Κόσμος

13 Οκτωβρίου 2019 12:14

“Μόνιμες” oι γαλλικές φρεγάτες στην κυπριακή ΑΟΖ

Διάβασέ μου το...

Τι δήλωσε στον ΑΝΤ1 Κύπρου ο Σάββας Αγγελίδης. Νέο μήνυμα Δένδια στην Άγκυρα. Τι λέει η ΕΕ για την Αμμόχωστο.

“Μόνιμες” oι γαλλικές φρεγάτες στην κυπριακή ΑΟΖ
-

Νέο μήνυμα στην Τουρκία στέλνει η Αθήνα, μέσω του Υπουργού Εξωτερικών. Μιλώντας στην Καθημερινή, ο Νίκος Δένδιας τονίζει ότι «η Ελλάδα είναι ένας ισχυρός παίκτης ο οποίος διαθέτει αυτοπεποίθηση. Εμείς βλέπουμε την Τουρκία ως ίσος προς ίσο. Εάν η Τουρκία έχει την ψευδαίσθηση ότι αυτή είναι ισχυρή και απευθύνεται σε ανίσχυρο συνομιλητή κάνει τεράστιο λάθος».

«Έχουμε μια στρατηγική με την Κύπρο ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Μια στρατηγική υλοποίησης, σε μεγάλο βαθμό, προηγουμένων αποφάσεων της Ε.Ε. που θέτουν το θέμα των κυρώσεων στην Τουρκία για έκνομες ενέργειες», σημειώνει ο ΥΠΕΞ για τις τουρκικές προκλήσεις.

Αγγελίδης στον ΑΝΤ1: γαλλικές φρεγάτες στην ΑΟΖ και μετά την άσκηση

Για την κοινή άσκηση Κύπρου – Γαλλίας στην Κυπριακή ΑΟΖ μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 Κύπρου, ο υπουργός Άμυνας, Σάββας Αγγελίδης. Ο κ. Αγγελίδης επιβεβαίωσε το γεγονός ότι κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε προ ημερών ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με τον Γάλλο ομόλογο του, Εμανουέλ Μακρόν, συζήτησαν την πραγματοποίηση Γαλλό – κυπριακής άσκησης στην Κυπριακή ΑΟΖ, ενώ σημείωσε πως «η Γαλλία ανταποκρίθηκε με αποφασιστικότητα» στο κάλεσμα της Κυπριακή Δημοκρατίας. Πρόσθεσε δε, πως «η παρουσία του Γαλλικού πολεμικού ναυτικού δείχνει τη στήριξη προς την Κυπριακή Δημοκρατία για την άσκηση των νόμιμων δικαιωμάτων της εντός της ΑΟΖ».

Ερωτηθείς κατά πόσο αναμένεται  έλευση και ιταλικής φρεγάτας στην Κυπριακή ΑΟΖ, απάντησε πως «είμαστε σε επαφή και σε απόλυτο συντονισμό και με τη Γαλλία αλλά και με την Ιταλία», ενώ τόνισε πως πρέπει να διαχειριστούν τόσο το πολιτικό κομμάτι όσο και το επιχειρησιακό. Κληθείς να σχολιάσει πότε ολοκληρώνεται η άσκηση και η γαλλική παρουσία στην Κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Αγγελίδης ανάφερε πως πρόκειται για δύο ξεχωριστά θέματα πως τέτοιου είδους ασκήσεις έχουν να κάνουν με την επιχειρησιακή ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεων και πως η παρουσία του πολεμικού ναυτικού της Γαλλίας είναι κάτι το  εντελώς διαφορετικό. Καταλήγοντας, ο υπουργό Άμυνας άφησε να νοηθεί πως οι γαλλικές φρεγάτες θα παραμείνουν για κάποιο διάστημα στην Κυπριακή ΑΟΖ και μετά το πέρας της άσκησης. 

Επιστολή Μογκερίνι στον Χριστοδουλίδη για την Αμμόχωστο

Το ψήφισμα 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας αποτελεί «πυξίδα» για την Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφορικά με την Αμμόχωστο, παραπέμποντας στην υποχρέωση της Άγκυρας να αποδώσει τη περίκλειστη πόλη στα Ηνωμένα Έθνη. Αυτό συνάγεται ευθέως από την επιστολή της Φεντερίκα Μογκερίνι προς τον Νίκο Χριστοδουλίδη, την οποία αποκαλύπτει ο ΑΝΤ1 Κύπρου.

Στην επιστολή με ημερομηνία 1η Οκτωβρίου, η Φεντερίκα Μογκερίνι εκφράζει ανησυχία για τις τουρκικές εξαγγελθείσες προθέσεις, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «η Ε.Ε θα συνεχίσει να καθοδηγείται από το Ψήφισμα 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Βαρώσια και άλλα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και παραμένει έτοιμη να βοηθήσει με κάθε χρήσιμο μέτρο εν προκειμένω. Έχω συζητήσει αυτό το θέμα με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Γκουτέρες», αναφέρει η Φεντερίκα Μογκερίνι και προσθέτει: «Επιπλέον, η ΕΕ θα συνεχίσει να καθιστά σαφές στην Τουρκία ότι απαιτείται επειγόντως αποκλιμάκωση, προκειμένου να συμβάλει στη δημιουργία θετικού κλίματος για την επανάληψη των συνομιλιών για μια συνολική διευθέτηση στη νήσο της Κύπρου».

Η Φεντερίκα Μογκερίνι απαντούσε σε επιστολή του Νίκου Χριστοδουλίδη, που απέστειλε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών στις 13 Σεπτεμβρίου και ζήτησε τη παρέμβαση των Βρυξελλών προ των τουρκικών απειλών και κινήσεων για άνοιγμα και εκμετάλλευση της κατεχόμενης, περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου. Η Φεντερίκα Μογκερίνι επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι «αυτό είναι ένα θέμα ανησυχίας, ιδίως επειδή αυτές οι εξελίξεις έρχονται σε μια εποχή που θα ήταν πιο επείγον για όλα τα μέρη, με την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών, να αναζητήσουν ένα δρόμο προς την επανάληψη των συνομιλιών για διευθέτηση» του Κυπριακού, με στόχο την επανένωση του νησιού, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και σύμφωνα με τις αρχές επί των οποίων εδράζεται η Ε.Ε».

Η προστιθέμενη αξία της επιστολής Μογκερίνι, έγκειται στο γεγονός ότι η Ιταλίδα αξιωματούχος προσημειώνει «υποθήκη», λίγο πριν την ολοκλήρωση της θητείας της στην Ε.Ε, με μια ξεκάθαρη θέση, η οποία αναμένεται να αποτελέσει πυξίδα και για τον διάδοχό της, Ισπανό Γιοσέπ Μπορέλ. Η αναφορά Μογκερίνι στην επιστολή προς Χριστοδουλίδη, σε σχέση με το ψήφισμα 550 του Σ.Α ΟΗΕ για την Αμμόχωστο, διορθώνει παλαιότερη τοποθέτηση της Κομισιόν και του πρώην Επιτρόπου διεύρυνσης Στέφαν Φούλε, που είχαν διασυνδέσει την επιστροφή της περίκλειστης πόλης με την επίλυση του Κυπριακού, κάτι που ικανοποιούσε απόλυτα την Άγκυρα, αλλά όχι βεβαίως τη Λευκωσία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ