Κόσμος

14 Ιανουαρίου 2023 06:48

Πόλεμος στην Ουκρανία: Μαίνονται οι μάχες στο Σολεντάρ

Διάβασέ μου το...

Η Μόσχα ισχυρίζεται πως κατέλαβε την περιοχή, ενώ το Κίεβο υποστηρίζει πως οι μάχες συνεχίζονται.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Μαίνονται οι μάχες στο Σολεντάρ
-

Αντικρούοντας τις ανακοινώσεις της Μόσχας περί νίκης των ρωσικών δυνάμεων και ολοσχερή κατάληψη της μικρής πόλης Σολεντάρ, στην ανατολική Ουκρανία, ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επέμεινε στο χθεσινοβραδινό διάγγελμά του πως οι μάχες στην πόλη κάθε άλλο παρά έχουν τελειώσει.

«Ο σκληρός αγώνας για το Ντονέτσκ συνεχίζεται», είπε ο κ. Ζελένσκι. «Η μάχη για την Μπαχμούτ και τη Σολεντάρ, για την Κρεμνίνα, για άλλες πόλεις και χωριά στο ανατολικό τμήμα της χώρας μας συνεχίζεται».

Οι δηλώσεις του ακολούθησαν τη ρωσική ανακοίνωση χθες το πρωί πως η Σολεντάρ καταλήφθηκε, έπειτα από εβδομάδες σφοδρών εχθροπραξιών, μαχών από σπίτι σε σπίτι. Αν η ανακοίνωση αληθεύει, πρόκειται για την πρώτη κατάληψη από τον ρωσικό στρατό ουκρανικής πόλης από τον Ιούλιο, όταν κατέλαβε τη Λισιτσάνσκ.

Ουκρανία - πόλεμος - εισβολή

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας Ιγκόρ Κονασένκοφ έκανε λόγο για «σημαντική» εξέλιξη για τη συνέχεια της «επιτυχημένης επιθετικής επιχείρησης» στην περιφέρεια Ντονέτσκ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, η κατάληψη της Σολεντάρ επιτρέπει στον ρωσικό στρατό να περικυκλώσει την Μπαχμούτ, περίπου 10 χιλιόμετρα από εκεί. Ο κ. Κονασένκοφ είπε πως περίπου 700 ουκρανοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν στις μάχες, χωρίς να δώσει στοιχεία για τις ρωσικές απώλειες.

Παρατηρητές θεωρούν ότι η εξέλιξη θα τονώσει κυρίως το ηθικό των ανδρών του ρωσικού στρατού, που είχε μειωθεί κατ’ αυτούς έπειτα από σειρά υποχωρήσεων και ηττών. Οι δυνάμεις της Μόσχας στην Ουκρανία έχουν νέο διοικητή από την Τετάρτη, τον στρατηγό Βάλερι Γκεράσιμοφ.

Παρότι αναλυτές όπως αυτοί του αμερικανικού Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου (Institute for the Study of War, ISW) επισημαίνουν ότι δεν πρόκειται για καμπή στον πόλεμο, ολόκληρη η ουκρανική αμυντική γραμμή από τη Σίβερσκ ως τη Μπαχμούτ τελεί πλέον υπό πίεση.

Ουκρανία - πόλεμος - εισβολή

Ειδήσεις σήμερα: 

Σημεία για rapid test δωρεάν το Σάββατο

Διοικητικό Πρωτοδικείο: Επίθεση με βαριοπούλες

Καιρός: βροχές, χιόνια και καταιγίδες το Σάββατο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ