Κόσμος

16 Ιουλίου 2019 11:58 Τελευταία ενημέρωση : 16 Ιουλίου 2019 21:02

Τσαβούσογλου προς ΕΕ: Δεν παίρνουμε στα σοβαρά τα μέτρα, στέλνουμε κι άλλο πλοίο στη Μεσόγειο

Διάβασέ μου το...

Σύντομα η αποστολή και τέταρτου πλοίου στην ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, λίγο μετά την ανακοίνωση των σε βάρος της μέτρων.

Τσαβούσογλου προς ΕΕ: Δεν παίρνουμε στα σοβαρά τα μέτρα, στέλνουμε κι άλλο πλοίο στη Μεσόγειο
-

Την «πλάτη» της στα μέτρα που αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση να λάβει εναντίον της γύρισε η Τουρκία, που δια στόματος Τσαβούσογλου όχι μόνο δεν αποσύρει τα πλοία της από την ανατολική Μεσόγειο, αλλά στέλνει και ένα τέταρτο.

Ειδικότερα, σχολιάζοντα τα μέτρα της ΕΕ, ο Μεβολούτ Τσαβούσογλου, είπε πως «Δεν πρέπει να πάρουμε και στα σοβαρά την απόφαση αυτή. Σύντομα θα στείλουμε και τέταρτο πλοίο», προαναγγέλλοντας ουσιαστικά κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.

Τη Δευτέρα σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας είχε χαρακτηρίσει «προκατειλημμένη και μονομερή την ΕΕ στο Κυπριακό», αφού δεν αναφέρονται οι Τουρκοκύπριοι στην απόφασή της.

Στο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών των 28 αποφασίστηκε να ανασταλούν «οι διαπραγματεύσεις για τη συνολική Συμφωνία Αεροπορικών Μεταφορών» και να ακυρωθούν «προς το παρόν» τόσο «το Συμβούλιο Σύνδεσης», όσο και οι «περαιτέρω συνεδριάσεις του διαλόγου υψηλού επιπέδου ΕΕ-Τουρκίας».

Ακόμη, αποφασίστηκε «να μειωθεί η προενταξιακή βοήθεια προς την Τουρκία για το 2020», ενώ οι ευρωπαίοι ΥΠΕΞ απηύθυναν παράλληλα προτροπή προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) να «επανεξετάσει» τις δανειακές χορηγήσεις της στην Τουρκία.

Το Μαξίμου την ίδια ώρα, εκφράζει την ικανοποίησή του για τις αποφάσεις που έλαβε η Ευρωπαϊκή Ένωση κατά της Τουρκίας.

Οι Τούρκοι, εν τω μεταξυ, έδωσαν και πάλι τα... "διαπιστευτήριά" τους στον αέρα του Αρχιπελάγους. Τέσσερα τουρκικά αεροσκάφη, τα 2 οπλισμένα, έκαναν μονοψήφιο αριθμό παραβάσεων και παραβιάσεων στο ΒΑ και Κεντρικό Αιγαίο, αναχαιτίστηκαν απο ελληνικά μαχητικά με αποτέλεσμα μια εικονική αερομαχία   

Η ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ: 

ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ Κ.Ε.Κ. ΣΤΟ F.I.R. ΑΘΗΝΩΝ - ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ Ε.Ε.Χ. ΤΗΝ 16η ΙΟΥΛΙΟΥ 2019

ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ : 2 (1x2F16 και 1x2F4)
ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ : -
ΣΥΝΟΛΟ Α/Φ : 4
ΟΠΛΙΣΜΕΝΑ : 2
ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ : 2
ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ : 5
ΕΜΠΛΟΚΕΣ : 1
ΠΕΡΙΟΧΗ : Βορειοανατολικό και Κεντρικό Αιγαίο

1. Τα ανωτέρω Α/Φ αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ