Κόσμος

02 Ιουλίου 2019 14:57 Τελευταία ενημέρωση : 02 Ιουλίου 2019 22:54

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Λαγκάρντ για Κομισιόν και EKT

Διάβασέ μου το...

"Άρωμα γυναίκας" στα κορυφαία αξιώματα της ΕΕ. Πώς βγήκε "λευκός καπνός" στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Λαγκάρντ για Κομισιόν και EKT
-

Ολοκληρώθηκε, το βράδυ της Τρίτης,  η σύνοδος κορυφής των ηγετών της ΕΕ καθώς βρέθηκε συμβιβαστική λύση για τα κορυφαία αξιώματα.

Για τη θέση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οι "28" αποφάσισαν να προτείνουν τη Γερμανίδα, νυν υπουργό 'Αμυνας, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Βέλγο πρωθυπουργό Σαρλ Μισέλ, για επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας τον πρώην υπουργό εξωτερικών της Ισπανίας και πρώην πρόεδρο της Ευρωβουλής, Ζοζέπ Μπόρελ, ενώ για Πρόεδρο της ΕΚΤ τη Γαλλίδα, νυν επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Η Λαγκάρντ ανακοίνωσε μέσω του Twitter ότι «αποχωρεί προσωρινά» από επικεφαλής του ΔΝΤ. Δήλωσε ότι την τιμά ιδιαίτερα η πρόταση που της έγινε να αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και πρόσθεσε ότι, σε συμφωνία με την Επιτροπή Δεοντολογίας του διοικητικού συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αποφάσισε «να αποχωρήσει προσωρινά από τα καθήκοντα της γενικής διευθύντριας» του οργανισμού.

Η διαδικασία για την εκλογή του προέδρου της Κομισιόν μεταφέρεται πλέον στο Ευρωκοινοβούλιο, το οποίο την Τετάρτη  στην πρώτη του ολομέλεια, έχει προγραμματίσει να συζητήσει και να ψηφίσει επί της πρότασης της συνόδου κορυφής για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και για το προεδρείο του.  Η διαδικασία στο Στρασβούργο δεν αναμένεται να είναι εύκολη, καθώς θα απαιτηθούν επίσης μεγάλοι συμβιβασμοί μεταξύ των ευρωομάδων.

Η επιλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την προεδρία της Κομισιόν μπορεί να αποδειχθεί πολύ προβληματική, καθώς ακόμη και πριν από την επίσημη ανακοίνωση αντέδρασαν έντονα στην υποψηφιότητά της τόσο οι Πράσινοι στο Ευρωκοινοβούλιο όσο και οι Σοσιαλιστές & Δημοκράτες. 

Τα παζάρια

Η έναρξη της συνόδου Κορυφής έγινε με καθυστέρηση άνω των τεσσάρων ωρών. Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων και ο Ντόναλντ Τουσκ προσπαθούσαν με μπαράζ παρασκηνιακών διαβουλεύσεων και πιέσεων να καταλήξουν σε συμφωνία για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τις κορυφαίες θέσεις της ΕΕ.

Τις τελευταίες ώρες, ήταν ιδιαίτερα έντονο το "άρωμα γυναίκας" σε ότι αφορά τα φαβορί για τις θέσεις του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην Κομισιόν και του Μάριο Ντράγκι στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με τους ευρωπαίους ηγέτες να δείχνουν τα πρόσωπα της Γερμανίδας Υπ. Αμυνας, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και της Γαλλίδας Γενικής Διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, αντιστοίχως.

Η υποψηφιότητα του Σοσιαλδημοκράτη, Ολλανδού , Φρανς Τίμερμανς παρέμενε στο τραπέζι, ωστόσο ένα νέο «πακέτο» υποψηφιοτήτων για τα πέντε κορυφαία πόστα της ΕΕ άρχισε  να κυκλοφορεί στους διαδρόμους του Συμβουλίου της ΕΕ. Σύμφωνα με πηγές που επικαλούνταν τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, η νέα πρόταση που τέθηκε στο τραπέζι και τελικά έβγαλε «λευκό καπνό» ήταν η εξής:

  • Η Γερμανίδα Υπουργός Άμυνας, Ούρσουλα βον ντερ Λάιν από το ΕΛΚ για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
  • Ο Βέλγος πρωθυπουργός, Σαρλ Μισέλ από τους Φιλελεύθερους για την Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ.
  • Ο Ιταλός Σοσιαλιστής, Ρομπέρτο Γκουαρνιέρι  για Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
  • Ο Τσέχος Επίτροπος για θέματα ενέργειας, Μάρος Σέφκοβιτς από τους Σοσιαλιστές προτάθηκε για τη θέση του Ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής
  • Η Γαλλίδα διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ για τη θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Το χαρτοφυλάκιό της υπουργού Άμυνας της Γερμανίας Ουρσουλα φον ντερ Λάιεν, αλλά και το γεγονός πως είναι γυναίκα λειτούργησαν υπέρ της υποψηφιότητας της καθώς ο πρόεδρος της Γαλλίας έχει ζητήσει τουλάχιστον δυο γυναίκες  στις κορυφαίες θέσεις της ΕΕ. 

 Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

H πρόταση του Ντόναλντ Τουσκ για την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για το αξίωμα του προέδρου της Kομισιόν αποτέλεσε έκπληξη. Χθες το όνομα της Γερμανίδας υπουργού Άμυνας είχε ακουστεί έντονα για το αξίωμα της Φεντερίκα Μογκερίνι, της επιτρόπου για την Εξωτερική Πολιτική της Ε.Ε..

Για τη γαλλική εφημερίδα «Liberation», μία Γερμανίδα στο «τιμόνι» της Κομισιόν και μία Γαλλίδα στο τιμόνι της ΕΚΤ θα ήταν η καλύτερη λύση για τον γαλλογερμανικό άξονα. Το όνομα της Κριστίν Λαγκάρντ φαίρεται να πρότεινε ο Μακρόν στην Μέρκελ, η οποία εμφανίστηκε ενθουσιασμένη με την προοπτική να αναλάβει τα ηνία της ΕΚΤ η "κραταιά κυρία" του ΔΝΤ.

Ο Σάντσεθ εκπροσωπεί τον Τσίπρα

Ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, εκπροσωπησε τον Αλέξη Τσίπρα στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μετά τη χθεσινή διακοπή.

Ο Αλέξης Τσίπρας, είχε σήμερα διαδοχικές τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, τον Πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και άλλους Ευρωπαίους ηγέτες. Βασικό θέμα των συνομιλιών η εκλογή των προσώπων που θα καταλάβουν τα κορυφαία ευρωπαϊκά αξιώματα.

Διπλωματική πηγή δήλωσε πως την επίτευξη συμφωνίας εμπόδισαν επιφυλάξεις εκ μέρους της Ιταλίας, της Κροατίας, της Λετονίας και της Ουγγαρίας.

Τα μηνύματα των Ευρωπαίων ηγετών κατά την είσοδό τους στη Σύνοδο

«Απλώς λέμε ότι ο κύριος Τίμερμανς δεν γίνεται αποδεκτός», δήλωσε κατά την είσοδό του στη σύσκεψη ο Πρωθυπουργός της Τσεχίας, Ανδρέ Μπάμπις, την ώρα ο Πολωνός ομόλογός του έκανε λόγο για «πολύ δύσκολες» συνομιλίες.

AP - Σύνοδος Κορυφής - Μπάμπις

Ο Πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Άντι Ρίνε, πάντως, εκτίμησε ότι, «η σειρά συναντήσεων των Ευρωπαίων ηγετών θα πρέπει να είναι αρκετές για να ‘ξεκλειδώσουν’ μια συμφωνία».

AP - Σύνοδος Κορυφής - Ρίνε

Ο Μαρκ Ρούτε, Πρωθυπουργός της Ολλανδίας, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει συμφωνία, αρνήθηκε ωστόσο να σχολιάσει τις πιθανότητες εκλογής του Φρανς Τίμερμανς στη θέση του επόμενου επικεφαλής της Κομισιόν.

«Ελπίζω η πλειοψηφία να καταλήξει σε κάποιον τελικά, σε συνδυασμό με το πώς θα πληρωθούν οι άλλες θέσεις. Θεωρώ ότι όλοι θέλουν να υπάρξει συμφωνία σήμερα», συμπλήρωσε ο ίδιος, αρνούμενος να προβλέψει ονόματα.

AP - Σύνοδος Κορυφής - Ρούτε

Ο Πέδρο Σάντσεθ προσερχόμενος στη Σύνοδο υποστήριξε την εκλογή του Φρανς Τίμερμανς στη θέση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

AP - Σύνοδος Κορυφής - Σάντσεθ

Ο Τζουζέπε Κόντε, Πρωθυπουργός της Ιταλίας, είπε πως προτιμά γυναίκα ως πρόεδρο της Κομισιόν, ενώ η Άγκελα Μέρκελ υπογράμμισε πως «πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι πρέπει να μετακινηθούν λίγο».

AP - Σύνοδος Κορυφής - Κόντε

«Το είπα σε όλους ότι, τότε θα υπάρξει ευκαιρία για επίτευξη συμφωνίας. Και αυτό είναι το πνεύμα μέσα στο οποίο θα εργαστώ, με καλή διάθεση και αποφαστικότητα», συμπλήρωσε η Καγκελάριος της Γερμανίας.

AP - Σύνοδος Κορυφής - Μέρκελ

Αλ. Τσίπρας: Η Ελλάδα συντάχθηκε με τις δυνάμεις που επιθυμούν ανοικτή, προοδευτική και κοινωνική Ευρώπη

«Στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, όπου θα επιλεγεί η νέα ηγεσία των θεσμικών οργάνων, για την επόμενη πενταετία, καταγράφηκε μια συντριπτική πλειοψηφία εναντίον της υποψηφιότητας του Μάνφρεντ Βέμπερ. Πρόκειται για μια υποψηφιότητα που δεν ενώνει αλλά διαιρεί την Ευρώπη και η οποία τελικά απορρίφθηκε»: αυτό υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με ανάρτησή του στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης. «Καταγράφηκε επίσης -προσθέτει- μια ισχυρή πλειοψηφία υπέρ της υποψηφιότητας του Φρανς Τίμερμανς, την οποία στηρίζουμε όλες οι προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης», αναφέρει στην ανάρτησή του ο πρωθυπουργός και συνεχίζει:

«Οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν, μέχρι να εξαντληθούν οι δυνατότητες απόλυτης συναίνεσης μεταξύ των κρατών μελών. Η Ελλάδα για άλλη μια φορά συντάχθηκε με τις δυνάμεις που επιθυμούν μια ανοικτή, προοδευτική και κοινωνική Ευρώπη. Στην αυριανή συνάντηση των ηγετών, δεν θα παραβρεθώ λόγω των ανελαστικών υποχρεώσεων της προεκλογικής εκστρατείας. Θα με εκπροσωπήσει ο Ισπανός Πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ».

 Τσίπρας - tweet