Κόσμος

11 Ιουνίου 2023 20:34

Μεταναστευτικό: Συνάντηση Μελόνι - Φον ντερ Λάιεν (βίντεο)

Διάβασέ μου το...

Αναμένεται η υπογραφή μνημονίου κατανόησης ανάμεσα στην ΕΕ και την Τυνησία για σταματήσει η δράση των διακινητών μεταναστών.

Μεταναστευτικό: Συνάντηση Μελόνι - Φον ντερ Λάιεν (βίντεο)
-

Μετά τη συναντησή τους με τον Τυνίσιο πρόεδρο Κάις Σαϊέντ στην Καρχηδόνα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι και ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε πραγματοποιήσαν κοινές δηλώσεις προς τον τύπο.

Ειδικότερα, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι αναφέρθηκε στα επόμενα βήματα σε ό,τι αφορά τη συνεργασία της ΕΕ με την Τυνησία.

«Στόχος μας, μέχρι την Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής η οποία θα οργανωθεί στα τέλη Ιουνίου, να έχει υπογραφεί μνημόνιο κατανόηση ανάμεσα στην ΕΕ και την Τυνησία. Είμαστε έτοιμοι να οργανώσουμε μια διεθνή διάσκεψη σε θέμα τη μετανάστευση και την ανάπτυξη, θέμα το οποίο συζητήσαμε με τον πρόεδρο Σαϊέντ. Θα είναι ένα ακόμη βήμα της όλης πορείας μας», δήλωσε η Μελόνι.

Παράλληλα, ευχαρίστησε την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν «για την ακούραστη δραστηριοποίησή της», αλλά και την κυβέρνηση της Ρώμης, «για τη σημαντική, διπλωματική της προσπάθεια».

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπογράμμισε:

«Με την Τυνησία μας ενώνουν πολλά περισσότερα από τη γεωγραφική θέση, μας ενώνει η ιστορία. Είναι κοινό μας συμφέρον να ενισχύσουμε τη σχέση αυτή και να επενδύσουμε στη σταθερότητα και στην ευημερία της χώρας».

Η πρόεδρος της Κομισιόν πρόσθεσε ότι «Ευρωπαϊκή Ένωση και Τυνησία έχουν μεγάλο συμφέρον να σταματήσουν την κυνική δράση των διακινητών μεταναστών. Θα στηρίξουμε την Τυνησία με εκατό εκατομμύρια ευρώ, για τη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων και τις δραστηριότητες έρευνας και διάσωσης».

Εξήγησε, δε, ότι μετά την υπογραφή συμφωνίας της Τυνησίας με το ΔΝΤ, την οποία και χαρακτήρισε «αναγκαία», η ΕΕ προτίθεται να στηρίξει τη βορειοαφρικανική αυτή χώρα με ένα σχέδιο μακροχρόνιας οικονομικής βοήθειας, το οποίο μπορεί να ξεπεράσει τα 900 εκατ. ευρώ. «Ως άμεσο βήμα, είμαστε έτοιμοι να διαθέσουμε άλλα 150 εκατομμύρια ευρώ», είπε η φον ντερ Λάιεν.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, τέλος, υπογράμμισε ότι «συμφωνεί με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η ενίσχυση της εταιρικής σχέσης συνεργασίας με την Τυνησία, πρέπει να πραγματοποιηθεί σε πλήρη συμφωνία με τα ανθρώπινα δικαιώματα».


Ειδήσεις σήμερα:

Τροχαίο – Κόνιτσα: Πήγε να σταματήσει το αυτοκίνητό της κι αυτό την σκότωσε

Κύπρος: Μαφιόζικη εκτέλεση πατέρα που πήγε να πάρει φαγητό για την οικογένειά του (εικόνες)

Αγρίνιο: Οχιά δάγκωσε άντρα – μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Πάτρας