X

Αίγυπτος: Περιορισμοί στις διαδηλώσεις

Με τιμωρία απειλούνται οι διοργανωτές διαδηλώσεων στην Αίγυπτο.

Ant1news


Περιορισμούς στις δημόσιες συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις επιβάλλει το νομοσχέδιο που υπέγραψε ο μεταβατικός πρόεδρος της Αιγύπτου Άντλι Μανσούρ.

Υποχρεώνει τους διοργανωτές διαδηλώσεων να ειδοποιούν εγκαίρως τις αρχές και δίνει στην αστυνομία το δικαίωμα να ματαιώνει ή να αλλάζει τον χώρο διεξαγωγής των προγραμματισμένων συγκεντρώσεων, σύμφωνα με ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που είδαν προσχέδιο του νομοσχεδίου.

Η τελική μορφή του νομοσχεδίου αναμένεται ότι θα προβλέπει την τιμωρία των διοργανωτών, άνευ αδείας διαδηλώσεων, με πρόστιμο και όχι με ποινή φυλάκισης όπως ήταν η αρχική πρόβλεψη, έγραψε η ανεξάρτητη εφημερίδα al-Masri al-Youm.

Ο Μανσούρ ανέλαβε καθήκοντα μεταβατικού προέδρου στις 4 Ιουλίου, μία ημέρα μετά την ανατροπή από τον στρατό του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι. Έκτοτε, εκατοντάδες άνθρωποι έχουν χάσει της ζωή τους σε επεισόδια βίας.

Η κυβέρνηση Μνσούρ ισχυρίζεται ότι είναι απαραίτητη η θέσπιση κανόνων για τις δημόσιες συγκεντρώσεις προκειμένου να τερματιστούν τα βίαια επεισόδια, που φέρεται ότι υποκινούν οπαδοί της Μουσουλμανικής Αδελφότητας του Μόρσι.