Κόσμος

13 Δεκεμβρίου 2019 17:46 Τελευταία ενημέρωση : 13 Δεκεμβρίου 2019 19:34

Αντιμέτωπος με πιθανή καθαίρεση ο Ντόναλντ Τραμπ

Διάβασέ μου το...

“Πέρασαν” από την αρμόδια επιτροπή τα άρθρα περί καθαίρεσης του “Πλανητάρχη” για κατάχρηση εξουσίας.

Αντιμέτωπος με πιθανή καθαίρεση ο Ντόναλντ Τραμπ
-

Ο Ντόναλντ Τραμπ παραπέμπεται για κατάχρηση εξουσίας. Είναι ο τρίτος Πρόεδρος που αντιμετωπίζει παρόμοια παραπομπή.

Η  Επιτροπή Δικαστικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, μετά από   μαραθώνια συνεδρίαση ενέκρινε με ψήφους 23 υπέρ έναντι 17 κατά να προωθηθούν στην ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων δύο άρθρα περί καθαίρεσης του Ντόναλντ Τραμπ για κατάχρηση εξουσίας.

Η ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής αναμένεται την επόμενη εβδομάδα. Για να οδηγηθεί όντως σε αποποµπή ο Αμερικανός πρόεδρος, θα πρέπει το σχετικό αίτημα/ψήφισμα της Βουλής των Αντιπροσώπων να εγκριθεί εν συνεχεία και από τα 2/3 της αμερικανικής Γερουσίας, στην οποία όμως έχουν την πλειοψηφία οι Ρεπουµπλικάνοι του Τραμπ.

Σύµφωνα µε το αµερικανικό Σύνταγµα (άρθρο 2, παράγραφος 4), ο πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος και αξιωµατούχοι του ?ηµοσίου δύνανται να αποπεµφθούν εάν κριθούν ένοχοι για προδοσία, δωροδοκία ή άλλα σοβαρά εγκλήµατα. Η Βουλή είναι εκείνη που έχει την εξουσία να τους απαγγέλλει κατηγορίες και η Γερουσία εκείνη που θα πρέπει να επικυρώσει τις εν λόγω κατηγορίες.

Η τελευταία φορά που η αµερικανική Βουλή ψήφισε υπέρ της αποποµπής προέδρου ήταν το 1998 κατά του ?ηµοκρατικού Μπιλ Κλίντον, που κατηγορούνταν για ψευδορκία και παρακώλυση του έργου της ?ικαιοσύνης (επειδή είχε πει στις Αρχές ψέµατα για την ερωτική σχέση που είχε µε την πρώην µαθητευόµενη στον Λευκό Οίκο, Μόνικα Λεβίνσκι). Τον Κλίντον, ωστόσο, τον είχε «σώσει» τότε η Γερουσία..

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ