Κόσμος

17 Σεπτεμβρίου 2019 19:10

“Εδώ Βρυξέλλες”...

Διάβασέ μου το...

Η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1, Μαρία Αρώνη, μεταδίδει χρήσιμες ειδήσεις και τον “παλμό της ημέρας” από την… καρδιά της ΕΕ.

“Εδώ Βρυξέλλες”...
-

Η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1, Μαρία Αρώνη, μεταδίδει ό,τι συμβαίνει στο κέντρο των εξελίξεων, την “καρδιά” της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όλα όσα αφορούν την χώρα και την καθημερινότητα μας, σε όλο το φάσμα της επικαιρότητας: από την πολιτική και τις διεθνείς σχέσεις, την οικονομία και τις μεγάλες αλλαγές, μέχρι τα προγράμματα επιδοτήσεων, τις καθοριστικές δικαστικές αποφάσεις και τις Κοινοτικές Οδηγίες, την προστασία των δικαιωμάτων, τον Πολιτισμό και όσα αφορούν την Τεχνολογία και την προστασία των πολιτών της “κοινής ευρωπαϊκής οικογένειας”.

“Πράσινο φως” από το Ευρωκοινοβούλιο στην Κριστίν Λαγκάρντ για την Προεδρία της ΕΚΤ

Με 394 ψήφους υπέρ, 206 κατά και 49 αποχές, οι ευρωβουλευτές σήμερα στο Στρασβούργο ενέκριναν τον διορισμό της πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στο “τιμόνι” της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ευρωκοινοβούλιο - Κριστίν Λαγκάρντ

Ο διορισμός της θα πρέπει να επισημοποιηθεί από τους ευρωπαίους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής της 17ης Οκτωβρίου. Εφόσον συμβεί αυτό, η κ. Λαγκάρντ θα είναι η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει το αξίωμα του προέδρου της ΕΚΤ – του πιο ισχυρού οικονομικού θεσμού της ΕΕ. Θα αντικαταστήσει τον Μάριο Ντράγκι αναλαμβάνοντας καθήκοντα την 1η Νοεμβρίου για μία οκταετή θητεία.

Ξεκινά η “μάχη” για τις ακροάσεις των νέων Επιτρόπων από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Έντονη διαμάχη έχει ξεσπάσει στα έδρανα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από όπου θα περάσουν οι προτεινόμενοι νέοι Επίτροποι που θα συγκροτήσουν την ομάδα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Πιο έντονη είναι η αντιπαράθεση ως προς τη μορφή που θα πάρουν οι ακροάσεις των τριών κορυφαίων Αντιπροέδρων της νέας Επιτροπής, των Φρανς Τίμερμανς που αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο της δράσης για το κλίμα, της Μάργκρετ Βεστάγκερ (Ανταγωνισμός και ψηφιακή αλλαγή) και του Βάλντις Ντομπρόβσκις (οικονομία και χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες).

AP - Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Η μέλλουσα Πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υπερασπίζεται τον “ευρωπαϊκό τρόπο ζωής”

Την απόφασή της να συνδέσει το θέμα της μετανάστευσης με την “προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής”, υπερασπίστηκε σε άρθρο της που δημοσιεύθηκε στον ευρωπαϊκό Τύπο, η μέλλουσα Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η επιλογή της φον ντερ Λάιεν για τον τίτλο που έδωσε στο χαρτοφυλάκιο του Έλληνα Επιτρόπου, Μαργαρίτη Σχοινά, επικρίθηκε έντονα από τέσσερις πολιτικές ομάδες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τους Σοσιαλδημοκράτες, τους Πράσινους τους Φιλελεύθερους (Renew Europe) και την Ευρωπαϊκή Αριστερά.

«Είτε θα αλλάξει ο τίτλος του χαρτοφυλακίου του  κ. Σχοινά, είτε θα αποσύρετε το μεταναστευτικό από τις αρμοδιότητές του… αλλιώς διακινδυνεύει η έγκρισή του», απείλησε ο πρώην επικεφαλής των Φιλελευθέρων, Γκι Φερχόφστατ.

Στο άρθρο της, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπεραμύνεται της απόφασής της, προβάλλοντας την ανάγκη να υπερασπιστεί τις αξίες της ΕΕ που απειλούνται από τους αντιπάλους της Ευρώπης εντός και εκτός συνόρων. Υπενθυμίζει τα θεμέλια της ΕΕ: σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, ελευθερίας, δημοκρατίας, ισότητας, κράτους δικαίου και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.