X

Αναβλήθηκε η δίκη του Μόρσι

Δικαστήριο του Καΐρου ανέβαλε για την Τρίτη τη δίκη του τέως προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι.

Ant1news


Ο Μοχάμεντ Μόρσι αντιμετωπίζει τέσσερις διώξεις μετά την ανατροπή του από τον στρατό την 3η Ιουλίου του 2013. Η μία εκ των διώξεων αφορά σε κακουργήματα που επισύρουν τη θανατική ποινή. Κατηγορείται ότι υποκίνησε στην δολοφονία δέκα και πλέον διαδηλωτών έξω από το προεδρικό μέγαρο κατά την διάρκεια των ταραχών στα τέλη του 2012.

Η δίκη αναβλήθηκε ώστε να εξεταστούν τεκμήρια όπως βίντεο που απεικονίζουν συγκρούσεις ανάμεσα σε υποστηρικτές και αντιπάλους του Μόρσι, που μπορεί να συνδέονται με την υπόθεση.

Οι μεταβατικές αρχές της Αιγύπτου έχουν εξαπολύσει εκστρατεία σκληρής καταστολής εναντίον της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, όπου ανήκει ο ανατραπείς πρόεδρος, την οποία ανακήρυξαν «τρομοκρατική οργάνωση».

Δικαστήριο στην Ισμαηλία καταδίκασε 13 υποστηρικτές της Αδελφότητας σε έξι χρόνια κάθειρξη για παράνομη συνάθροιση, καταστροφή ιδιωτικής και δημόσιας περιουσίας. Άλλοι 32 καταδικάστηκαν από δικαστήριο του Καΐρου σε δύο χρόνια φυλάκιση, καταναγκαστικά έργα και την καταβολή χρηματικού προστίμου διότι παραβίασαν νόμο ο οποίος ποινικοποιεί τις διαδηλώσεις δίχως την εκ των προτέρων έγκριση από την αστυνομία.

Οι αρχές υλοποιούν και το σχέδιο «πολιτικής μετάβασης» το οποίο προβλέπει προεδρικές και βουλευτικές εκλογές. Ο στρατάρχης Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι αναμένεται να είναι υποψήφιος πρόεδρος και να κερδίσει τις εκλογές, όπως σημειώνει το Ρόιτερς.