Κόσμος

08 Ιουνίου 2020 07:06 Τελευταία ενημέρωση : 08 Ιουνίου 2020 14:10

Μπρίστολ: Διαδηλωτές γκρέμισαν άγαλμα γνωστού δουλέμπορου (εικόνες)

Διάβασέ μου το...

Το ορειχάλκινο άγαλμα βρέθηκε στο στόχαστρο των διαμαρτυρόμενων ενάντια στον ρατσισμό.

Μπρίστολ: Διαδηλωτές γκρέμισαν άγαλμα γνωστού δουλέμπορου (εικόνες)
-

Διαδηλωτές που κατέβηκαν στους δρόμους του Μπρίστολ για να διαμαρτυρηθούν για τον ρατσισμό και την αστυνομική βία γκρέμισαν το άγαλμα ενός γνωστού δουλεμπόρου που πέθανε στις αρχές του 18ου αιώνα, του Έντουαρντ Κόλστον, το οποίο έστεκε στο κέντρο αυτής της πόλης.

Το ορειχάλκινο άγαλμα που είχε αναγερθεί το 1895 βρισκόταν στον δρόμο που φέρει το όνομα του Κόλστον. Οι διαδηλωτές το έριξαν από το βάθρο του, μαζεύτηκαν γύρω του και το ποδοπάτησαν, όπως δείχνουν τα βίντεο που αναρτήθηκαν σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.

Ένας διαδηλωτής φωτογραφήθηκε γονατισμένος στον λαιμό του αγάλματος, αναπαριστώντας τον θάνατο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ πριν από δύο εβδομάδες στη Μινεάπολη.

AP - Βρετανία - Μπρίστολ - άγαλμα - Έντουαρντ Κόλστον

AP - Βρετανία - Μπρίστολ - διαδηλωτές - άγαλμα - Έντουαρντ Κόλστον

AP - Βρετανία - Μπρίστολ - διαδηλωτές - άγαλμα - Έντουαρντ Κόλστον

AP - Βρετανία - Μπρίστολ - διαδηλωτές - άγαλμα - Έντουαρντ Κόλστον

«Αυτός ο άνδρας ήταν δουλέμπορος. Υπήρξε γενναιόδωρος προς το Μπρίστολ, αλλά το έκανε στην πλάτη των σκλάβων κι αυτό είναι απολύτως απαράδεκτο. Είναι προσβολή για τους πολίτες του Μπρίστολ», σχολίασε ένας διαδηλωτής, ο 71χρονος Τζον Μακάλιστερ, μιλώντας στο βρετανικό πρακτορείο Press Association.

Το άγαλμα του Κόλστον ήταν αντικείμενο διαμάχης εδώ και πολλά χρόνια στην πόλη. Οι διαδηλωτές, αφού του έριξαν κόκκινη μπογιά, το έσυραν και το πέταξαν στον ποταμό Έιβον.

Η τοπική αστυνομία ανακοίνωσε ότι διεξάγει έρευνα για την υπόθεση και η υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ έκανε λόγο για «επαίσχυντη ενέργεια».

Ο Έντουαρντ Κόλστον (1636-1721) καταγόταν από μια εύπορη οικογένεια εμπόρων και πλούτισε κάνοντας δουλεμπόριο. Στη συνέχεια χρησιμοποίησε την περιουσία του για να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη του Μπρίστολ και έκανε διάφορες αγαθοεργίες, αποκτώντας τη φήμη του φιλάνθρωπου.

Σχεδόν 10.000 άνθρωποι συμμετείχαν στη σημερινή κινητοποίηση στους δρόμους του Μπρίστολ.?

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ