Κόσμος

17 Ιουλίου 2019 07:51

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Βαθιά ανησυχία για τις τουρκικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Διάβασέ μου το...

Η Ουάσινγκτον ενστερνίζεται τις ευρωπαϊκές ανησυχίες για τις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις. Απορρίφθηκε η πρόταση Ακιντζί από την Κύπρο.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Βαθιά ανησυχία για τις τουρκικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ
-

Η Ουάσινγκτον ενστερνίζεται τις ευρωπαϊκές ανησυχίες για τις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, υποστήριξε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μόργκαν Ορτέιγκους, λέγοντας ότι οι ισχυρισμοί της Άγκυρας προκαλούν «βαθιές ανησυχίες» στην Ουάσινγκτον.

Υπενθυμίζοντας ότι το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών είχε εκδώσει πρόσφατα σχετική ανακοίνωση, στην οποία είχε καταδικάσει για δεύτερη φορά τις τουρκικές ενέργειες, η κ. Ορτέιγκους ανέφερε ότι «όπως και οι Ευρωπαίοι, έχουμε εκφράσει βαθιές ανησυχίες για τους ισχυρισμούς της Τουρκίας ότι θα συνεχίσει τις γεωτρήσεις σε αυτά τα νερά της Κύπρου. Και είμαι σίγουρη ότι εκδώσαμε μια ανακοίνωση στις 9 Ιουλίου. Θα σας παραπέμψω λοιπόν στη δήλωση αυτή». 

Απορρίφθηκε η πρόταση Ακιντζί για συνδιαχείριση του φυσικού αερίου

Εν τω μεταξύ, απορρίφθηκε ομόφωνα από το Συμβούλιο Αρχηγών της Κύπρου η πρόταση του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί για συνδιαχείριση των φυσικών πόρων

Στο κοινό ανακοινωθέν, μετά τη συνεδρίαση υπό τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, αναφέρεται ξεκάθαρα πως η πρόταση αυτή, «δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή καθώς αποπροσανατολίζει από την ουσία του Κυπριακού, ενώ εμπεριέχει πρόνοιες που δεν εξυπηρετούν το καλώς εννοούμενο συμφέρον».

Παράλληλα, το Συμβούλιο Αρχηγών εξουσιοδότησε τον Νίκο Αναστασιάδη να απαντήσει τεκμηριωμένα για τα αρνητικά που εμπεριέχονται στην πρόταση Ακιντζί, τόσο στον ίδιο τον Τ/κ ηγέτη όσο και στον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών.

Ο υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Βασίλης Πάλμας ρωτήθηκε για την επιστολή που θα σταλεί σημειώνοντας ότι «θα επαναλάβουμε τον κύριο στόχο μας που είναι η συνολική λύση του Κυπριακού και βεβαίως η δημιουργία καλών προϋποθέσεων για επανέναρξη των συνομιλιών».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ