Κόσμος

10 Ιουλίου 2020 21:15 Τελευταία ενημέρωση : 11 Ιουλίου 2020 08:59

Ερντογάν για Αγία Σοφία: θα είναι και τζαμί και Μνημείο ανοιχτό σε όλους

Διάβασέ μου το...

Διάγγελμα του Τούρκου Προέδρου Πότε θα γίνει η πρώτη μουσουλμανική προσευχή.

Ερντογάν για Αγία Σοφία: θα είναι και τζαμί και Μνημείο ανοιχτό σε όλους
-

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε πως στις 24 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία.

Η Τουρκία ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα με την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, τόνισε ο Τούρκος Πρόεδρος, αψηφώντας τη διεθνή κατακραυγή.

«Το τζαμί της Αγίας Σοφίας θα είναι ανοιχτό σε όλους τους μουσουλμάνους, τους χριστιανούς, σε όλους τους ξένους», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.

AP - Αγία Σοφία - Ερντογάν

Το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας, το κορυφαίο διοικητικό δικαστήριο της Τουρκίας, ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι ακύρωσε το κυβερνητικό διάταγμα του 1934, με το οποίο μετατράπηκε σε τζαμί η Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης, αποφασίζοντας ότι είναι παράνομο και ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για τη μετατροπή του μνημείου σε τζαμί, παρά τις διεθνείς προειδοποιήσεις εναντίον μιας τέτοιας ενέργειας.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας αποδέχθηκε σχετικό αίτημα που είχαν καταθέσει ενώσεις και ακύρωσε την κυβερνητική απόφαση του 1934, μετέδωσε το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Η υπόθεση συζητήθηκε στις 2 Ιουλίου στο 10o τμήμα του τουρκικού Συμβουλίου της της Επικρατείας (Danistay), σε μία δίκη που διήρκησε μόλις 17 λεπτά, επί μιας παλιάς προσφυγής που έκανε ο, κατά τα άλλα άγνωστος, «Σύνδεσμος Προσφοράς στα Βακούφια, τα Ιστορικά Μνημεία και το Περιβάλλον».

Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είχε προτείνει τη μετατροπή σε τζαμί της Αγίας Σοφίας, η οποία έχει καθεστώς μουσείου και περιλαμβάνεται στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Διάταγμα Ερντογάν για προσευχή

Διάταγμα που επιτρέπει την προσευχή εντός της Αγίας Σοφίας υπέγραψε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το απόγευμα της Παρασκευής. Το διάταγμα έρχεται λίγη ώρα αφότου το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε να επιτρέψει την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. "Αποφασίστηκε ότι η Αγία Σοφία θα τεθεί υπό την εποπτεία της Ντιγιανέτ (Αρχή Θρησκευτικών Υποθέσεων) και θα ξανανοίξει για προσευχή", ανέφερε ο Ερντογάν σε μια ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο Twitter.

Σακελλαροπούλου για Αγία Σοφία: Πρόκληση για την ιστορική μνήμη

«Η Αγία Σοφία, μνημείο με οικουμενικό χαρακτήρα, ανήκει στην ανθρωπότητα και την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Είναι σύμβολο της ορθοδοξίας και ολόκληρου του χριστιανικού κόσμου», αναφέρει σε δήλωση της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Όπως σημειώνει, «η απόφαση της Τουρκίας να την μετατρέψει σε τζαμί προκαλεί ευθέως την ιστορική μας μνήμη, υπονομεύει ανεπανόρθωτα τις αξίες της ανεκτικότητας και του διαλόγου των θρησκειών και επιφέρει σοβαρό πλήγμα στις σχέσεις της με την Ελλάδα, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη διεθνή κοινότητα».

AP - Αγιά Σοφία - Κωνσταντινούπολη

Μητσοτάκης: Προσβολή η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Η Ελλάδα καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί, αναφέρει σε δήλωσή του ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης«Η απόφαση αυτή -και μάλιστα 85 χρόνια από την ανακήρυξή της ως μουσείου- προσβάλλει τον οικουμενικό χαρακτήρα της. Πρόκειται για επιλογή που προσβάλλει επίσης όλους όσοι αναγνωρίζουν το μνημείο ως κτήμα του παγκόσμιου πολιτισμού. Και, βεβαίως, επηρεάζει όχι μόνο τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα. Αλλά και τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Unesco και την παγκόσμια κοινότητα συνολικά». Και η δήλωση του Πρωθυπουργού καταλήγει: «Είναι θλιβερό ότι η τουρκική ηγεσία, που εργάστηκε το 2005 για τη Συμμαχία των Πολιτισμών, επιλέγει σήμερα να κινηθεί στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση».

Τους Ευρωπαίους ομολόγους του, ενημέρωσε ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter.

Σαμαράς για Αγία Σοφία: Η Ευρώπη κοιμάται, η Δύση αυτοκτονεί

«Η Ευρώπη κοιμάται, η Δύση αυτοκτονεί», τονίζει σε δήλωση του ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, σχολιάζοντας την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να μετατραπεί σε τζαμί η Αγία Σοφία. Παράλληλα, αφήνει αιχμές για τη στάση της Ευρώπης απέναντι στην προκλητικότητα του Ταγίπ Ερντογάν. Όπως δήλωσε, συγκεκριμένα, ο Αντώνης Σαμαράς, «στους 20 αιώνες ύπαρξης του Χριστιανισμού, η Αγία Σοφία είναι για περισσότερο από 1000 χρόνια ο πιο εμβληματικός και μεγαλειώδης Χριστιανικός ναός». «Σήμερα μετατρέπεται ξανά σε τζαμί! Και οι παγκόσμιες αντιδράσεις, χλιαρές! Η Ευρώπη κοιμάται. Η Δύση αυτοκτονεί. Όποιοι δεν υπερασπίζονται την ταυτότητα και τον Πολιτισμό τους, αφανίζονται…», προσέθεσε ο πρώην Πρωθυπουργός.

Αγιά Σοφιά

Εντονες οι αντιδράσεις των κομμάτων στην Αθήνα

Σε μήνυμα του, στα social media, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, «η απόφαση του Προέδρου της Τουρκίας για μετατροπή σε τζαμί, της Αγίας Σοφίας- ενός μοναδικού μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς με μεγάλη ιστορική και πνευματική σημασία για τον Χριστιανισμό- αποτελεί σοβαρή πρόκληση που υπονομεύει τον διαθρησκευτικό διάλογο και παραβιάζει κατάφωρα τις οικουμενικές αξίες, οι οποίες είναι σήμερα απαραίτητες όσο ποτέ. Η διεθνής κοινότητα οφείλει να αντιμετωπίσει τις ενέργειες αυτές αποφασιστικά και η Κυβέρνηση έχει καθήκον να αναδείξει το θέμα σε διεθνές επίπεδο».

Σε δήλωση της, η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, τονίζει ότι «η απόφαση του κ. Ερντογάν να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί, αποτελεί πρόκληση και προσβολή για όλο τον πολιτισμένο κόσμο και τον χριστιανισμό. Για μας τους Έλληνες μαχαιριά. Περιφρονεί τις αποφάσεις της ΟΥΝΕΣΚΟ, που την έχει ανακηρύξει ως μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Ο κ. Ερντογάν εξελίσσεται πλέον σε απειλή για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή μας. Οι διεθνείς οργανισμοί, οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Συμβούλιο της Ευρώπης οφείλουν τώρα να αντιδράσουν όχι με λόγια αλλά με μέτρα και  κυρώσεις. Αυτό μόνο καταλαβαίνει η Τουρκία. Πότε επιτέλους η Ελληνική Κυβέρνηση θα αντιδράσει αποτελεσματικά;»

Εντονες ειναι οι αντιδράσεις και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Την προκλητική απόφαση του Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί καταδίκασαν πολλές ευρωπαϊκές χώρες«Λυπηρή» χαρακτήρισε την απόφαση, ο Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απέφυγε να καταδικάσει ανοιχτά την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και αρκέστηκε να εκφράσει την απογοήτευση του, για την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης, από την οποία αναμένει να ακούσει τα σχέδια της, όπως αναφέρει, ώστε να μείνει το ιστορικό μνημείο προσβάσιμο σε όλους. 

Αγία Σοφία

Συγκλονισμένη από την απόφαση του Τούρκου Προέδρου για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί εμφανίστηκε η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, η οποία τόνισε ότι «είναι η δεύτερη άλωσης της Πόλης. Η άλωση της Πόλης η πραγματική έγινε σήμερα» «Αν ακούσω ότι τα ψηφιδωτά έχουν δακρύσει δεν θα εκπλαγώ, ούτε θα ρωτήσω για ποιον χτυπούν πένθιμα οι καμπάνες» είπε, για να προσθέσει «χτυπούν για όλη την Χριστιανοσύνη».

Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος: Το χειρότερο παράδειγμα θρησκευτικού φανατισμού

«Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί αποτελεί το χειρότερο παράδειγμα θρησκευτικού φανατισμού. Καταργώντας την Αγία Σοφία ως μνημείο, η Τουρκία κλείνει το παράθυρο που ο Ατατούρκ άνοιξε στον κόσμο», αναφέρει ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος. Παράλληλα, υπογραμμίζει: «Τα συνταρακτικά νέα σχετικά με την Αγία Σοφία ελπίζουμε να μην σηματοδοτούν την επιδείνωση της πολιτικής της Τουρκικής κυβέρνησης έναντι του Οικουμενικού Πατριαρχείου και των άλλων χριστιανικών μειονοτήτων της Τουρκίας, δηλαδή την προσβολή της θρησκευτικής ελευθερίας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ