Κόσμος

15 Αυγούστου 2019 08:51

Ο Χάμοντ προειδοποιεί για τις καταστροφικές συνέπειες ενός Brexit χωρίς συμφωνία

Διάβασέ μου το...

Η Μεγάλη Βρετανία κινδυνεύει να συρρικνωθεί καθώς θα ενισχυθούν οι αποσχιστικές τάσεις σε Σκωτία και Βόρεια Ιρλανδία, τόνισε ο πρώην Υπουργός Οικονομικών.

Ο Χάμοντ προειδοποιεί για τις καταστροφικές συνέπειες ενός Brexit χωρίς συμφωνία
-

Στην πρώτη δημόσια παρέμβαση ύστερα από την παραίτησή του, ο Φίλιπ Χάμοντ, υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση της Τερέζα Μέι, ανέλαβε ρόλο ηγέτη των Συντηρητικών βουλευτών, οι οποίοι εμφανίζονται αποφασισμένοι να εμποδίσουν τον νέο πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον, στην περίπτωση που επιχειρήσει ένα Brexit χωρίς συμφωνία με τις Βρυξέλλες.

Με άρθρο του στην εφημερίδα Times, ο Χάμοντ, ο οποίος είχε ψηφίσει υπέρ της παραμονής στο δημοψήφισμα του 2016, τονίζει ότι «το να φύγουμε από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία θα ήταν εξίσου προδοτικό για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος όσο θα ήταν και το να μη φύγουμε καθόλου». Προειδοποίησε, δε, ότι η Μεγάλη Βρετανία κινδυνεύει να συρρικνωθεί σε μια «εσωστρεφή Μικρή Αγγλία», καθώς θα ενισχυθούν οι αποσχιστικές τάσεις σε Σκωτία και Βόρεια Ιρλανδία.

Στη διάρκεια συνέντευξής του στο BBC, ο έμπειρος πολιτικός καυτηρίασε τον Τζόνσον υποστηρίζοντας ότι οδηγεί σε ναυάγιο τις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες, θέτοντας μαξιμαλιστικούς όρους, όπως η επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας για την έξοδο από την Ε.Ε. Στη συνέχεια, διατύπωσε μια εκτίμηση που διαβάζεται σαν προαναγγελία εσωκομματικής ανταρσίας, «Το Κοινοβούλιο αντιτίθεται κατηγορηματικά σε έξοδο χωρίς συμφωνία, κάτι που ο πρωθυπουργός οφείλει να σεβαστεί».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων, Τζον Μπέρκοου, επίσης οπαδός της παραμονής, δήλωσε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Εδιμβούργο ότι το Κοινοβούλιο μπορεί να εμποδίσει ένα Brexit χωρίς συμφωνία και ότι ο ίδιος δεν θα επιτρέψει να παραμεριστεί το σώμα από την εκτελεστική εξουσία. Από την πλευρά του, ο Μπόρις Τζόνσον επέμεινε χθες πως το Brexit θα επιτελεστεί βρέξει-χιονίσει στις 31 Οκτωβρίου και κατήγγειλε ότι ορισμένοι βουλευτές έχουν επιλέξει «μια φρικτή συνεργασία με την Ε.Ε.» για να εμποδίσουν την έξοδο.