X

Βίντεο με τις αιματηρές επιθέσεις στο Κάιρο

Οι εικόνες από τις επιθέσεις που σημειώθηκαν την Παρασκευή στην Αίγυπτο, προκαλώντας το θάνατο έξι ανθρώπων και τον τραυματισμό δεκάδων, καταγράφονται σε βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Ant1news



Συνολικά από το μπαράζ των βομβιστικών επιθέσεων που έγιναν στο Κάιρο, μία ημέρα πριν την τρίτη επέτειο από την εξέγερση η οποία οδήγησε στην πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ, σκοτώθηκαν έξι άνθρωποι και τουλάχιστον 90 τραυματίστηκαν.

Κάμερα ασφαλείας που βρίσκεται ακριβώς έξω από την έδρα της αστυνομίας στο Κάιρο, κατέγραψε τη στιγμή της πρώτης έκρηξης, που προκάλεσε και τα περισσότερα θύματα.

Στόχος των τεσσάρων επιθέσεων που σημειωθήκαν ήταν κτίρια των δυνάμεων ασφαλείας, σε διάφορα σημεία της αιγυπτιακής πρωτεύουσας. Ένα από τα βομβιστικά χτυπήματα έγινε σε αστυνομικό τμήμα κοντά στις Πυραμίδες της Γκίζας. Χρησιμοποιήθηκαν αυτοσχέδιοι μηχανισμοί, αλλά σε μία περίπτωση και αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά.

Αργά το απόγευμα της Παρασκευής, σημειώθηκε έκρηξη και έξω από έναν κινηματογράφο κοντά στην Γκίζα, προκαλώντας τον θάνατο ενός ακόμη ανθρώπου.

Η μεταβατική κυβέρνηση αποδίδει την ευθύνη για τις επιθέσεις στη Μουσουλμανική Αδελφότητα, το κόμμα από το οποίο προέρχεται ο ανατραπείς πρόεδρος, Μοχάμεντ Μόρσι, που θα δικαστεί σε λίγες ημέρες με βαριές κατηγορίες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε τις αιματηρές βομβιστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν στο Κάιρο με στόχο την αιγυπτιακή αστυνομία, καλώντας να συνεχιστεί η ειρηνική δημοκρατική διαδικασία στην Αίγυπτο.  «Ο δρόμος προς τη δημοκρατία θα παραμείνει δύσκολος, όμως η βία δεν θα ικανοποιήσει (. . .) καμία από τις προσδοκίες του λαού, (όπως το) να ζήσει σε μια δημοκρατική χώρα όπου όλοι οι Αιγύπτιοι θα απολαμβάνουν τον σεβασμό των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ανέφερε η εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον σε ανακοίνωσή της. 

Τις επιθέσεις αυτές καταδίκασε και ο Λευκός Οίκος και κάλεσε όλες τις πλευρές να αποφύγουν τη βία. «Αυτά τα εγκλήματα θα πρέπει να ερευνηθούν εις βάθος και οι δράστες θα πρέπει να προσαχθούν στη δικαιοσύνη», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ. Ο Κάρνεϊ ζήτησε επίσης να τερματιστεί η βία στην Αίγυπτο. «Θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο σε όλους τους Αιγύπτιους ότι η βία δεν έχει προωθήσει και δεν πρόκειται να προωθήσει την πολιτική μετάβαση», τόνισε σχετικά.