Κόσμος

29 Οκτωβρίου 2019 22:12

Ολοταχώς προς “χριστουγεννιάτικες εκλογές” η Βρετανία

Διάβασέ μου το...

Το κοινοβούλιο ενέκρινε την πρόταση του Μπόρις Τζόνσον για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών τον Δεκέμβριο. Απορρίφθηκε η πρόταση Κόρμπιν για αλλαγή ημερομηνίας.

Ολοταχώς προς “χριστουγεννιάτικες εκλογές” η Βρετανία
-


Με ψήφους 438 υπερ και μόλις 20 κατά η Βουλή των Κοινοτήτων αποφάσισε την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στο Ηνωμένο Βασίλειο για την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον φαίνεται ότι κέρδισε το στοίχημα, καθώς το κοινοβούλιο ενέκρινε την πρότασή του για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών τον Δεκέμβριο σε μια προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο του Brexit.

Το νομοσχέδιο για τη διεξαγωγή εκλογών στις 12 Δεκεμβρίου εγκρίθηκε νωρίτερα χωρίς να χρειαστεί ψηφοφορία. 

Οι πρώτες «χριστουγεννιάτικες» εκλογές στη Βρετανία εδώ και σχεδόν έναν αιώνα αναμένεται ότι θα είναι απρόβλεπτες: το Brexit έχει κουράσει ή έχει εξοργίσει τους ψηφοφόρους, στερώντας παραδοσιακούς συμμάχους από τα δύο μεγάλα κόμματα, τους Συντηρητικούς και τους Εργατικούς.

Εν τω μεταξύ, η Βουλή των Κοινοτήτων απέρριψε την τροπολογία που είχε καταθέσει ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν και αφορούσε την αλλαγή της ημερομηνίας των βουλευτικών εκλογών. Ο Κόρμπιν ζητούσε να διεξαχθούν οι εκλογές στις 9 Δεκεμβρίου και όχι στις 12 του μηνός. Η πρότασή του απορρίφθηκε με ψήφους 315 κατά έναντι 295 υπέρ.

ΕΕ: Εγκρίθηκε επίσημα η αναβολή του Brexit

Νωρίτερα, ο απερχόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε και επίσημα την αναβολή του Brexit μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2020.

«Οι 27 της ΕΕ ενέκριναν επισήμως την παράταση. Μπορεί να είναι η τελευταία. Σας παρακαλούμε, χρησιμοποιείστε με τον καλύτερο τρόπο αυτόν τον χρόνο» έγραψε στο Twitter. Ο Τουσκ, ο οποίος αποχωρεί στα τέλη Νοεμβρίου από το αξίωμά του, μετά από πενταετή θητεία, ουδέποτε έκρυψε ότι επιθυμούσε να παραμείνει το Ηνωμένο Βασίλειο στην ΕΕ.

«Θέλω επίσης να σας πω αντίο, καθώς η αποστολή μου εδώ φτάνει στο τέλος της. Θα προσεύχομαι για εσάς» πρόσθεσε απευθυνόμενος στους «φίλους Βρετανούς».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ