X

Στο χείλος εμφυλίου το Νότιο Σουδάν

Συγκρούονται αντίπαλες ομάδες του στρατού, μία ημέρα αφότου η κυβέρνηση του Νότιου Σουδάν ανακοίνωσε ότι απετράπη πραξικόπημα.

Ant1news


Τουλάχιστον 73 στρατιώτες -και αδιευκρίνιστος αριθμός αμάχων- έχουν σκοτωθεί στην πρωτεύουσα του Νότιου Σουδάν, Τζούμπα, ενώ 13.000 πολίτες αναζήτησαν καταφύγιο στις βάσεις των Ηνωμένων Εθνών.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε, εξάλλου, ότι έχουν συλληφθεί δέκα πολιτικοί, κυρίως πρώην υπουργοί της κυβέρνησης που καθαιρέθηκε τον Ιούλιο, και κατηγορούνται ότι μετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος, την οποία αμφισβητούν, πάντως, παρατηρητές θεωρώντας ότι πρόκειται για πρόσχημα πολιτικών εκκαθαρίσεων.

Η κατάσταση στο Νότιο Σουδάν θα τεθεί επί τάπητος και στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Μπαν Γκι Μουν προέτρεψε τον Νοτιοσουδανό πρόεδρο Σάλβα Κιίρ να κάνει "πρόταση διαλόγου" στους πολιτικούς αντιπάλους του για να τερματιστούν οι μάχες που ξέσπασαν μετά την ανακοινωθείσα απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης από τον μέχρι πρότινος αντιπρόεδρο της χώρας Ρικ Μάκαρ, ο οποίος στηρίζεται από μερίδα των ενόπλων δυνάμεων.

Ο ΟΗΕ ανησυχεί κυρίως για τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες έχουν μπει στο στόχαστρο τα μέλη συγκεκριμένων εθνικών ομάδων, καθώς ο Σάλβα Κιίρ ανήκει στη φυλή Ντίνκα ενώ ο ο Ρικ Μάκαρ στη Νουέρ.

Λόγω των αιματηρών ταραχών το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διέταξε να φύγουν από το Νότιο Σουδάν οι Αμερικανοί πολίτες καθώς και οι διπλωμάτες και το μη αναγκαίο προσωπικό της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Τζούμπα. Η πρεσβεία θα διακόψει τις δραστηριότητές της "μέχρι νεωτέρας".

Η Ουάσινγκτον είχε στηρίξει ενεργά την απόσχιση του Νοτίου Σουδάν από το Σουδάν και την ανακήρυξη του σε ανεξάρτητη χώρα το 2011, μετά τη λήξη του εμφυλίου πολέμου.