X

Προεδρικές εκλογές στην Αίγυπτο πριν από τις βουλευτικές

Ανατροπή στην Αίγυπτο, η οποία μπορεί να οδηγήσει στην εκλογή στην προεδρία του επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγού Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι εντός ολίγων μηνών.

Ant1news

Συγκεκριμένα, ο μεταβατικός πρόεδρος της χώρας, Αντλι Μανσούρ, τόνισε ότι η Αίγυπτος θα πραγματοποιήσει προεδρικές εκλογές πριν από τις βουλευτικές.

Οι βουλευτικές εκλογές επρόκειτο να διεξαχθούν πρώτα με βάση τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μετά την ανατροπή από τον στρατό του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι τον Ιούλιο ύστερα από μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Σε σύντομο τηλεοπτικό του διάγγελμα, ο Μανσούρ είπε ότι οι υποψηφιότητες θα μπορούν να κατατίθενται ύστερα από μερικές ημέρες και ότι θα προχωρήσει στην τροποποίηση των εκλογικών νόμων για να εφαρμοστεί η αλλαγή.

Το τροποποιημένο σύνταγμα που εγκρίθηκε με δημοψήφισμα νωρίτερα μέσα στο μήνα επιτρέπει στον ίδιο τον Μανσούρ να αποφασίζει αν θα διεξαχθούν πρώτα οι προεδρικές ή οι βουλευτικές εκλογές.

Παρ ότι το σχέδιο μετάβασης που συμφωνήθηκε τον Ιούλιο προέβλεπε την διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών πρώτα και ύστερα από την έγκριση του νέου συντάγματος, πολλοί πολιτικοί διατύπωσαν την άποψη ότι πρέπει να προηγηθούν οι προεδρικές εκλογές. Ο Μανσούρ, πάντως, δεν έδωσε συγκεκριμένη ημερομηνία για την διεξαγωγή τους.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι με αυτή την αλλαγή υπάρχει κίνδυνος εκλογής ενός προέδρου με ανεξέλεγκτες εξουσίες, όπως επισημαίνει το Ρόιτερς. Ο Μανσούρ καταδίκασε και τις πρόσφατες βομβιστικές επιθέσεις. "Αυτές οι τρομοκρατικές επιθέσεις έχουν στόχο να κάμψουν τη βούληση του αιγυπτιακού λαού...Σας διαβεβαιώνω ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί", είπε.

Ο Μανσούρ πρόσθεσε ότι ζήτησε από τον γενικό εισαγγελέα να διασφαλίσει ότι οι έρευνες εναντίον κρατουμένων, ειδικά φοιτητών, θα διεξαχθούν με ταχύτατους ρυθμούς "για να εξασφαλιστεί η σύντομη αποφυλάκιση όλων εκείνων που δεν έχουν διαπράξει κάποιο έγκλημα που τιμωρείται διά νόμου".

Οι αρχές ασφαλείας έχουν προφυλακίσει χιλιάδες διαδηλωτές που θεωρούν ότι υποστηρίζουν τον Μόρσι από πέρυσι που απομακρύνθηκε από την εξουσία. Πολλοί από αυτούς συνελήφθησαν στη διάρκεια των πρόσφατων διαδηλώσεων κυρίως ισλαμιστών φοιτητών.