X

Ποιος τηλεοπτικός σταθμός μήνυσε την κυβέρνηση;

Τρεις δημοσιογράφοι του έχουν συλληφθεί και το τηλεοπτικό δίκτυο αξιώνει αποζημίωση 150 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ant1news

Το δορυφορικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera του Κατάρ υπέβαλε αγωγή κατά της Αιγύπτου ζητώντας αποζημίωση 150 εκατομμυρίων δολαρίων (108 εκ. ευρώ) για τη ζημιά που έχει υποστεί από τη διορισμένη από τον στρατό κυβέρνηση του Καΐρου.

Ο δικηγόρος που ενεργεί για λογαριασμό του τηλεοπτικού δικτύου δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι η Αίγυπτος έχει ξεκινήσει μια «εκστρατεία» εναντίον του Al Jazeera και των δημοσιογράφων του, μετά την ανατροπή από τον στρατό του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, πέρυσι τον Ιούλιο. Το Κάιρο, πρόσθεσε ο ίδιος, έχει στη διάθεσή του 6 μήνες για να προβεί σε διακανονισμό, σε διαφορετική περίπτωση η υπόθεση θα παραπεμφθεί στα δικαστήρια.

«Το Al Jazeera έχει επενδύσει σημαντικά ποσά στην Αίγυπτο», δήλωσε ο Κάμερον Ντόλεϊ, δικηγόρος της νομικής εταιρείας Carter-Ruck του Λονδίνου. «Το αποτέλεσμα της πρόσφατης εκστρατείας της στρατιωτικής κυβέρνησης είναι ότι η επένδυση αυτή έχει απαλλοτριωθεί. Η Αίγυπτος είναι υποχρεωμένη να πληρώσει στο Al Jazeera μια δίκαιη αποζημίωση».

Εξάλλου, τρεις δημοσιογράφοι του δορυφορικού τηλεοπτικού δικτύου δικάζονται στην Αίγυπτο με την κατηγορία ότι βοήθησαν μέλη «μιας τρομοκρατικής οργάνωσης», μια υπόθεση η οποία αποδεικνύει, σύμφωνα με τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ότι οι αρχές καταπατούν το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου. Και οι τρεις δημοσιογράφοι αρνούνται τις κατηγορίες, ενώ το ίδιο το Al Jazeera τις έχει χαρακτηρίσει παράλογες.

Το Κατάρ, μια χώρα του Κόλπου που χρηματοδοτεί το Al Jazeera, υποστηρίζει τη Μουσουλμανική Αδελφότητα στην οποία ανήκει ο Μόρσι. Οι σχέσεις του Κατάρ με την Αίγυπτο είναι τεταμένες μετά την ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου.