X

Σε λαϊκό προσκύνημα εκτίθεται η σορός του Νέλσον Μαντέλα

Την ευκαιρία να αποχαιρετήσουν για τελευταία φορά τον ιστορικό ηγέτη της Νότιας Αφρικής, Νέλσον Μαντέλα, θα έχουν οι πολίτες της χώρας.

Ant1news

Η σορός του Νέλσον Μαντέλα εκτίθεται σε λαϊκό προσκύνημα για τρεις ημέρες στην Πρετόρια, πριν από τον ενταφιασμό του την Κυριακή στη γενέτειρά του, το χωριό Κούνου.

Το φέρετρο του Νέλσον Μαντέλα, σκεπασμένο με τη σημαία της Νότιας Αφρικής, μεταφέρθηκε με μία νεκρώσιμη πομπή, νωρίς σήμερα το πρωί, μέσα από τους δρόμους της Πρετόρια, στην έδρα της κυβέρνησης, στο Union Buildings, όπου και εκτίθεται από σήμερα σε λαϊκό προσκύνημα.

«Είναι μία στιγμή υπερηφάνειας για κάθε Νοτιοαφρικανό...Ο Νέλσον Μαντέλα ήταν ο Μωϋσής του κόσμου. Χθες ο Ομπάμα και ο Κάστρο έσφιξαν τα χέρια για πρώτη φορά, και αυτό έγινε στη Νότια Αφρική. Ο Μαντέλα το έκανε αυτό», ανέφερε ένας νεαρός που είχε πάρει θέση στο πεζοδρόμιο για το πέρασμα της πομπής, ενώ πλήθος κόσμου βρισκόταν σε όλη την διαδρομή.

Κατά την αναχώρηση της νεκρώσιμης πομπής από το στρατιωτικό νοσοκομείο, το προσωπικό συνόδευσε με τραγούδια το φέρετρο. «Έχω την αίσθηση ότι είναι το τέλος μίας εποχής», δήλωσε με δάκρυα στα μάτια μία από τους εργαζόμενους, ενώ στην είσοδο της έδρας της κυβέρνησης, ουρά εκατοντάδων ανθρώπων είχε ήδη σχηματισθεί κατά την άφιξη της πομπής.

Το μνημείο για τους πεσόντες των δύο παγκοσμίων πολέμων έχει σχεδόν καλυφθεί από μία θάλασσα λουλουδιών, σημειώματα και λούτρινα αρκουδάκια που έχουν αφήσει οι Νοτιοαφρικανοί. «Ons lief jou» ("Σε αγαπάμε"), αναγράφεται σε ένα πανό στη γλώσσα των Αφρικανερ, των πρώτων Ολλανδών εποίκων της Νότιας Αφρικής, ενώ ένα παιδί έγραψε σε μία κάρτα: «Αγαπημένε Τατά Μαντίμπα, ευχαριστώ που μου έμαθες να συγχωρώ».