Κόσμος

23 Οκτωβρίου 2020 13:39 Τελευταία ενημέρωση : 23 Οκτωβρίου 2020 17:57

Λιβύη: Συμφωνία για “μόνιμη κατάπαυση πυρός”

Διάβασέ μου το...

Η συμφωνία υπογράφηκε έπειτα από πέντε ημέρες συνομιλιών στη Γενεύη οι οποίες οργανώθηκαν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Λιβύη: Συμφωνία για “μόνιμη κατάπαυση πυρός”
-

Τα εμπόλεμα μέρη στη Λιβύη υπέγραψαν συμφωνία για «μόνιμη κατάπαυση του πυρός σε όλες τις περιοχές της Λιβύης», ανακοίνωσε σήμερα μέσω του Facebook η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη, αναρτώντας βίντεο από την τελετή της υπογραφής της συμφωνίας. 

Η συμφωνία υπογράφηκε έπειτα από πέντε ημέρες συνομιλιών στη Γενεύη οι οποίες οργανώθηκαν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. 

«Τα λιβυκά μέρη κατέληξαν σε μια συμφωνία μόνιμης κατάπαυσης του πυρός σε όλη τη Λιβύη. Το επίτευγμα αυτό συνιστά μια σημαντική καμπή προς την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Λιβύη», ανέφερε η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη. 

Μάλιστα, ένα εμπορικό επιβατικό αεροπλάνο πραγματοποίησε σήμερα πτήση στη Λιβύη από την Τρίπολη στη Βεγγάζη για πρώτη φορά εδώ και πάνω από έναν χρόνο. 

Οι πτήσεις ανάμεσα στην Τρίπολη και τη Βεγγάζη είχαν σταματήσει το καλοκαίρι του 2019 καθώς βομβαρδισμοί από τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό του Χαλίφα Χάφταρ, που έχει την έδρα του στην ανατολική Λιβύη, είχαν στόχο το αεροδρόμιο Μίτιγκα της Τρίπολης. 

Οι δυνάμεις του Χάφταρ απωθήθηκαν από την πρωτεύουσα τον Ιούνιο. 

Ωστόσο τόσο το Μίτιγκα όσο και το αεροδρόμιο Μπενίνα της Βεγγάζης είχαν παραμείνει κλειστά λόγω των περιορισμών εξαιτίας της Covid-19. Η πανδημία έχει διαδοθεί ευρέως στη Λιβύη, όπου έχουν καταγραφεί περισσότερα από 50.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα και ο επίσημος αριθμός των νεκρών είναι 768. 

Η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ  

Η Ελλάδα χαιρετίζει τη σημερινή ανακοίνωση για μόνιμη εκεχειρία στη Λιβύη και εκφράζει την ελπίδα ότι θα οδηγήσει σε πολιτική λύση της κρίσης, αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter το υπουργείο Εξωτερικών. Στην ίδια ανάρτηση, το υπουργείο Εξωτερικών καλεί όλα τα μέρη να εφαρμόσουν πιστά τη συμφωνία για να διασφαλίσουν την ειρήνη και τη σταθερότητα προς όφελος του λαού της Λιβύης και της ευρύτερης περιοχής.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ