Κόσμος

12 Σεπτεμβρίου 2019 19:42

“Εδώ Βρυξέλλες”…

Διάβασέ μου το...

Τον “παλμό της ημέρας” από την… καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1, Μαρία Αρώνη.

“Εδώ Βρυξέλλες”…
-

Η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1, Μαρία Αρώνη, μεταδίδει ότι συμβαίνει στο κέντρο των εξελίξεων, την “καρδιά” της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όλα όσα αφορούν την χώρα και την καθημερινότητα μας, σε όλο το φάσμα της επικαιρότητας: από την πολιτική και τις διεθνείς σχέσεις, την οικονομία και τις μεγάλες αλλαγές, μέχρι τα προγράμματα επιδοτήσεων, τις καθοριστικές δικαστικές αποφάσεις και τις Κοινοτικές Οδηγίες, την προστασία των δικαιωμάτων, τον Πολιτισμό και όσα αφορούν την Τεχνολογία και την προστασία των πολιτών της “κοινής ευρωπαϊκής οικογένειας”.

Αντιδράσεις για την «Προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής» του Μαργαρίτη Σχοινά

Πιέσεις για να αποσύρει τον αμφιλεγόμενο τίτλο «προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής» από το χαρτοφυλάκιο του Έλληνα Αντιπροέδρου της Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά που συνδέεται με τη μετανάστευση, δέχεται η μέλλουσα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ύστερα από αντιδράσεις ευρωβουλευτών, αλλά και δημοσιευμάτων στον ευρωπαϊκό Τύπο.

Αντιπρόεδρος Κομισιόν - Μαργαρίτης Σχοινάς

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε στο Euronews πως «δεν του αρέσει η «ιδέα» να συνδεθούν η μετανάστευση και η «προστασία του ευρωπαϊκόυ τρόπου ζωής». «Δεν μου αρέσει η ιδέα ότι ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής έρχεται σε αντίθεση με τη μετανάστευση», δήλωσε o Z.K.Γιούνκερ.

Επιπλέον, η εκπρόσωπος της Γαλλίας, Σιμπέτ Νιαγιέ παραδέχτηκε ότι πράγματι ο τίτλος του χαρτοφυλακίου του κ. Σχοινά είναι «αμφιλεγόμενος» και πρόσθεσε ότι σε κάθε περίπτωση ο κ. Σχοινάς, όπως και όλοι οι προτεινόμενοι Επίτροποι, θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις κατά την ακρόασή του ενώπιον των ευρωβουλευτών.

Παράλληλα, 13 πρόεδροι των κοινοβουλευτικών επιτροπών της Ευρωβουλής έστειλαν επιστολή στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εκφράζοντας την αντίθεσή τους για τον τίτλο του χαρτοφυλακίου του Μ. Σχοινά.

Το θέμα είναι ιδιαίτερα «ευαίσθητο» καθώς οι ακροάσεις των νέων επιτρόπων από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πραγματοποιηθούν από τις 30 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 8 Οκτωβρίου, προκειμένου οι ευρωβουλευτές να δώσουν την έγκρισή τους στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή με ψηφοφορία.

Πάντως, η εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα κληθείσα σήμερα να σχολιάσει τις αντιδράσεις για τον τίτλο του χαρτοφυλακίου του Μ. Σχοινά δήλωσε ότι δεν θα ληφθεί καμία «γρήγορη» απόφαση σχετικά με ενδεχόμενες αλλαγές στη νέα Επιτροπή. 

Εμβόλιο

Τα οφέλη του εμβολιασμού επισημαίνουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνδιοργανώνουν σήμερα στις Βρυξέλλες την πρώτη παγκόσμια σύνοδο κορυφής για τον εμβολιασμό. Στόχος της συνόδου είναι η προώθηση δράσεων, σε παγκόσμιο επίπεδο, για την αναχαίτιση της εξάπλωσης των νόσων που προλαμβάνονται με εμβολιασμό και την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης για τα εμβόλια σε όλον τον κόσμο.

Μέσα στα 3 τελευταία χρόνια, 7 χώρες –εκ των οποίων οι 4 στην ευρωπαϊκή περιφέρεια– έχασαν τον χαρακτηρισμό της «απαλλαγμένης από την ιλαρά χώρας». Οι νέες εστίες είναι το άμεσο αποτέλεσμα των ελλείψεων στην εμβολιαστική κάλυψη, ακόμα και σε εφήβους και ενήλικες που δεν εμβολιάστηκαν ποτέ πλήρως.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 79 % των ανθρώπων αναγνωρίζουν ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και το 84 % αναγνωρίζουν ότι είναι αποτελεσματικά, σύμφωνα με την έκθεση Wellcome Global Monitor σχετικά με τις απόψεις και τις αντιλήψεις του κόσμου ως προς την επιστήμη και τις μεγάλες προκλήσεις για την υγεία σε παγκόσμιο επίπεδο. Ωστόσο, από την έκθεση για την κατάσταση σχετικά με την εμπιστοσύνη όσον αφορά τα εμβόλια στην ΕΕ προκύπτει ότι η άρνηση του εμβολιασμού έχει αυξηθεί σε πολλά κράτη μέλη της ΕΕ, κάτι που συνδέεται με τη χαμηλή εμπιστοσύνη στην ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτή η έλλειψη εμπιστοσύνης συμβάλλει σημαντικά στη μείωση του ποσοστού κάλυψης, που είναι ουσιαστικής σημασίας για την εξασφάλιση συλλογικής ανοσίας, και που οδηγεί σε αυξημένες εξάρσεις των νόσων.

Σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρόμετρου του Απριλίου του τρέχοντος έτους, το ήμισυ σχεδόν των πολιτών της ΕΕ (48 %) πιστεύουν ότι τα εμβόλια μπορούν συχνά να προκαλέσουν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, το 38 % θεωρούν ότι μπορούν να προκαλέσουν τις παθήσεις από τις οποίες προστατεύουν και το 31 % είναι πεπεισμένοι ότι μπορούν να αποδυναμώσουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Τα στοιχεία αυτά είναι επίσης αποτέλεσμα της αυξημένης διασποράς της παραπληροφόρησης σχετικά με τα οφέλη και τους κινδύνους των εμβολίων από τα ψηφιακά μέσα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τα κρούσματα ιλαράς που έχουν δηλωθεί μέχρι στιγμής εντός του 2019 σε παγκόσμιο επίπεδο είναι τα υψηλότερα από το 2006. Η απότομη αύξηση των κρουσμάτων ιλαράς που άρχισε το 2018 συνεχίστηκε και το 2019, με περίπου 90 000 δηλωθέντα κρούσματα το πρώτο εξάμηνο του έτους μόνο στην ευρωπαϊκή περιφέρεια του ΠΟΥ, και πάνω από 365 000 κρούσματα παγκοσμίως. Αυτά τα εξαμηνιαία στοιχεία ήδη ξεπερνούν τα συνολικά ετήσια στοιχεία από κάθε έτος μετά το 2006.