Κόσμος

13 Οκτωβρίου 2019 18:10 Τελευταία ενημέρωση : 13 Οκτωβρίου 2019 22:31

Ντοκουμέντο από τη Συρία: Τούρκοι βομβάρδισαν αυτοκινητοπομπή με δημοσιογράφους (βίντεο)

Διάβασέ μου το...

Τον γύρο του κόσμου κάνουν εικόνες από την αιματοχυσία στην πόλη Ρας αλ-Αΐν. Βίντεο από εν ψυχρώ εκτελέσεις στους δρόμους της Ταλ Αμπιάντ. Στην μάχη και ο συριακός στρατός.

Ντοκουμέντο από τη Συρία: Τούρκοι βομβάρδισαν αυτοκινητοπομπή με δημοσιογράφους (βίντεο)
-

Ο συριακός στρατός άρχισε να αναπτύσσει δυνάμεις στα μέτωπα της βόρειας Συρίας «για να αντιμετωπίσει την τουρκική επίθεση» στο συριακό έδαφος, μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Συρίας, χωρίς να διευκρινίσουν τις ζώνες ανάπτυξης των δυνάμεων της Δαμασκού. Η συριακή κυβέρνηση και οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις διεξήγαγαν συνομιλίες σε ρωσική βάση της Συρίας, σύμφωνα με υψηλόβαθμο κούρδο πολιτικό αξιωματούχο. Στο παρελθόν, οι συριακές δυνάμεις είχαν αναπτυχθεί σε ορισμένες κουρδικές περιοχές για να αποτραπεί μία τουρκική επίθεση.

Εν τω μεταξύ, τουλάχιστον 26 άμαχοι σκοτώθηκαν στη βόρεια Συρία από τους βομβαρδισμούς και τα πυρά των τουρκικών δυνάμεων και των Σύρων συμμάχων τους στην περιοχή, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, επικαλούμενο του Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ειδικότερα, στην περιοχή Ρας αλ-Άιν της τουρκοσυριακής μεθορίου, τουλάχιστον δέκα πολίτες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια επιδρομής της τουρκικής αεροπορίας, η οποία έπληξε φάλαγγα αμάχων και δημοσιογράφων, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

«Βρισκόμασταν στην φάλαγγα Κούρδων αμάχων που στόχευσαν οι τουρκικές δυνάμεις και οι σύμμαχοί τους στο Ρας αλ-Αΐν. Η ομάδα μας είναι καλά, αλλά συνάδελφοί μας είναι νεκροί», έγραψε στον λογαριασμό της στο Twitter η Στεφανί Περές, δημοσιογράφος της France Televisions χωρίς να δώσει περισσότερα στοιχεία.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκανε λόγο για έναν νεκρό δημοσιογράφο, χωρίς να είναι σε θέση να δώσει στοιχεία για την ταυτότητα ή την εθνικότητά του.

Εικόνες φρίκης από τον βομβαρδισμό της αυτοκινητοπομπής στην πόλη Ρας αλ-Αΐν της Συρίας κάνουν τον γύρο του κόσμου.

ΣΥΡΙΑ - ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΣ - ΡΑΣ ΑΛ ΑΙΝ

Το πρώτο βίντεο δείχνει μία κόλαση φωτιάς, με αιμόφυρτους ανθρώπους να κείτονται ανάμεσα σε βομβαρδισμένα οχήματα.

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ!

Το δεύτερο βίντεο αποτελείται από εικόνες που προσπάθησε να ανεβάσει σε ζωντανή σύνδεση ένας δημοσιογράφος στη σελίδα του στο Facebook. Προς το τέλος του βίντεο καταγράφεται η στιγμή που μία βόμβα πέφτει σε μικρή απόσταση και ο ίδιος αναζητεί καταφύγιο.

Eν ψυχρώ εκτέλεση ανθρώπων στους δρόμους

Τουλάχιστον εννέα πολίτες εκτελέσθηκαν στην Συρία από φιλοτουρκικές πολιτοφυλακές που συμμετέχουν στην επίθεση που έχει εξαπολύσει η Αγκυρα κατά των κουρδικών δυνάμεων στην βορειοανατολική Συρία, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Οι εννέα πολίτες εκτελέσθηκαν σε χωριστά περιστατικά νότια της μεθοριακής πόλης Ταλ Αμπιάντ», σύμφωνα με την μη κυβερνητική οργάνωση.

Συρία - Εκτέλεση

Μεταξύ των θυμάτων περιλαμβάνονται στέλεχος κουρδικού πολιτικού κόμματος και ο οδηγός του, σύμφωνα με το Συριακό Δημοκρατικό Συμβούλιο, την πολιτική πτέρυγα της αραβοκουρδικής συμμαχίας των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων. «Μισθοφόροι που υποστηρίζονται από την Τουρκία έβγαλαν τον Χεβρίν Χαλάφ από τον αυτοκίνητό του και τον εκτέλεσαν στον δρόμο ανάμεσα στο Καμισλί και το Μανμπέζ», σύμφωνα με ανακοίνωση του Συριακού Δημοκρατικού Συμβουλίου. Στον οδηγό του επιφυλάχθηκε η ίδια τύχη.

Την Τετάρτη, οι τουρκικές δυνάμεις και φιλοτουρκικές συριακές πολιτοφυλακές εξαπέλυσαν επίθεση στην βορειοανατολική Συρία για να απομακρύνουν από την τουρκοσυριακή μεθόριο τις δυνάμεις των κουρδικών Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG). Τα μέλη των ομάδων αυτών είναι πρώην αντάρτες που πολεμούσαν κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Ασαντ. Ομως, με την εξέλιξη της σύρραξης και την αποδυνάμωση των ένοπλων ανταρτικών ομάδων, αυτές οι πολιτοφυλακές χρηματοδοτούνται και εκπαιδεύονται πλέον από την Αγκυρα.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφόρησαν δύο βίντεο. Το πρώτο δείχνει δύο άνδρες ντυμένους με πολιτικά γονατισμένους στο έδαφος, την ώρα που ένας μαχητής δίπλα τους ανακοινώνει ότι αιχμαλωτίσθηκαν από αντάρτες της οργάνωσης Ahrar al-Sharkiya.

Στο βίντεο αυτό, στο οποίο δεν φαίνεται η εκτέλεση, αναρτήθηκε στον λογαριασμό της οργάνωσης στο Twitter μαζί με μία φωτογραφία που δείχνει τους δύο αιχμαλώτους γονατισμένους.

Σε άλλο βίντεο, που επίσης αναρτήθηκε στα social media, έχει καταγραφεί η εν ψυχρώ εκτέλεση ανδρών, στην μέση του δρόμου, με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να παίζουν, όπως όλα δείχνουν, σημαντικό κομμάτι και της επικοινωνιακής διαχείρισης-προπαγάνδας για όσα συμβαίνουν στην Συρία.

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ

Η Τουρκία και οι συμμαχικές της δυνάμεις εξαπέλυσαν επίθεση στην βόρεια Συρία για να απωθήσουν από την τουρκοσυριακή μεθόριο τις δυνάμεις των κουρδικών Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), η οποία θεωρείται από την Άγκυρα «τρομοκρατική οργάνωση».

Σε διάστημα πέντε ημερών, τουλάχιστον 104 Κούρδοι μαχητές, καθώς και περί τους εξήντα άμαχοι έχουν σκοτωθεί κατά τις εχθροπραξίες, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του Συριακού Παρατηρητήριου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Οι συγκρούσεις έχουν προκαλέσει την έξοδο 130.000 ανθρώπων, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ