Κόσμος

16 Ιουλίου 2019 20:59 Τελευταία ενημέρωση : 16 Ιουλίου 2019 22:23

Τραμπ: δεν θα πουλήσουμε F-35 στην Τουρκία

Text to Speech

Ξεκαθάρισε ότι η Άγκυρα δεν πρόκειται να αποκτήσει τα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη, μετά τους S-400 από τη Ρωσία.

Τραμπ: δεν θα πουλήσουμε F-35 στην Τουρκία

Την αποπομπή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35 ανακοίνωσε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη διάρκεια δηλώσεων που έκανε στους δημοσιογράφους του Λευκού Οίκου.

Η συγκεκριμένη τοποθέτηση σηματοδοτεί την πρώτη επίσημη αντίδραση της αμερικανικής κυβέρνησης μετά την παραλαβή του ρωσικού συστήματος S-400 από την Τουρκία.

«Είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται και είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση στην οποία μας έχουν βάλει εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες. Παρόλα αυτά που είπα, δουλεύουμε μέσα σε αυτή την κατάσταση. Θα δούμε τι θα συμβεί, αλλά δεν είναι πραγματικά δίκαιο. Και λέμε τώρα στην Τουρκία… δεν πρόκειται να σας πουλήσουμε τα μαχητικά F-35», δήλωσε o Πρόεδρος Τραμπ, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος επέρριψε ευθύνες στην Κυβέρνηση Ομπάμα για το γεγονός ότι δεν προχώρησε σε συμφωνία με την Τουρκία για τους πυραύλους Patriot, αναγκάζοντας την να στραφεί στη Ρωσία για να αποκτήσει τους S-400. Εξαιτίας, αυτής της εξέλιξης, απαγορεύεται τώρα στην Άγκυρα να αποκτήσει τα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-35, συνέχισε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, εξετάζουν τις επιλογές τους αναφορικά με την απόκτηση από την Τουρκία του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400, ανέφερε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Όπως σημειώνει το πρακτορείο Reuters, ο Τραμπ εμφανίστηκε επιφυλακτικός όσον αφορά στην “τιμωρία” της Τουρκίας για την απόκτηση των ρωσικών πυραύλων, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «ήταν δίκαιο» για τις ΗΠΑ να μην μπορούν τώρα να πουλήσουν στην Άγκυρα μαχητικά αεροσκάφη F-35 αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων.