Κόσμος

20 Ιουνίου 2019 09:11

Το Ιράν ισχυρίζεται ότι κατέρριψε αμερικανικό κατασκοπευτικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος

Διάβασέ μου το...

Οι ΗΠΑ διαψεύδουν την είδηση και ενισχύουν τις στρατιωτικές τους δυνάμεις στην περιοχή.

Το Ιράν ισχυρίζεται ότι κατέρριψε αμερικανικό κατασκοπευτικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος
-

Οι Φρουροί της Επανάστασης «κατέρριψαν αμερικανικό κατασκοπευτικό τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος το οποίο παρεισέφρησε [στον ιρανικό εναέριο χώρο] πάνω από την παράκτια επαρχία Χορμουζγκάν, στο νότιο τμήμα της χώρας», ανέφερε το Press TV, το αγγλόφωνο κρατικό ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο του Ιράν.

Το αεροσκάφος, τύπου RQ-4 Global Hawk (το κατασκευάζει η Northrop Grumman), «καταρρίφθηκε από τις αεροπορικές δυνάμεις» των Φρουρών της Επανάστασης «κοντά στην περιφέρεια Κουχμουμπαράκ», αφού «παραβίασε τον ιρανικό εναέριο χώρο», διευκρίνισε το τηλεοπτικό δίκτυο.

Μέχρι τώρα δεν έχουν μεταδοθεί πλάνα του κατεστραμμένου αεροσκάφους, ώστε να επιβεβαιωθούν οι ισχυρισμοί της Τεχεράνης.

Από την πλευρά τους, οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις διαβεβαίωσαν ότι δεν πετούσε κανένα αεροσκάφος τους στην περιοχή.

«Κανένα αεροσκάφος των ΗΠΑ δεν επιχειρούσε στον ιρανικό εναέριο χώρο σήμερα», διαβεβαίωσε ο πλοίαρχος Μπιλ Έρμπαν, εκπρόσωπος του μεικτού διοικητηρίου των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (USCENTCOM), αποφεύγοντας να κάνει άλλα σχόλια.

Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης

Ο αμερικανικός στρατός επιβεβαίωσε τις προηγούμενες ημέρες ότι οι Ιρανοί προσπάθησαν να καταρρίψουν ένα αμερικανικό τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος την περασμένη εβδομάδα και ότι την 6η Ιουνίου οι Χούθι, οι σιίτες αντάρτες της Υεμένης που θεωρούνται προσκείμενοι στο Ιράν, κατάφεραν να καταρρίψουν ένα άλλο.

AP - Κόλπος του Ομάν - τάνκερ - επίθεση

Ο αμερικανικός στρατός επανέλαβε χθες Τετάρτη τις κατηγορίες του σε βάρος του Ιράν, που θεωρεί ότι βρισκόταν πίσω από τις επιθέσεις εναντίον δύο δεξαμενόπλοιων τη 13η Ιουνίου στη Θάλασσα του Ομάν.

Η Τεχεράνη αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή σε αυτές τις επιθέσεις, αφήνοντας να εννοηθεί πως μπορεί να επρόκειτο για μια στημένη ενέργεια ώστε οι ΗΠΑ να βρουν την αφορμή για να καταφύγουν στη χρήση βίας εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Ενισχύουν την στρατιωτική τους παρουσία στην περιοχή οι ΗΠΑ

Στους 1.000 επιπλέον στρατιωτικούς των ΗΠΑ που αναπτύσσονται στη Μέση Ανατολή, όπως ανακοινώθηκε τη Δευτέρα, συμπεριλαμβάνεται τουλάχιστον ένα τάγμα με πυραύλους Patriot, επανδρωμένα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη και «άλλες αποτρεπτικές δυνατότητες», ανακοίνωσε το Πεντάγωνο χθες Τετάρτη.

«Οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν σύρραξη με το Ιράν, αλλά έχουμε πάρει θέση και είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε τις δυνάμεις και τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην περιοχή», ανέφερε μια εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ