Κόσμος

21 Σεπτεμβρίου 2021 20:23 Τελευταία ενημέρωση : 22 Σεπτεμβρίου 2021 07:25

Συνεργάτες Ελπιδοφόρου στον ΑΝΤ1: απαράδεκτη η προσπάθεια “εμπλοκής” του σε “παιχνίδια εντυπώσεων” για την Τουρκία

Διάβασέ μου το...

Οξύτατη αντίδραση, αποκλειστικά μέσω του ΑΝΤ1, για την "δυσφορία" που φέρεται να προκάλεσε η παρουσία του Αρχιεπισκόπου στα εγκαίνια του “ουρανοξύστη της Τουρκίας”, στο Μανχάταν.

Συνεργάτες Ελπιδοφόρου στον ΑΝΤ1: απαράδεκτη η προσπάθεια “εμπλοκής” του σε “παιχνίδια εντυπώσεων” για την Τουρκία
-

Νέα Υόρκη

Του Θανάση Κ. Τσίτσα

Υπεραμύνεται το περιβάλλον του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, Ελπιδοφόρου, της παρουσίας του στα εγκαίνια του κτηρίου της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Τουρκίας, που στεγάζεται στον λεγόμενο «ουρανοξύστη της Τουρκίας», στο Μανχάταν.

Με σχετικές αναφορές τους, αποκλειστικά στον ΑΝΤ1, κύκλοι της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, υπογραμμίζουν ότι είναι απαράδεκτη η δημιουργία διαφορετικών εντυπώσεων.

Κύκλοι της Αρχιεπισκοπής Αμερικής είπαν στον ΑΝΤ1 τα εξής:

«Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, συνομιλεί και θα συνομιλεί με αξιωματούχους της Τουρκίας, όπως και κάθε άλλης χώρας, στο πλαίσιο της προσπάθειάς του για στήριξη του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Οικουμενικής Ορθοδοξίας, της παγκόσμιας και περιφερειακής ειρήνης και του διαθρησκευτικού διαλόγου.

Θα εκμεταλλεύεται δε κάθε ευκαιρία που του δίδεται για να υποστηρίζει με σθένος στους συνομιλητές του από όλο τον κόσμο και ειδικά της Τουρκίας, τον θεσμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, τα δικαιώματα της Ελληνορθόδοξης μειονότητας και τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, με βάση τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, που απαιτούν την απόσυρση των Τουρκικών στρατευμάτων κατοχής από την Κύπρο. Οι σαφείς δηλώσεις, άλλωστε, του Αρχιεπισκόπου για αυτά τα θέματα είναι γνωστές από τις αναρτήσεις του και πρόσφατα στα social media, αλλά και όλα τα χρόνια σε όλα τα μέσα.

Ελπιδοφόρος - Ερντογάν - Εγκαίνια Τουρκικού Κέντρου

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η συμμετοχή του στην χθεσινή εκδήλωση εγκαινίων του κτιρίου της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Τουρκίας στον ΟΗΕ, στην οποία συμμετείχε επίσης ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ. Οποιαδήποτε προσπάθεια, λοιπόν, δημιουργίας διαφορετικών εντυπώσεων γύρω από την συμμετοχή του Αρχιεπισκόπου σε αυτήν την εκδήλωση και τα μηνύματά της, είναι απαράδεκτη».

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου, ο Τάσος Τέλλογλου αναφέρθηκε στην έκφραση δυσφορίας από την Αθήνα και την Λευκωσία για την παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής στα εγκαίνια που έκανε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και την απάντηση που δίνει ο κ. Ελπιδοφόρος:

Εντονους κραδασμούς και κρίση στους κόλπους  της Αρχιεπισκοπής  Αμερικής προκαλεί η ακύρωση των καθιερωμένων συναντήσεων με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο στην Νέα Υόρκη  στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, με τον  Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη  και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αφορμή για την απόφαση τους να ακυρώσουν τα ραντεβού τους με τον κ. Ελπιδοφόρο ήταν η παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής στα εγκαίνια του "Τουρκικού Κέντρου" στην Νέα Υόρκη, τα οποία έγιναν από  τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν κα στα οποία παρέστη και ο ηγέτης των τουρκοκυπρίων Ερσιν Τατάρ.

Ο  Κύπριος πρόεδρος  κ. Αναστασιάδης επρόκειτο να συναντηθεί σήμερα Τετάρτη 11 π.μ στην έδρα της Αρχιεπισκοπής  Αμερικής με τον κ.Ελπιδοφόρο αλλά επικαλέστηκε  το “βεβαρημένο του πρόγραμμα”  για να αποφύγει το ραντεβού καθώς η Λευκωσία εμφανίζεται σφόδρα ενοχλημένη απο την παρουσία του κ.Ελπιδοφόρου στην εκδήλωση στην οποία μάλιστα είχε και κοινή φωτογράφηση με τον τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ. Για την απόφαση του Κύπριου προέδρου συνετέλεσε και η αντίδραση κυπριακών ομογενειακών οργανώσεων που τις επόμενες ώρες προσανατολίζονται να βγάλουν ακόμη και καταδικαστικές ανακοινώσεις για την  παρουσία  του Αρχιεπισκόπου Αμερικής στα εγκαίνια του “Τουρκικού Κέντρου” που δεσπόζει απέναντι απο την έδρα του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με εγκυρες πληροφορίες , την απόφαση του Κύπριου προέδρου ακολούθησε και ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης – που αναμένεται να αφιχθεί σημερα το απόγευμα στην Νέα Υόρκη για να μετέχει στις εργασίες της 76ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ - ο οποίος ακύρωσε με την σειρά και εκείνος την συνάντηση του με τον κ.Ελπιδοφόρο που  επρόκειτο να γίνει την ερχόμενη Παρασκευή. Η Αθήνα δεν διέψευσε και δεν επιβεβαίωσε στον ΑΝΤ1 την ακύρωση του ραντεβού καθώς στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού μας παρέπεμψε σε ανακοινώσεις που θα γίνουν σήμερα και αφορούν το επίσημο πρόγραμμα των συναντήσεων του κ.Μητσοτάκη στην Νέα Υόρκη. Σύμφωνα με διπλωματικές  πηγές  ο κ.Ελπιδοφόρος είχε ενημερωθεί σχετικά  απο το υπουργείο Εξωτερικών για τους κινδύνους που εγκυμονούσε η παρουσία του εκεί και του είχαν εισηγηθεί να αποφύγει να παραστεί στα εγκαίνια.

Η  εμφάνιση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου στα εγκαίνια του «Τουρκικού Κέντρου» στη Νέα Yόρκη, προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις στην ομογένεια και στην Κύπρο που δυσφόρησαν  στην παρουσία του Ελπιδοφόρου στα εγκαίνια, καθώς στην ίδια εκδήλωση παρέστη και ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ. Μάλιστα, η τουρκική προεδρία δημοσίευσε εικόνες στο Twitter στις οποίες φαίνεται ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος στο ίδιο πλάνο με τον κ. Τατάρ και άλλους επίσημους στο Μανχάταν.

Ειδήσεις σήμερα:

Βάρκιζα - σχολικό: στυγνοί εγκληματίες οι ιδιοκτήτες, λέει η μητέρα (βίντεο)

Καιρός: απότομη αλλαγή με βροχές και καταιγίδες

Θεσσαλονίκη - νηπιαγωγείο: “να μας πουν πως 4 ετών παιδί βρέθηκε μόνο του στους δρόμους”

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ