X

«Ο Θεός είναι συνήγορός μου», είπε ο γιος του Καντάφι στο δικαστήριο

Ενώπιον ποινικού δικαστηρίου της Τρίπολης εμφανίστηκε την Κυριακή μέσω τηλεδιάσκεψης ο Σαΐφ αλ-Ισλάμ, ένας εκ των γιων του εκπτώτου ηγέτη της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι.

Ant1news

Με την μπλε στολή του φυλακισμένου, ο Σαΐφ αλ-Ισλάμ, που θα δικαστεί μαζί με άλλους 36 συνεργάτες του πατέρα του για το ρόλο τους στη φονική καταστολή της εξέγερσης του 2011, δέχθηκε ερωτήσεις από τον δικαστή στο δικαστήριο της πόλης Ζέντεν (170 χλμ. νοτιοδυτικά της Τρίπολης).

Ο Σαΐφ αλ-Ισλάμ κρατείται στη συγκεκριμένη πόλη μετά τη σύλληψή του από τους αντάρτες το Νοέμβριο του 2011 και οι δικαστικές αρχές θεωρούν πως οι συνθήκες ασφαλείας δεν επιτρέπουν τη μεταφορά του στην πρωτεύουσα της Λιβύης.

Ο δικαστής ρώτησε σήμερα τον γιο του Καντάφι αν έχει συνήγορο ή αν θέλει να διαλέξει έναν και ο Σάιφ αλ-Ισλάμ εμφανίστηκε αμετανόητος, λέγοντας ότι «ο Θεός είναι ο συνήγορός μου». Το δικαστήριο αποφάσισε τελικά ότι θα διορίσει δικηγόρο για τον Σαΐφ αλ-Ισλάμ και όρισε την επόμενη ακροαματική συνεδρίαση για τις 11 Μαΐου.

Από τους συνολικά 37 κατηγορουμένους, μόνο οι 22 ήταν παρόντες στο δικαστήριο της Τρίπολης, μεταξύ των οποίων ο πρώην αρχηγός των υπηρεσιών πληροφοριών του Μουάμαρ Καντάφι, ο Αμπντάλα αλ-Σενούσι, και ο τελευταίος πρωθυπουργός του, ο Μπαγκντάντι αλ-Μαχμούντι.

Οκτώ ακόμη κατηγορούμενοι, εκ των οποίων ο Μανσούρ Ντο, πρώην επικεφαλής της εσωτερικής ασφάλειας του καθεστώτος Καντάφι, εμφανίστηκαν κι αυτοί ενώπιον του δικαστηρίου μέσω τηλεδιάσκεψης από την πόλη Μισράτα (200 χλμ. ανατολικά της Τρίπολης) όπου κρατούνται. Σε βάρος των κατηγορουμένων έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για δολοφονίες, λεηλασίες και δολιοφθορές, πράξεις που πλήττουν την εθνική ενότητα, συνέργεια σε παρακίνηση σε βιασμό και στρατολόγηση αφρικανών μισθοφόρων για την καταστολή της εξέγερσης.

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, η οποία διήρκεσε λίγο περισσότερο από μία ώρα, ο Σενούσι, ο οποίος ήταν παρών στο δικαστήριο της Τρίπολης, ανέφερε από πλευράς του ότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να επιλέξει δικηγόρο. «Δεν υπάρχουν τολμηροί Λίβυοι δικηγόροι» για να με υπερασπισθούν, είπε φανερά εξασθενημένος ο Σενούσι, «δεξί χέρι» του ανατραπέντος δικτάτορα. «Δεν είμαστε αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη. Είμαστε αντιμέτωποι με άλλο πράγμα», υποστήριξε ο ίδιος και ζήτησε από το δικαστήριο να του επιτρέψει να ορίσει μη Λίβυους δικηγόρους.

Η εισαγγελία διευκρίνισε πως η λιβυκή νομοθεσία επιτρέπει σε ξένους δικηγόρους να «βοηθούν» μόνο τους Λίβυους συναδέλφους τους και όχι να παρίστανται σε δίκες, ενώ σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο της εισαγγελίας, ένας Λίβυος δικηγόρος του Αμπντάλα αλ-Σενούσι ανακοίνωσε πως αποσύρεται «για λόγους ασφαλείας».