Quantcast

Κόσμος

01 Μαρτίου 2021 12:00 Τελευταία ενημέρωση : 01 Μαρτίου 2021 15:49

Κορονοϊός – Κομισιόν: Έρχεται η πρόταση για ψηφιακό διαβατήριο εμβολιασμού

Διάβασέ μου το...

Τι είπε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για το ψηφιακό πράσινο διαβατήριο.

Κορονοϊός – Κομισιόν: Έρχεται η πρόταση για ψηφιακό διαβατήριο εμβολιασμού

 

Της Μαρίας Αρώνη, ανταποκρίτριας του ΑΝΤ1 στις Βρυξέλλες

Η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε μέσω του Tweeter ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει εντός του Μαρτίου την νομοθετική της πρόταση για ένα «Ψηφιακό Πράσινο Διαβατήριο» (Digital Green Pass). Την ανακοίνωση αυτή η Πρόεδρος της Επιτροπής έκανε σήμερα το πρωί και σε τηλεδιάσκεψη που είχε με Γερμανούς ευρωβουλευτές του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος CDU/CSU.

Σκοπός αυτού του διαβατηρίου θα είναι να παρέχει είτε απόδειξη ότι ένα άτομο έχει εμβολιαστεί, είτε το αποτέλεσμα του τεστ για εκείνους που δεν πρόλαβαν να εμβολιαστούν, είτε πληροφορίες για ανάρρωση από τον covid19.

H Oύρσουλα φον ντερ Λάιεν σημειώνει ότι το Διαβατήριο αυτό θα σέβεται την προστασία των προσωπικών δεδομένων, την ασφάλεια και την ιδιωτικότητα.

«Το «Ψηφιακό Πράσινο Διαβατήριο» θα πρέπει να διευκολύνει τη ζωή των ευρωπαίων. Ο στόχος είναι να τους επιτρέψει σταδιακά να μετακινούνται με ασφάλεια στην ΕΕ ή στο εξωτερικό για εργασία ή τουρισμό», τονίζει η στο μήνυμά της η Πρόεδρος της Κομισιόν.

Εξάλλου, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδιος για θέματα δικαιοσύνης και ισότητας, Κρίστιαν Βίγκαρντ, ανέφερε ότι η πρόταση της Κομισιόν θα αποτρέψει διακρίσεις μεταξύ των πολιτών, καθώς θα συμπεριλαμβάνει και όσους δεν έχουν προλάβει να κάνουν το εμβόλιο, έχοντας ένα αρνητικό τεστ, αλλά και όσους έχουν περάσει τον κορονοϊό και έχουν αποκτήσει ανοσία. 

"Ο σκοπός αυτού του Διαβατηρίου θα είναι να διευκολύνει τις μετακινήσεις των ευρωπαίων πολιτών", δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ερίκ Μαμέρ.

Επιστολή Θεοχάρη στον Επίτροπο Thierry Breton

Επιστολή προς τον Ευρωπαίο Επίτροπο κ. Thierry Breton απέστειλε ο Υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης, ενόψει της άτυπης Συνόδου Υπουργών Τουρισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, 1η Μαρτίου, επισημαίνοντας τη σημασία της συνάντησης αυτής. Στο πλαίσιο της επιστολής γίνεται λόγος τόσο για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα τα οποία πρέπει να ληφθούν και θα αφορούν στην ερχόμενη τουριστική περίοδο, όσο και στα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα σχετικά με την ανοικοδόμηση της τουριστικής βιομηχανίας σε μια νέα πιο ανθεκτική, βιώσιμη και προσανατολισμένη στην κατεύθυνση της ανάπτυξης προοπτική.

Ο Υπουργός Τουρισμού δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ανάγκη θέσπισης ξεκάθαρων κανόνων σχετικά με τους ταξιδιώτες αλλά και τις επιχειρήσεις ώστε να αποκατασταθεί η ασφάλεια και η δυνατότητα σχεδιασμού. Παράλληλα, πρότεινε την ίδρυση Τουριστικού Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας με στόχο την περαιτέρω προώθηση των τουριστικών θεμάτων. Σε σχέση με την επίτευξη των στόχων, μεσοπρόθεσμων αλλά και μακροπρόθεσμων, σημείωσε την ανάγκη δημιουργίας ενός αποτελεσματικού μηχανισμού παρακολούθησης της ανάπτυξης, αλλά και τη διαμόρφωση μίας ευρωπαϊκής τουριστικής στρατηγικής που θα έχει ορίζοντα τα επόμενα δέκα χρόνια. «Η διατήρηση των δεξιοτήτων, η επίτευξη της ψηφιακής και πράσινης μετάβασης, αλλά και η προετοιμασία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για τον τουρισμό, με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων, αποτελούν», σύμφωνα με τον κ. Θεοχάρη, «κινήσεις υψίστης σημασίας».

Ο Υπουργός Τουρισμού υπογράμμισε επίσης την ανάγκη ακόμη πιο άμεσων κινήσεων ώστε να επιτευχθεί η συναίνεση και πρότεινε την άμεση δημιουργία του απαραίτητου λειτουργικού πλαισίου σε σχέση με συγκεκριμένα θέματα. Ειδικότερα, ο κ. Χάρης Θεοχάρης έθεσε τα εξής θέματα στην επιστολή του προς τον Ευρωπαίο Επίτροπο κ. Thierry Breton:

  • Πιστοποιητικό Εμβολιασμού
  • Πρωτόκολλα ελέγχου μέσω «rapid tests» και διασφάλιση διαθεσιμότητας
  • Επίλυση τεχνικών θεμάτων σχετικά με την PLF (Passenger Locator Form) και δημιουργία κοινής ευρωπαϊκής φόρμας (EU PLF).
  • Θέσπιση ξεκάθαρων κοινών κανόνων ταξιδιών τόσο ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και με τρίτες χώρες.
  • Δημιουργία ελεύθερων ζωνών μετακίνησης μεταξύ συγκεκριμένων χωρών ή περιοχών ανάλογα με την επιδημιολογική τους κατάσταση, αλλά και την πορεία των εμβολιασμών 
  • Πρωτόκολλα Υγιεινής
  • Προσωρινό πλαίσιο Κρατικών Ενισχύσεων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ