Κόσμος

05 Σεπτεμβρίου 2019 19:35

“Εδώ Βρυξέλλες”…

Διάβασέ μου το...

Τον “παλμό της ημέρας” από την… καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης  μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1, Μαρία Αρώνη.

“Εδώ Βρυξέλλες”…
-

Η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1, Μαρία Αρώνη, μεταδίδει ότι συμβαίνει στο κέντρο των εξελίξεων, την "καρδιά" της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

'Όλα όσα αφορούν την χώρα και την καθημερινότητα μας, σε όλο το φάσμα της επικαιρότητας: από την πολιτική και τις διεθνείς σχέσεις, την οικονομία και τις μεγάλες αλλαγές, μέχρι τα προγράμματα επιδοτήσεων, τις καθοριστικές δικαστικές αποφάσεις και τις Κοινοτικές Οδηγίες, την προστασία των δικαιωμάτων, τον Πολιτισμό και όσα αφορούν την Τεχνολογία και την προστασία των πολιτών της "κοινής ευρωπαϊκής οικογένειας".

Την ευρωπαϊκή στήριξη, ύψους 6 δις ευρώ για τους πρόσφυγες στην Τουρκία, υπενθύμισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

“Τόσο η ΕΕ όσο και η Τουρκία παραμένουν δεσμευμένες στην εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και πιστεύουμε στη συνέχιση αυτού του έργου με καλή πίστη προς τους Τούρκους εταίρους μας”. Aυτή ήταν η απάντηση της εκπροσώπου της Επιτροπής, Νατάσα Μπερτό όταν κλήθηκε σήμερα από τον Τύπο να σχολιάσει τη δήλωση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι η Τουρκία μπορεί να αναγκασθεί να ανοίξει το δρόμο προσφύγων και μεταναστών προς την Ευρώπη, εάν η Άγκυρα δεν λάβει αρκετή διεθνή υποστήριξη.

Σε ό,τι αφορά τη βοήθεια που λαμβάνει η Τουρκία από την ΕΕ για τους πρόσφυγες, η Ν. Μπερτό δήλωσε τα εξής: “Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι η Διευκόλυνση της ΕΕ για τους πρόσφυγες στην Τουρκία που δημιουργήθηκε το 2015, παρέχει σημαντική στήριξη για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και την προστασία των ευάλωτων ομάδων προσ

Ερντογάνφύγων στη χώρα. Μέχρι σήμερα η ΕΕ έχει διαθέσει 5,6 δις ευρώ από το σύνολο των 6 δις ευρώ που συμφωνήθηκε, ενώ το υπόλοιπο ποσό αναμένεται να διατεθεί σύντομα”.

Στις 10 Σεπτεμβρίου η ανακοίνωση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τους νέους Επιτρόπους και τα χαρτοφυλάκιά τους.

Η μέλλουσα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Γερμανίδα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε σήμερα, με ένα tweet, ότι θα παρουσιάσει το νέο κολέγιο των ευρωπαίων Επιτρόπων την ερχόμενη Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου.

Στο tweet, η φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι είναι "ευτυχής” που έλαβε τις προτάσεις όλων των χωρών μελών για τους υποψήφιους επιτρόπους, μετά την πρόταση της Ιταλίας να προτείνει για Επίτροπο τον πρώην πρωθυπουργό της χώρας, Πάολο Τζεντιλόνι.

Σημειώνεται ότι η Ιταλία ήταν η μόνη από τις 27 χώρες που δεν είχε μέχρι σήμερα προτείνει Επίτροπο. Το Ηνωμένο Βασίλειο που σκοπέυει να αποχωρήσει από την ΕΕ, δεν έχει ορίσει υποψήφιο Επίτροπο.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν που αναμένεται να διαδεχθεί τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την 1η Νοεμβρίου για μια πενταετή θητεία, θα πρέπει να αποφασίσει ποιό χαρτοφυλάκιο θα αναθέσει στον Επίτροπο της κάθε χώρας. 

Στη συνέχεια, οι Επίτροποι θα πρέπει να λάβουν την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αφού περάσουν από ακρόαση ενώπιον των ευρωβουλευτών, ο καθένας ξεχωριστά, μεταξύ 30 Σεπτεμβρίου και 8 Οκτωβρίου.

AP - Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Δεύτερη η Ελλάδα στην ΕΕ σε απώλεια εσόδων από τον ΦΠΑ το 2017

Οι χώρες της ΕΕ απώλεσαν έσοδα 137 δισ. ευρώ από τον φόρο προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) το 2017, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσίευσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το λεγόμενο «έλλειμμα ΦΠΑ» —δηλαδή η συνολική διαφορά μεταξύ των αναμενόμενων εσόδων από τον ΦΠΑ και του ποσού που πράγματι εισπράχθηκε— έχει μειωθεί κάπως σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη αλλά παραμένει πολύ υψηλό.

Η Ρουμανία κατέγραψε το μεγαλύτερο εθνικό έλλειμμα ΦΠΑ, με απώλεια εσόδων από τον ΦΠΑ ύψους 36 % το 2017. Ακολουθούν η Ελλάδα (34 %, ή 7,39 δισ. ευρώ) και η Λιθουανία (25 %). Τα χαμηλότερα ελλείμματα καταγράφηκαν στη Σουηδία, το Λουξεμβούργο και την Κύπρο, χώρες οι οποίες απώλεσαν έσοδα από τον ΦΠΑ μόνο σε ποσοστό 1 % κατά μέσο όρο. Σε απόλυτες τιμές, το υψηλότερο έλλειμμα ΦΠΑ, ύψους περίπου 33,5 δισ. ευρώ, σημειώθηκε στην Ιταλία.

Επτά κράτη μέλη, συγκεκριμένα η Σλοβενία, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο, η Σλοβακία, η Πορτογαλία, η Τσεχία και η Γαλλία, σημείωσαν επίσης πολύ καλά αποτελέσματα, μειώνοντας το έλλειμμα ΦΠΑ κατά περισσότερες από 2 ποσοστιαίες μονάδες. Σημειώθηκε σημαντική αύξηση του ελλείμματος ΦΠΑ στην Ελλάδα (2,6 %) και τη Λετονία (1,9 %) και οριακή αύξηση στη Γερμανία (0,2 %). 

Η Επιτροπή επισημαίνει ότι το έλλειμμα ΦΠΑ  καταδεικνύει την ανάγκη για συνολική μεταρρύθμιση των κανόνων της ΕΕ για τον ΦΠΑ, όπως προτάθηκε το 2017, καθώς και για αυξημένη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών, ώστε να καταπολεμηθεί η απάτη στον τομέα του ΦΠΑ.  

Αποδείξεις - απόδειξη - ταμειακή μηχανή - φόρος

https://europa.eu/rapid/press-release_IP-19-5511_el.htm