αθήνα

Η Τουρκία δεν θα επιχειρήσει γεώτρηση στην ελληνική ΑΟΖ, εκτίμησε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν ήδη σχέδια αποτροπής τέτοιων σεναρίων. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open, ο Πρωθυπουργός τόνισε μεταξύ άλλων: «Θέλω να διαβεβαιώσω τους Έλληνες πολίτες ότι έχουμε σχέδιο και δεν θα τον αφήσουμε (τον Ερντογάν) να το κάνει. Η πιθανότητα ενός “θερμού” επεισοδίου είναι κάτι που υπάρχει στο μυαλό μας εδώ και πολλά χρόνια. Κακά τα ψέματα κάθε Πρωθυπουργός κοιμάται και ξυπνάει με αυτή την πιθανότητα

Κριτικός απέναντι στους χειρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ στα εθνικά θέματα εμφανίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Κάποιος πρέπει να κρατήσει το τιμόνι της χώρας με στιβαρότητα και με αξιοπιστία, να πάει να διαπραγματευτεί στην Ευρώπη όχι πουλώντας τσαμπουκά αλλά με υπευθυνότητα και πατριωτισμό», σημείωσε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Για κινήσεις εντυπωσιασμού του Αλέξη Τσίπρα άφησε υπονοούμενα η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά. «Εάν ο απερχόμενος Πρωθυπουργός εκτιμούσε ότι υπάρχει σοβαρό ζήτημα όφειλε να έχει ζητήσει άμεσα να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς, είτε πριν το ΚΥΣΕΑ είτε αμέσως μετά», είπε στον ΣΚΑΪ.

Μετά τη συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Εξωτερικών, ο Δημήτρης Κουτσούμπας δήλωσε ότι «Το ΚΚΕ καταδικάζει απερίφραστα την τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ, την παρουσία του τουρκικού γεωτρύπανου μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ και βεβαίως εκφράσαμε και την αντίθεσή μας στην κυβερνητική πολιτική συνολικά απέναντι στα μεγάλα, στα μείζονα αυτά προβλήματα, που αφορούν την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ανατολική Μεσόγειο, γενικότερα την περιοχή μας».

Λύση στη διένεξη μέσω διαλόγου συστήνει το Λονδίνο

Η βρετανική κυβέρνηση παρακολουθεί με «ανησυχία» τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και θέλει να δει την αποκλιμάκωση της κατάστασης, διεμήνυσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Ευρώπης, σερ Άλαν Ντάνκαν. Μάλιστα, όπως είπε, έθεσε το ζήτημα της σχεδιαζόμενης γεώτρησης της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ στον Τούρκο Πρέσβη στο Λονδίνο, ενώ ο Βρετανός Πρέσβης στην Άγκυρα έχει συνομιλήσει με το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών για να προτρέψει σε αποκλιμάκωση».

«Έχουμε υπάρξει ξεκάθαροι με την Τουρκία, τόσο δημοσίως όσο και κατ’ ιδίαν ότι αντιτιθέμεθα στα σχέδιά τους για γεώτρηση. Επίσης συνεχίζουμε να αναγνωρίζουμε το κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιοποιεί το πετρέλαιο και το αέριο στη διεθνώς συμφωνημένη Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της», δήλωσε ο σερ Άλαν Ντάνκαν.

ΡΩΣΙΑ - ΠΥΡΑΥΛΟΙ S-400

Δεν αποκλείονται κυρώσεις στην Τουρκία και από τις ΗΠΑ

Στον “χορό” των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας μπαίνει και ο Ντόναλντ Τραμπ. Σύμφωνα με το πρακτορείο Βloomberg, εξετάζεται στις αρχές Ιουλίου, οπότε και αναμένεται το πρώτο κύμα παραλαβής των S-400, να αποκλειστούν τουρκικές αμυντικές εταιρίες από την αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών. Ερντογάν και Τραμπ αναμένεται να συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα στο περιθώριο των G20 στην Ιαπωνία.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ