Κόσμος

18 Οκτωβρίου 2019 16:37

Βουρκωμένος ο Γιούνκερ: “Περήφανος που υπηρέτησα την Ευρώπη” (βίντεο)

Διάβασέ μου το...

Συναισθηματικά φορτισμένο το "αντίο" του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής στην οποία συμμετέχει.

Βουρκωμένος ο Γιούνκερ: “Περήφανος που υπηρέτησα την Ευρώπη” (βίντεο)
-

Συναισθηματικά φορτισμένος ήταν σήμερα ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, καθώς, εκτός απροόπτου, ήταν η τελευταία Σύνοδος Κορυφής, στην οποία μετείχε.

«Θα είμαι πάντα περήφανος, μέχρι το τέλος της ζωής μου, που υπηρέτησα την Ευρώπη» δήλωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μετά από 147 Συνόδους Κορυφής. Μάλιστα ευχαρίστησε τους δημοσιογράφους που βρισκόταν παρόντες. «Κάποιοι από εσάς βρίσκεστε τριγύρω μου για χρόνια, κάποιοι από εσάς είστε καινούριοι. Παρακολουθούσα με ενδιαφέρον τι γράφατε και τι λέγατε», είπε. Ορισμένοι πάντως δεν αποκλείουν να υπάρξει και νέα, έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, πριν τη λήξη της θητείας του προέδρου της Κομισιόν, εφόσον το Βρετανικό Κοινοβούλιο δεν εγκρίνει τη συμφωνία για το Brexit.

Ανάλογη φόρτιση υπήρξε και για τον Ντόναλντ Τουσκ, που επίσης αποχωρεί από την ηγεσία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ζητώντας μάλιστα συγγνώμη από τους δημοσιογράφους για τα... κακά αστεία που έχει πει κατά καιρούς.

Εν τω μεταξύ, Γιούνκερ και Τουσκ χαρακτήρισαν «βαρύ ιστορικό λάθος» την παρεμπόδιση της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία από ορισμένες χώρες μέλη κατά την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής που διεξήχθη στις Βρυξέλλες.

Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

«Είναι ένα βαρύ ιστορικό λάθος», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην τελική συνέντευξη Τύπου. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ εκτίμησε από την πλευρά του ότι πρόκειται για «ένα λάθος» διότι «μια συντριπτική πλειονότητα χωρών μελών υποστηρίζουν την έναρξη των διαπραγματεύσεων».

«Αν η ΕΕ θέλει να τη σέβονται, πρέπει να τηρεί τις δεσμεύσεις της», προειδοποίησε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.Η Γαλλία, η Ολλανδία και η Δανία αρνήθηκαν την έναρξη των διαπραγματεύσεων με τις δύο χώρες. «Θα επανέλθουμε στο θέμα πριν από τη σύνοδο κορυφής για τα Δυτικά Βαλκάνια στο Ζάγκρεμπ τον Μάιο του 2020», ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τουσκ.

Ζαν Κλοντ Γιούνκερ