Κόσμος

20 Αυγούστου 2019 17:33 Τελευταία ενημέρωση : 20 Αυγούστου 2019 20:57

Παραιτήθηκε ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε

Διάβασέ μου το...

Πολιτική κρίση προκάλεσε στην Ιταλία η πρόταση μομφής του Ματέο Σαλβίνι...

Παραιτήθηκε ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε
-

...

Την παραίτησή του προανήγγειλε ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, μιλώντας στη Γερουσία, για την κυβερνητική κρίση που έχει ξεσπάσει από την πρόταση μομφής που κατέθεσε το πρώην συγκυβερνών κόμμα της ακροδεξιάς Λέγκας του Ματέο Σαλβίνι.

Ο Κόντε εξαπέλυσε φραστική επίθεση εναντίον του Σαλβίνι και ανακοίνωσε ότι θα υποβάλει την παραίτησή του στον πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα, θέτοντας τέρμα στην 65η κυβέρνηση της Ιταλικής Δημοκρατίας και ανοίγοντας τον δρόμο για την έναρξη διαβουλεύσεων για τον σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη «όλα τα κόμματα να αποφασίσουν ποιο είναι το συμφέρον τους αλλά και ποιο είναι το γενικό συμφέρον, γιατί όταν κάποιος επικεντρώνεται στο κομματικό συμφέρον τότε υπονομεύεται το συμφέρον του λαού της χώρας».

«Όταν αναλαμβάνουμε τόσο θεσμικά καθήκοντα όπως η συγκρότηση της κυβέρνησης έχουμε συγκεκριμένες υποχρεώσεις προς τους πολίτες και προ κράτος. Και όταν ζητάμε από τους πολίτες; να πάνε να ψηφίζουν κάθε χρόνο είναι ανεύθυνο» συμπλήρωσε για να επιτεθεί στον Σαλβίνι ο οποίος «έδειξε ότι ακολουθεί το προσωπικό και το κομματικό του συμφέρον απαξιώνοντας τη δέσμευση που πήρε όταν έβαλε την υπογραφή του στην κυβέρνηση συμμαχίας».

Στην τοποθέτησή του ο Κόντε σημείωσε χαρακτηριστικά πως η «ευρωπαϊκή κρίση δεν μπορεί να απαντηθεί με καταστροφική εθνική κυριαρχία» και πως η ιταλική κρίση έρχεται «σε μία κρίσιμη στιγμή διαλόγου με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Υπάρχουν διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους για τους επιτρόπους και προσπαθώ να διασφαλίσω για την Ιταλία έναν κεντρικό ρόλο».

«Είναι φανερό ότι η Ιταλία τώρα κινδυνεύει να συμμετάσχει σε αυτή τη διαπραγμάτευση εκ των πραγμάτων αποδυναμωμένη» είπε ο Κόντε και προειδοποίησε ότι «η χρονική συγκυρία εκθέτει τη χώρα σε σοβαρούς κινδύνους».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ