Κόσμος

18 Ιουλίου 2019 19:23

Τουρκική οργή από το “μπλόκο” για τα F-35

Διάβασέ μου το...

Παρά την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ο Τραμπ τα "μασάει" για τις κυρώσεις. «Βράζει» ο Τούρκος Πρόεδρος. Νέα πρόταση από την Ρωσία στην Άγκυρα.

Τουρκική οργή από το “μπλόκο” για τα F-35
-

Την "δυσφορία" του εξέφρασε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την απόφαση των ΗΠΑ να αποκλείσουν την Άγκυρα από το πρόγραμμα παραγωγής των μαχητικών αεροσκαφών F-35, σύμφωνα με το τουρκικό ειδησεογραφικό κανάλι CNN Turk, ωστόσο λίγο αργότερα ο Ντόναλντ Τραμπ δεν απάντησε με σαφήνεια σχετικά με τις κυρώσεις που θα επιβάλουν οι ΗΠΑ στην Τουρκία, περιπλέκοντας έτσι την κατάσταση.

Η δήλωση του Τούρκου Προέδρου έγινε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Ερντογάν με τον Τζον Μπόλτον, τον σύμβουλο του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για θέματα Εθνικής Ασφάλειας. Αφού ξεκίνησε η παράδοση του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400 στην Τουρκία, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι αποκλείουν την Τουρκία από το πρόγραμμα των υπερσύγχρονων μαχητικών F-35 και μάλιστα λίγη ώρα μετά τη συνάντηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο με τον Νίκο Δένδια.

Ο εκπρόσωπος του Ερντογάν Ιμπραχίμ Καλίν είπε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών, που είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, δεν θα μπορούσαν να παραμείνουν υγιείς με τέτοιες μονομερείς αποφάσεις, πρόσθεσε το CNN Turk.

Συγκεκριμένα, την επομένη των δηλώσεων Τραμπ ότι "παγώνει" την πώληση των F-35 στην Τουρκία, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε  πως "η απόφαση της Άγκυρας να αγοράσει τους S-400 καθιστά αδύνατη τη συνεχιζόμενη «εμπλοκή» της με τα F-35".   Tο Τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε "άδικη" την απόφαση των ΗΠΑ εξαιτίας της απόφασης της Άγκυρας να αποκτήσει ένα σύστημα αντιπυραυλικής και αντιαεροπορικής άμυνας ρωσικής κατασκευής.

Παράλληλα, το τουρκικό ΥΠΕΞ προέτρεψε την Ουάσινγκτον να ανακαλέσει την απόφαση, την οποία χαρακτήρισε λαθεμένη, ενώ έκρινε ότι θα πλήξει τους στρατηγικούς δεσμούς των δύο κρατών, συμμάχων στον Οργανισμό του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού.

Ωστόσο, το "μπλόκο" των ΗΠΑ στην Τουρκία φαίνεται πως δημιουργεί ένα «κενό» στον σχεδιασμό της Άγκυρας για την ενίσχυση των αεροπορικών της δυνάμεων, το οποίο φαίνεται πως η Ρωσία θέλει να «καλύψει» με πρότασή της. Σύμφωνα με πληροφορίες του Haberturk, υψηλόβαθμος Ρώσος αξιωματούχος της αμυντικής βιομηχανίας, δήλωσε η Ρωσία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Τουρκία για τα μαχητικά αεροσκάφη Su-35, μετά το οριστικό τέλος των F-35.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ