Κόσμος

03 Δεκεμβρίου 2019 10:00

Λιβύη: Απορρίπτει τη συμφωνία με την Τουρκία η Βουλή

Διάβασέ μου το...

Παρέμβαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ζήτησε ο επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης.

Λιβύη: Απορρίπτει τη συμφωνία με την Τουρκία η Βουλή
-

Απέρριψε τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης η Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης, στην οποία πλειοψηφία έχουν οι δυνάμεις που πρόσκεινται στον Εθνικό Στρατό της Λιβύης (LNA), υπό τον στρατηγό Χαλιφά Χαφτάρ.

Όπως μεταδίδει το  «al-Arabiya», ο LNA καταδίκασε τη συμφωνία μεταξύ του Ερντογάν και της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης, κάνοντας λόγο για μία «παράνομη συμφωνία», η οποία «παραβιάζει το διεθνές δίκαιο» και «δεν σέβεται τα έννομα δικαιώματα των υπόλοιπων χωρών της ανατολικής Μεσογείου».

Ο ίδιος κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να παρέμβει, ώστε να ανακόψει τη συμφωνία της χώρας του με τη Λιβύη.

Συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης

Η συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών, που αφορά τις θαλάσσιες ζώνες μεταξύ τους, με απώτερο σκοπό την ανακήρυξη της ΑΟΖ στην ανατολική Μεσόγειο έχει δεχθεί σφοδρές επικρίσεις από την Αθήνα, με τον Υπουργό Εξωτερικών να στέλνει τελεσίγραφο μέχρι την Παρασκευή στον πρέσβη της Λιβύης στην Αθήνα, ότι αν δεν ακυρωθεί η συμφωνία, θα απελαθεί.

Συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης

Σήμερα ανακοινώθηκε η αυριανή συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο, στην οποία θα συμμετάσχουν οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών και η οποία θα πραγματοποιηθεί αύριο στο Λονδίνο, στο περιθώριο της επετειακής Συνόδου του ΝΑΤΟ.

Συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης

Η συμφωνία έγινε μεταξύ της Άγκυρας και της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Εθνικής Συμφιλίωσης της Λιβύης (GNA), με έδρα την Τρίπολη. Η χώρα της βόρειας Αφρικής βρίσκεται σε εμφύλιο, με τα ανατολικά της τμήματα να ελέγχονται από τις δυνάμεις του Εθνικού Στρατού (LNA).

Συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ