Κόσμος

23 Ιανουαρίου 2020 20:28

Πρόταση “βόμβα” του Πούτιν παραγκωνίζει την Τουρκία στο Λιβυκό

Διάβασέ μου το...

H Ρωσία φαίνεται πως βάζει στο περιθώριο την Τουρκία για να προωθήσει την δική της ατζέντα για τη Λιβύη. Στα χαρτιά η εκεχειρία στην Τρίπολη.

Πρόταση “βόμβα” του Πούτιν παραγκωνίζει την Τουρκία στο Λιβυκό
-

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν πρότεινε Σύνοδο Κορυφής των Μεγάλων Δυνάμεων, ΗΠΑ, Ρωσίας, Κίνας, Γαλλίας και Βρετανίας για τη Λιβύη και για τα άλλα φλέγοντα προβλήματα του πλανήτη, στο 5ο Φόρουμ του Ολοκαυτώματος, που γίνεται στο Ισραήλ, όπου συναντήθηκε με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικ Πενς.

Έτσι, η Ρωσία βάζει ουσιαστικά στο περιθώριο την Τουρκία για να προωθήσει την δική του ατζέντα για τη Λιβύη. 

Η Τουρκία που εμφανίζεται να "κόπτεται" για το Διεθνές Δίκαιο, το παραβιάζει κατάφωρα στη Λιβύη, παρακάμπτοντας το εμπάργκο του ΟΗΕ και στέλνοντας Σύρους μαχητές και πολεμοφόδια. Όπως καταγγέλλει ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης, η Τρίπολη σε συνεργασία με την Άγκυρα παραβίασαν την εκεχειρία αποστέλλοντας στρατιωτικό τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος πάνω από θέσεις του Εθνικού Στρατού. Οι στρατιώτες του Χαλίφα Χάφταρ κατέρριψαν το τουρκικό drone τύπου Μπαϊρακτάρ ΤΒ2 και το μετέφεραν στις εγκαταστάσεις τους για αποσυναρμολόγηση και έλεγχο.

Αλλά η πιο σημαντική παραβίαση καταγράφεται σε βίντεο που δείχνει το εσωτερικό πολιτικού αεροσκάφους, που είναι γεμάτο με Σύρους μαχητές και τζιχαντιστές που φέρονται να αναχωρούν προς τη Λιβύη. Κάποιοι μάλιστα από αυτούς επιχειρούν να κρύψουν τα πρόσωπά τους. Για το λόγο αυτό, ο Εθνικός Στρατός ανακοίνωσε ότι κηρύσσει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Τρίπολη. Η εκεχειρία επομένως είναι μόνο στα χαρτιά με ευθύνη, και της Τουρκίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ