Κόσμος

09 Οκτωβρίου 2019 23:17

Χάος στην Συρία από την τουρκική εισβολή (βίντεο)

Διάβασέ μου το...

Τουρκικά στρατεύματα εισήλθαν στην βορειοανατολική Συρία. Νεκροί από τις εκρήξεις. Χιλιάδες άνθρωποι έφυγαν για να γλιτώσουν. Διεθνείς αντιδράσεις.

Χάος στην Συρία από την τουρκική εισβολή (βίντεο)
-

Τουρκικά στρατεύματα μπαίνουν στη βορειοανατολική Συρία, ανατολικά του Ευφράτη. Αρχίζει η χερσαία επιχείρηση, ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργέιο Αμυνας. Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως μια νέα τουρκική στρατιωτική επιχείρηση άρχισε στη βορειοανατολική Συρία εναντίον της πολιτοφυλακής των Κούρδων της Συρίας Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG).

Η επιχείρηση με την κωδική ονομασία “Η πηγή της ειρήνης” έχει αρχικά στόχο οι τουρκικές δυνάμεις να απωθήσουν τους Κούρδους μαχητές από τις πόλεις Ρας αλ-Αΐν και Ταλ Αμπιάντ, κοντά στα σύνορα των δύο χωρών, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται κλιμάκωση των επιθέσεων.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), των οποίων ηγούνται οι Κούρδοι, γνωστοποίησαν ότι τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν την περιοχή τους στο βορειoανατολικό τμήμα, προκαλώντας τον θάνατο αμάχων. Επιπλέον, ζήτησαν από τις ΗΠΑ και τις δυνάμεις του διεθνούς συνασπισμού να ορίσουν μια «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων» για να σταματήσουν τις τουρκικές επιθέσεις στη βορειοανατολική Συρία.

Τουλάχιστον 11 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων 8 αμάχων, σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της τουρκικής επίθεσης ενάντια στις κουρδικές δυνάμεις στη βορειοανατολική Συρία, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OSDH). Μεταξύ των θυμάτων, δύο σκοτώθηκαν από πυρά πυροβολικού ενάντια στην πόλη Καμισλί, μια πόλη ο πληθυσμός της οποίας είναι κυρίως Κούρδοι, ανέφερε το Παρατηρητήριο.



«Χιλιάδες» άνθρωποι έφυγαν για να γλυτώσουν από τις αεροπορικές επιδρομές της Άγκυρας εναντίον περιοχών στο βόρειο τμήμα της Συρίας, στα σύνορα με την Τουρκία, αναφέρει ακόμα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με πηγή από τις τουρκικές υπηρεσίες ασφαλείας, πυροβόλα Χόβιτσερ άρχισαν να πλήττουν βάσεις των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) και αποθήκες με πυρομαχικά.

AP - ΣΥΡΙΑ - ΚΑΠΝΟΙ

Ερντογάν: Ο Θεός είναι μαζί μας

«Ο Θεός να είναι μαζί μας», δήλωσε με tweet του ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Χαιρετίζω κάθε έναν γενναίο στρατιώτη που συμμετέχει σε αυτή την επιχείρηση».

Όπως δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, η Άγκυρα θα ενημερώσει όλες τις ενδιαφερόμενες χώρες για τις ενέργειες της στη βορειοανατολική Συρία, συμπεριλαμβανομένης και της κυβέρνησης Άσαντ.

Λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση της έναρξης των τουρκικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Συρία, έγινε γνωστό από το CNN Turk πως ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα εκλήθη στο Υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να ενημερωθεί για τις εξελίξεις.

Η Τουρκία κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες να «πάρουν πίσω» τους υπηκόους τους που είχαν προσχωρήσει στις τάξεις της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) και σήμερα κρατούνται από τις κουρδικές δυνάμεις. «Η ρίζα του προβλήματος (...) είναι πως οι χώρες καταγωγής τους δεν θέλουν να τους πάρουν πίσω», δήλωσε ο εκπρόσωπος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, σε συνέντευξη στο BBC. «Χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Βρετανία, το Βέλγιο δεν θέλουν να τους πάρουν πίσω, όμως πρόκειται για υπηκόους τους. Οφείλουν να τους πάρουν πίσω, να τους δικάσουν και να αφήσουν τη δικαιοσύνη να ακολουθήσει τον δρόμο της», συνέχισε ο Καλίν.

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΤΑΝΚΣ - ΣΥΡΙΑ

Η Τουρκία έστειλε διπλωματική νότα στο προξενείο της Συρίας στην Κωνσταντινούπολη για να ενημερώσει τη Δαμασκό για την διασυνοριακή επιχείρησή της στη βορειοανατολική Συρία, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου σήμερα, λίγο μετά την έναρξη της στρατιωτικής επίθεσης της Άγκυρας. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Αλγερία, ο Τσαβούσογλου τόνισε ότι η επιχείρηση της Τουρκίας βασίζεται στα δικαιώματά της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και πρόσθεσε ότι η Άγκυρα είχε ενημερώσει όλους τους αναγκαίους παράγοντες, ανάμεσά τους τον ΟΗΕ και το ΝΑΤΟ.

Τραμπ: "Κακή ιδέα" η επίθεση στη Συρία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε σήμερα την Τουρκία για την επίθεση στη Συρία, επισημαίνοντας ότι η στρατιωτική επιχείρησή της είναι «κακή ιδέα», την οποία δεν στηρίζουν οι ΗΠΑ, ενώ κάλεσε την Άγκυρα να προστατεύσει τις θρησκευτικές μειονότητες.

«Σήμερα το πρωί, η Τουρκία, κράτος μέλος του ΝΑΤΟ, εισέβαλε στη Συρία. Οι ΗΠΑ δεν επιδοκιμάζουν αυτήν την επίθεση και το κατέστησαν σαφές στην Τουρκία ότι αυτή η επιχείρηση είναι μια κακή ιδέα» αναφέρει ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος.

«Η Τουρκία έχει δεσμευτεί να προστατεύσει τον άμαχο πληθυσμό, τις θρησκευτικές μειονότητες, μεταξύ αυτών τους Χριστιανούς, και να διασφαλίσει ότι δεν θα εκτυλιχθεί καμία ανθρωπιστική κρίση, και εμείς κρατάμε αυτή τη δέσμευση». «Η Τουρκία είναι επομένως υπεύθυνη να διασφαλίσει ότι όλοι οι μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, που κρατούνται, θα παραμείνουν στη φυλακή και ότι το Ισλαμικό Κράτος δεν θα ανασυνταχθεί με κανέναν τρόπο», υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Την ίδια ώρα, ο Ντόναλντ Τραμπ υπερασπίστηκε τον εαυτό του έναντι των σφοδρών επικρίσεων που διατυπώνουν οι Ρεπουμπλικανοί σύντροφοί του με αφορμή την απόφασή του να απομακρύνει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη βόρεια Συρία. «Δεν υπάρχουν Αμερικανοί στρατιώτες στην περιοχή. Από την πρώτη ημέρα που μπήκα στην πολιτική αρένα, το κατέστησα σαφές ότι δεν ήθελα να συνεχίσω αυτούς τους ατέρμονους, παράλογους πολέμους, ιδίως εκείνους που δεν είχαν κανένα όφελος για τις ΗΠΑ».

Από την πλευρά του,  ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ προειδοποίησε πως το αμερικανικό Κογκρέσο θα κάνει τον πρόεδρο της Τουρκίας να πληρώσει "πολύ ακριβά" την επίθεσή του στη Συρία κατά των κουρδικών δυνάμεων συμμάχων της Ουάσινγκτον. "Προσευχηθείτε για τους κούρδους συμμάχους μας, οι οποίοι εγκαταλείφτηκαν αισχρά από την κυβέρνηση Τραμπ", έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter. "Θα καταβάλω προσπάθειες στο Κογκρέσο ώστε ο Ερντογάν να πληρώσει πολύ ακριβά", πρόσθεσε ο 64χρονος γερουσιαστής από τη Νότια Καρολίνα που ασκεί επιρροή και είναι συνήθως στενός υποστηρικτής του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συγκληθεί εκτάκτως και κεκλεισμένων των θυρών την Πέμπτη, ανέφεραν διπλωμάτες, έπειτα από την έναρξη της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον κουρδικών δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία. Η συνάντηση ζητήθηκε από τα πέντε ευρωπαϊκά κράτη-μέλη του Συμβουλίου, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Πολωνία και το Βέλγιο, τόνισαν οι διπλωμάτες.

Την «έντονη ανησυχία» του για τις τελευταίες εξελίξεις στη βορειοανατολική Συρία εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, τονίζοντας πως «η οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση πρέπει να σέβεται απόλυτα τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Φαρχάν Χαγκ.

«Άμαχοι και μη στρατιωτικές υποδομές θα πρέπει να προστατευτούν», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ. «Ο Γενικός Γραμματέας πιστεύει πως δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στον συριακό πόλεμο». Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Χαγκ, συμπλήρωσε πως ο ΟΗΕ είναι έτοιμος για μια ανθρωπιστική απόκριση στη βόρεια Συρία εν μέσω της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης στην περιοχή.

“Νίπτει τας χείρας της” η Ρωσία

Η Ρωσία δεν πρόκειται να εμπλακεί στη σύρραξη μεταξύ Τουρκίας-Συρίας, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο υψηλόβαθμο αξιωματούχο.

Οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις βρίσκονται στη Συρία για διαφορετικούς σκοπούς, δήλωσε ο Βλαντιμίρ Τζαμπάροφ, αναπληρωτής επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.

Υπενθυμίζεται πως την Τετάρτη ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του και συνέστησε στον Ερντογάν να αποφύγει ενέργειες που θα έβλαπταν την ειρηνευτική διαδικασία στη Συρία.

Γιούνκερ: να σταματήσει την στρατιωτική επιχείρηση η Τουρκία

Τον τερματισμό της στρατιωτικής επιχείρησης που ξεκίνησε η Τουρκία στη βόρεια Συρία αξίωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, και προειδοποίησε ότι καμία ευρωπαϊκή χρηματοδότηση δεν πρόκειται να δοθεί «για μια ζώνη ασφαλείας».

«Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τη στρατιωτική επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη. Δεν θα αποφέρει κανένα αποτέλεσμα. Και εάν το σχέδιο της Τουρκίας είναι η δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας, μην περιμένετε χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση» υπογράμμισε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες. 

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε την Τουρκία να τερματίσει τη στρατιωτική της επιχείρηση στη βόρεια Συρία, απορρίπτοντας τα όποια τουρκικά σχέδια να εγκαθιδρύσει μια ζώνη ασφαλείας εκεί για την εγκατάσταση προσφύγων, διαμηνύοντας πως δεν θα παράσχει βοήθεια για αυτήν. «Η ΕΕ καλεί την Τουρκία να σταματήσει την μονομερή στρατιωτική δράση», ανέφεραν τα 28 κράτη-μέλη του μπλοκ σε κοινό ανακοινωθέν. «Είναι απίθανο πως η αποκαλούμενη ‘ζώνη ασφαλείας’ στη βορειοανατολική Συρία, όπως την οραματίζεται η Τουρκία, θα ικανοποιεί τα διεθνή κριτήρια για την επιστροφή προσφύγων», υπογραμμίζει η ανακοίνωση. «Η ΕΕ δεν θα χορηγήσει βοήθεια για τη σταθεροποίηση και την ανάπτυξη σε περιοχές όπου τα δικαιώματα των τοπικών πληθυσμών αγνοούνται».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ