Κόσμος

15 Ιανουαρίου 2021 16:12 Τελευταία ενημέρωση : 15 Ιανουαρίου 2021 22:48

Κομισιόν: πολιτικό και νομικό ζήτημα το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Διάβασέ μου το...

Τι είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Κομισιόν: πολιτικό και νομικό ζήτημα το πιστοποιητικό εμβολιασμού
-

Της Μαρίας Αρώνη

Υπέρ της κοινής αναγνώρισης σε ευρωπαϊκό επίπεδο ενός πιστοποιητικού εμβολιασμού, τάχθηκε η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από τη Λισαβόνα, με το πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού είναι πρώτα από όλα «ιατρικό προαπαιτούμενο» και ο «σωστός τρόπος» για να προχωρήσουν οι χώρες της ΕΕ με τους εμβολιασμούς και κατά δεύτερον, είπε ότι είναι ένα «πολιτικό και νομικό ζήτημα» που συνδέεται με το τί επιτρέπεται να κάνει κανείς με αυτό το πιστοποιητικό. Πρόσθεσε ότι η συζήτηση θα πρέπει να γίνει σε επίπεδο ΕΕ, προκειμένου να μπουν κοινοί κανόνες. Ανέφερε, δε, ότι έως ότου εμβολιαστεί ένα σημαντικό τμήμα του πληθυσμου, υπάρχει η δυνατότητα ενός αρνητικού τεστ για τον κορονοϊό, για τις μετακινήσεις και τα ταξίδια. Δήλωσε βέβαιη ότι υπάρχουν τρόποι να βρεθούν «δίκαιες λύσεις».

Κληθείσα να σχολιάσει την προσωρινή μείωση στις παραδόσεις εμβολίων που ανακοίνωσε η Pfizer, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξέφρασε την πεποίθηση ότι εντός του πρώτου τριμήνου του 2021 η εταιρεία θα παραδώσει τις δόσεις των εμβολίων που έχει υποσχεθεί. Ανέφερε ότι μίλησε πρόσφατα με τον Πρόεδρο της εταιρείας, ο οποίος τη διαβεβαίωσε ότι έτσι θα γίνει. «Είναι σημαντικό να μείνουμε προσηλωμένοι σε ό,τι συμφωνήσαμε» είπε και πρόσθεσε ότι η Κομισιόν θα κάνει ό,τι μπορεί για να μειώσει το χρόνο της καθυστέρησης.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπεραμύνθηκε της στρατηγικής εμβολιασμού της ΕΕ, λέγοντας ότι ήταν «μεγάλη επιτυχία», το ότι οι 27 χώρες της ΕΕ ξεκίνησαν την ίδια χρονική στιγμή τους εμβολιασμούς. Υπενθύμισε ότι η Κομισιόν έχει διασφαλίσει 2,3 δις δόσεις εμβολίου, αρκετές να καλύψουν τον πληθυσμό της ΕΕ, αλλά και τον πληθυσμό των γειτονικών χωρών. «Το ευρύ χαρτοφυλάκιο εμβολίων μετριάζει τους κινδύνους» πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας ότι μετά την έγκριση του εμβολίου της Pfizer/Biontech και της Moderna, αναμένεται η έγκριση του εμβολίου της AstraZeneca και αργότερα αυτού της Johnson & Johnson. Ανέφερε, τέλος, ότι οι μεγάλες ποσότητες εμβολίων αναμένεται να έρθουν τον Απρίλιο.

Νωρίτερα, σε συνέντευξή της στο Πορτογαλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (LUSA) η Πρόεδρος της Κομισιόν, χαιρέτισε την πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού για την εισαγωγή πιστοποιητικών εμβολιασμού που θα επέτρεπαν στους κατόχους τους να ταξιδεύουν ελεύθερα. «Είναι ιατρικό προαπαιτούμενο να έχετε ένα πιστοποιητικό που να αποδεικνύει ότι έχετε εμβολιαστεί», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Ως εκ τούτου, χαιρετίζω την πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού για ένα αμοιβαία αναγνωρισμένο πιστοποιητικό εμβολιασμού», πρόσθεσε, σχολιάζοντας την επιστολή που της έστειλε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, στην οποία καλούσε για χαλάρωση των ταξιδιωτικών κανόνων για τους εμβολιασμένους ανθρώπους. Χωρίς να θέλει να καταστήσει το εμβόλιο «υποχρεωτικό ή προαπαιτούμενο για ταξίδια», ο Μητσοτάκης ζήτησε «τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί , να μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα».

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι συμφωνεί σε μεγάλο βαθμό με την ιδέα. "Ό, τι αποφασίζεται - είτε δίνει προτεραιότητα είτε πρόσβαση σε ορισμένα αγαθά - είναι μια πολιτική και νομική απόφαση που πρέπει να συζητηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο", δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Λισαβόνα που διοργάνωσε η πορτογαλική Προεδρία της ΕΕ. «Αλλά νομίζω ότι είναι σημαντικό. Και, όπως είπα, πρέπει να έχουμε ιατρική απαίτηση που να αποδεικνύει ότι οι άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί», δήλωσε η Πρόεδρος της Επιτροπής.