Κόσμος

18 Ιουλίου 2019 21:20

Τα “μασάει” ο Τραμπ για τις κυρώσεις στην Τουρκία

Διάβασέ μου το...

Ο Αμερικανός Πρόεδρος απέφυγε να πάρει ξεκάθαρη θέση για την στάση των ΗΠΑ έναντι της Τουρκίας μετά το "μπλόκο" με τα F-35.

Τα “μασάει” ο Τραμπ για τις κυρώσεις στην Τουρκία
-

Η Ουάσινγκτον δεν εξετάζει προς το παρόν το ενδεχόμενο να επιβάλει κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας για την αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

"Όχι, δεν το εξετάζουμε αυτό αυτή τη στιγμή. Όχι", είπε ο Τραμπ απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου στο Οβάλ Γραφείο.

Δεν έχει καταστεί σαφές πώς η αμερικανική κυβέρνηση θα αποφύγει να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία για τους S-400, τις οποίες προβλέπει η αμερικανική νομοθεσία.

Χθες, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι η απόφαση της Τουρκίας να αγοράσει τους S-400 καθιστά αδύνατη τη συνεχιζόμενη συμμετοχή της στο πρόγραμμα των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-35.

Σύμφωνα με το Bloomberg το σχόλιο του Τραμπ ενδέχεται να σηματοδοτεί μια «αναστολή της καταδίκης» για τη την κυβέρνηση Ερντογάν. Το ίδιο μέσο διευκρινίζει πως ενώ η αμερικανική νομοθεσία καθιστά υποχρέωση του Αμερικανού προέδρου την επιβολή κυρώσεων δεν διευκρινίζει πόσο σύντομα θα πρέπει να τεθούν σε ισχύ.

Η Τουρκία, όπως και άλλοι εταίροι του προγράμματος F-35, ήταν μέρος της αλυσίδας εφοδιασμού για τα αεροσκάφη προηγμένης τεχνολογίας, που παράγουν περίπου 900 μέρη. Ένας αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε ότι θα κοστίσει περίπου 500 εκατομμύρια έως 600 εκατομμύρια δολάρια να βρεθεί αντικαταστάτης της Τουρκίας στο πρόγραμμα. 

Νωρίτερα σύμφωνα με το CNN Turk, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε τη δυσφορία του για την απόφαση των ΗΠΑ να αποκλείσουν την Άγκυρα από το πρόγραμμα παραγωγής των F-35. 


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ