Κόσμος

14 Οκτωβρίου 2019 15:40

“Εδώ Βρυξέλλες”...

Διάβασέ μου το...

Η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1, Μαρία Αρώνη, μεταδίδει χρήσιμες ειδήσεις και τον “παλμό της ημέρας” από την… καρδιά της ΕΕ.

“Εδώ Βρυξέλλες”...
-

Η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1, Μαρία Αρώνη, μεταδίδει ό,τι συμβαίνει στο κέντρο των εξελίξεων, την “καρδιά” της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όλα όσα αφορούν την χώρα και την καθημερινότητα μας, σε όλο το φάσμα της επικαιρότητας: από την πολιτική και τις διεθνείς σχέσεις, την οικονομία και τις μεγάλες αλλαγές, μέχρι τα προγράμματα επιδοτήσεων, τις καθοριστικές δικαστικές αποφάσεις και τις Κοινοτικές Οδηγίες, την προστασία των δικαιωμάτων, τον Πολιτισμό και όσα αφορούν την Τεχνολογία και την προστασία των πολιτών της “κοινής ευρωπαϊκής οικογένειας”.

Λήψη μέτρων σε βάρος της Τουρκίας εξετάζει το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στο Λουξεμβούργο

Η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στα νοτιοανατολικά της Συρίας βρίσκεται στο επίκεντρο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που συνεδριάζει σήμερα στο Λουξεμβούργο.

Η εισβολή της Τουρκίας στο έδαφος της Συρίας έχει προκαλέσει την κατακραυγή και την καταδίκη των συμμάχων της στη Δύση. Η Γερμανία, η Γαλλία, η Ολλανδία, η Φινλανδία, η Νορβηγία και η Σουηδία έχουν αναστείλει τις εξαγωγές στρατιωτικού υλικού στην Τουρκία που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στη Συρία. Παράλληλα, η Στοκχόλμη προτείνει να επιβληθεί εμπάργκο όπλων στην Τουρκία σε επίπεδο ΕΕ, ενώ εισηγείται επίσης την επιβολή περιοριστικών μέτρων σε αξιωματούχους.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Ιβ Λεντριάν, τόνισε σήμερα από το Λουξεμβούργο ότι «η επίθεση της Τουρκίας στη Συρία θα προκαλέσει σοβαρή ανθρωπιστική καταστροφή». Πρόσθεσε, ότι «η Γαλλία αναμένει από τη σημερινή συνάντηση ένα συγκεκριμένο αίτημα για τον τερματισμό της επίθεσης» και «μια σταθερή θέση για τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία». Δεν αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις στο σημερινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων για την επιβολή εμπάργκο όπλων ή κυρώσεων στην Άγκυρα, ενώ πάντως πολύ πιθανό το ζήτημα να εξεταστεί και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο τέλος της εβδομάδας.

Συμπεράσματα Συμβουλίου ΥΠΕΞ της ΕΕ για τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας

Οι υπουργοί εξωτερικών της ΕΕ καλούν την Κομισιόν να υποβάλει προτάσεις με μέτρα κατά φυσικών και νομικών προσώπων που εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Υπό το πρίσμα των συνεχιζόμενων παράνομων εξορύξεων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ επιβεβαιώνει στα συμπεράσματά του «την πλήρη αλληλεγγύη του προς την Κύπρο όσον αφορά τον σεβασμό της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων του σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο». Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ υπενθυμίζουν τα συμπεράσματά τους της 15ης Ιουλίου 2019 και ιδίως ότι «η οριοθέτηση των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών και της υφαλοκρηπίδας πρέπει να αντιμετωπιστεί με καλό διάλογο και διαπραγμάτευση, με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και σύμφωνα με την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας».

Επίσης, το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, βασιζόμενο στις προπαρασκευαστικές εργασίες που έχουν ήδη γίνει, τονίζει ότι «συμφωνεί στη θέσπιση ενός καθεστώτος-πλαισίου περιοριστικών μέτρων που απευθύνεται σε φυσικά και νομικά πρόσωπα που είναι υπεύθυνα για τις παράνομες γεωτρήσεις υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο και καλεί τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ και τον Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλει σύντομα προτάσεις για το σκοπό αυτό».

O ΥΠΕΞ της Βόρειας Μακεδονίας, Ν. Ντιμιτρόφ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ανταλλαγή απόψεων με τους ευρωβουλευτές της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ώρα Ελλάδος 4.30 μ.μ.) θα έχει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Νίκολα Ντιμιτρόφ. Η επίσκεψη Ντιμιτρόφ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο γίνεται, ενόψει του αυριανού Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ στο Λουξεμβούργο όπου θα συζητηθεί αν θα δοθεί το πράσινο φως για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας με την ΕΕ.

Δυνατή μια συμφωνία για το Brexit, σύμφωνα με την Ιρλανδία

Είναι δυνατή μια συμφωνία μεταξύ της Μ.Βρετανίας και της ΕΕ, ίσως ακόμα και αυτή την εβδομάδα, αλλά υπάρχουν ακόμα πολλές λεπτομέρειες για να διευθετηθούν, δήλωσε σήμερα ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Σάιμον Κόβενι.

«Μια συμφωνία είναι δυνατή και είναι δυνατή αυτόν τον μήνα, ίσως ακόμα και αυτή την εβδομάδα και δεν είμαστε ακόμα εκεί…υπάρχει πολλή δουλειά για να γίνει, άρα ελπίζω ότι θα μπορούμε να σημειώσουμε περισσότερη πρόοδο σήμερα», δήλωσε ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών, φθάνοντας στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.

Πάνω από 80 χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες έφτασαν στην Ευρώπη μέσω των μεσογειακών διαδρομών τους πρώτους 9 μήνες του 2019, σύμφωνα με έκθεση του UNHCR.

Σημαντική αύξηση έχουν καταγράψει οι αφίξεις μεταναστών και προσφύγων στην ΕΕ το 2019, σε σχέση με πέρυσι, μέσω των μεσογειακών διαδρομών, σύμφωνα με έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), με τίτλο “Desperate Journeys”. Η έκθεση εστιάζει στην ανάγκη οι χώρες της ΕΕ να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους για προστασία των προσφυγόπουλων και των παιδιών που έχουν πάρει το δρόμο της μετανάστευσης, τα οποία είναι εκτεθειμένα σε πλειάδα κινδύνων. Σύμφωνα με την έκθεση, μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου 2019 περισσότεροι από 80.000 άνθρωποι έφτασαν στην Ευρώπη μέσω των μεσογειακών διαδρομών (περίπου 700 το 2018), εκ των οποίων πάνω από το ένα τέταρτο είναι παιδιά, ενώ αρκετά από αυτά ταξίδεψαν χωρίς τους γονείς τους. Οι περισσότερες αφίξεις παιδιών έλαβαν χώρα στην Ελλάδα, περισσότερες απ' ό,τι είχαν συνολικά η Ισπανία, η Ιταλία, η Μάλτα και η Κύπρος. Πάνω από 12.900 παιδιά αφίχθησαν στην Ελλάδα μέσω θαλάσσης, συμπεριλαμβανομένων 2.100 ασυνόδευτων ανηλίκων, κυρίως από Αφγανιστάν και Συρία. Στην ίδια έκθεση, το UNHCR εκφράζει ανησυχία για τις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης στα ελληνικά νησιά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ