X

Με αίμα «βάφτηκε» το δημοψήφισμα στην Αίγυπτο

Νεκροί έπεσαν 7 διαδηλωτές στις συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις ασφαλείας και οπαδούς των Αδελφών Μουσουλμάνων.

Ant1news


Σε κλίμα έντασης και υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας εκατομμύρια Αιγύπτιοι προσέρχονται στις κάλπες για το δημοψήφισμα σχετικά με το νέο Σύνταγμα.

Η πρώτη ημέρα του δημοψηφίσματος σημαδεύτηκε από τις συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις ασφαλείας και οπαδούς των Αδελφών Μουσουλμάνων, του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, αλλά και το θάνατο επτά διαδηλωτών. Λίγο πριν ανοίξουν τα εκλογικά τμήματα εξερράγη βόμβα έξω από το δικαστικό μέγαρο στη Γκίζα, από την οποία προκλήθηκαν μόνον υλικές ζημιές.

Το δημοψήφισμα είναι η πρώτη ψηφοφορία που διεξάγεται αφότου ο στρατός ανέτρεψε τον Μόρσι στις 3 Ιουλίου. Οι στρατιωτικοί επιθυμούν να αντικαταστήσουν το συντακτικό χάρτη των ισλαμιστών, προκειμένου να διασφαλίσουν την επικυριαρχία τους στα πολιτικά πράγματα της Αιγύπτου. Οι οπαδοί του ανατραπέντος ισλαμιστή προέδρου καταγγέλλουν τους στρατιωτικούς ότι επιδιώκουν να εγκαθιδρύσουν καθεστώς τύπου Μουμπάρακ.

Οι κάλπες θα ανοίξουν, εκ νέου, το πρωί της Τετάρτης ενώ τα πρώτα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος αναμένονται το Σάββατο.