X

Τελεσίγραφο ισλαμιστών στους τουρίστες της Αιγύπτου

Να εγκαταλείψουν τη χώρα του Νείλου, έως τις 20 Φεβρουαρίου,  καλεί τους τουρίστες η ισλαμιστική οργάνωση «Ανσαρ Μπάιτ αλ-Μάκντις» .

Ant1news


Αλλάζει η στρατηγική των ενόπλων ισλαμιστικών ομάδων που δρουν στη χερσόνησο του Σινά μετά την αποπομπή του προέδρου Μόρσι. Πλέον, στρέφονται κατά τουριστικών και οικονομικών στόχων. Η στρατηγική στροφή προς «μαλακούς στόχους» θα μπορούσε να καταστρέψει μια οικονομία που ήδη καρκινοβατεί εξαιτίας της πολιτικής αναταραχής. 

Η ισλαμιστική οργάνωση Ανσαρ Μπάιτ αλ-Μάκντις, που ανέλαβε την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση εναντίον του τουριστικού λεωφορείου στο Σινά, όπου σκοτώθηκαν δύο νοτιοκορεάτες και ο αιγύπτιος οδηγός, καλεί, μέσω twitter, τους τουρίστες στην Αίγυπτο να εγκαταλείψουν τη χώρα έως τις 20 Φεβρουαρίου, "πριν είναι πολύ αργά". Ταυτοχρόνως, προειδοποιεί ότι θα ακολουθήσουν και νέες επιθέσεις εναντίον οικονομικών στόχων.

Η επίθεση στο λεωφορείο, που κατευθυνόταν προς το μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης στο νότιο Σινά, είναι η πρώτη εναντίον τουριστών μετά την αποπομπή του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, οπότε και κλιμακώθηκε η δραστηριότητα των ισλαμιστικών ενόπλων ομάδων στην περιοχή.

Οι ισλαμιστές, που δρουν στο Σινά,  πραγματοποιούν, σχεδόν, καθημερινά επιθέσεις κατά των δυνάμεων ασφαλείας. Το νότιο τμήμα της χερονήσου, όμως, στο οποίο περιλαμβάνονται και τα θέρετρα της Ερυθράς Θάλασσας, ήταν σχετικά ασφαλής προορισμός.

Η οργάνωση Ανσαρ Μπάιτ αλ-Μάκντις έχει αναλάβει την ευθύνη για μεγάλο αριθμό βομβιστικών επιθέσεων, όπως και την απόπειρα δολοφονίας του υπουργού Εσωτερικών στο Κάιρο.  Ανέλαβε, επίσης, την «πατρότητα» της πυραυλικής επίθεσης σε στρατιωτικό ελικόπτερο, τον Ιανουάριο, κατά την οποία σκοτώθηκαν πέντε στρατιώτες.