Κόσμος

31 Δεκεμβρίου 2019 18:23 Τελευταία ενημέρωση : 31 Δεκεμβρίου 2019 22:12

Πειρατεία στο Καμερούν: Ώρες αγωνίας για τους Έλληνες ναυτικούς

Διάβασέ μου το...

Tραυματίστηκε ένας από τους συμπατριώτες μας, όταν το ελληνικό δεξαμενόπλοιο δέχτηκε επίθεση από ένοπλους.

Πειρατεία στο Καμερούν: Ώρες αγωνίας για τους Έλληνες ναυτικούς
-

Ώρες αγωνίας και έντονο παρασκήνιο για την απελευθέρωση των ομήρων ναυτικών, που απήχθησαν από ενόπλους στο Καμερούν.

Ήταν 23: 30 (τοπική ώρα) της Δευτέρας όταν ένοπλοι πειρατές προσεγγίζουν το ελληνικό δεξαμενόπλοιο «HAPPY LADY», το οποίο ήταν αγκυροβολημένο έξω από το λιμάνι της Λίμπο. Το 28μελες πλήρωμα  βγαίνει αμέσως στο κατάστρωμα και παραδίδεται στους πυροβολισμούς των πειρατών στον αέρα για εκφοβισμό. Μια σφαίρα τραυματίζει έναν Έλληνα μηχανικό.

Όπως αναφέρει η εταιρείας Eastern Mediterranean Maritime Limited, «δεν υπήρξε ανταλλαγή πυρών. Στο πλοίο δεν επέβαιναν ένοπλοι φρουροί. Οι πειρατές πυροβόλησαν για εκφοβισμό, όμως μια σφαίρα εξοστρακίστηκε και χτύπησε τον αστράγαλο του τρίτου μηχανικού, ο οποίος βρίσκεται εκτός κινδύνου σε τοπικό νοσοκομείο».

Οι πειρατές παίρνουν 8 μέλη του πληρώματος ως ομήρους: 5 Έλληνες, 2 Φιλιππινέζους και 1 Ουκρανό. Οι Έλληνες ναυτικοί είναι ο 45χρονος πλοίαρχος, ο 26χρονος ανθυποπλοίαρχος, ο 38χρονος δεύτερος μηχανικός και δυο νεαροί δόκιμοι, 21 και 20 ετών!

Αμέσως, στο κέντρο επιχειρήσεων του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος σημαίνει συναγερμός και ειδοποιούνται οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών! Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο Τύπου του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, Νίκος Λαγκαδιανός, «ο Υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης, έδωσε εντολή στις αρμόδιες Διευθύνσεις του ΥΝΑΝΠ να παρακολουθούν στενά το θέμα, σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών και την διαχειρίστρια εταιρεία».

Σε ανάρτηση του στα social media, ο κ. Πλακιωτάκης γράφει «Αυτές τις ώρες η σκέψη όλων μας βρίσκεται στους ναυτικούς μας που κρατούνται παράνομα και στις οικογένειές τους. Τους διαβεβαιώνουμε ότι κάνουμε όλα όσα πρέπει ώστε να απελευθερωθούν και να επιστρέψουν στα σπίτια τους».

Γ. Πλακιωτάκης - tweet - ναυτικοί

Το δεξαμενόπλοιο ανήκει στην ελληνική εταιρία Εast Med και μετέφερε καύσιμα. Είχε αναχωρήσει από την Αμβέρσα του Βελγίου και είχε αγκυροβολήσει 2 ναυτικά μίλια έξω από το λιμάνι του Λίμπο, στο Καμερούν, προκειμένου να εκφορτώσει το πετρέλαιο που μετέφερε. Εκτός από τους 5 Έλληνες ομήρους και τον Έλληνα τραυματία, στο πλοίο βρίσκονταν ακόμη δύο Έλληνες ναυτικοί, που γλύτωσαν τελευταία στιγμή από τα χέρια των πειρατών!

«Δεν έχουμε ακόμη επικοινωνία με τους απαγωγείς. Θα κάνουμε ότι απαιτείται, θα προβούμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την ασφαλή επιστροφή των ναυτικών μας στην Ελλάδα», αναφέρει η πλοιοκτήτρια εταιρεία.

Για την ένοπλη επίθεση ο  Πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Υπουργό Ναυτιλίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τον κ. Γιάννη Πλακιώτακη όλες οι  απαραίτητες ενέργειες προκειμένου αυτή η περιπέτεια να έχει αίσιο τέλος.